Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nikola i Albert Benvenuti u velikom su stilu proslavili 20. rođendan obiteljske vinarije i predstavili izvrsnu Santa Elisabettu iz 2019.

Benvenuti je jedna od najvažnijih hrvatskih vinarija. Benvenuti Iz Motovuna skupili su doslovno enorman broj najviših svjetskih priznanja, i na Decanterovim World Wine Awards i na International Wine Challengeu. Single vineyard teran Santa Elisabetta njihov je ultimativni projekt, koji iz godine u godinu daje sve originalnija i kompleksnija vina.

Nikola i Albert Benvenuti

Braća Benvenuti sinoć su u zagrebačkom fine dining restoranu ManO2 predstavili novu berbu Santa Elisabette iz 2019. godine, definiranu na uobičajeno stručnom tastingu u Plavom podrumu u rano proljeće ove godine.

Večera vinarije Benvenuti u Manu2 bila je upravo  uzorno organizirana. Radi se o najprofesionalnijem i jednom od najdostojanstvenijih vinskih događaja u Hrvatskoj, otkako pratimo domaću vinsku scenu. A pratimo je dulje od dva desetljeća. Braća Benvenuti, Nikola i Albert, vrlo su umjerenim, pristojnim govorima u kojima su se sjetili pokojnog oca Livija, ideološkog začetnika vinske kuće Benvenuti, otvorili prezentaciju niza njihovih vina, koja je kulminirala Santa Elisabettom iz 2019.

Daniela Kramarić, najbolja hrvatska sommelierka i vlasnica Plavog podruma, ispravno je naglasila kako nova Santa Elisabetta predstavlja prekretnicu u Benvenuti portfoliju, jer je klasično europsko, elegantno vino koje se može piti već sada, ali može trajati više od dvadeset godina. Nova Santa Elisabetta zaista jest iznimno elegantno i originalno vino, koje vrlo vjerojatno nadmašuje svoje prethodnike; prva Santa Elisabetta dolazi iz berbe 2015.

Osim Santa Elisabette probali smo još niz vrlo dobrih do odličnih Benvenutijevih vina, među kojima su se osobito istakli teran Anno Domini iz 2012. godine, koji je pokazao da teran može odležavati iznimno dugo i da ga je najbolje piti poslije desetak i više godina, kao i muškat San Salvatore iz 2018. koji je još premlad i prekoncentriran, ali će se vremenom postati veliko svjetsko slatko vino.

Benvenutiji iz Kaldira kraj Motovuna ubrajaju se među najvažnije hrvatske vinske obitelji, a njihova se vina mogu uspoređivati s ozbiljnim europskim vinima sličnog stila i sortimenta.

Hrvoje Kroflin, chef Mana2, svojim je jelima uspio impresionirati prepuni restoran u Green Goldu. Najviše su nam svidjeli tartleti s tunom, crudo od kozica i jakovskih kapica s vinegretom od limete i čilija, i moćno jelo od vrganja, ukiseljenih smrčaka i smeđeg maslaca koje se izvrsno složilo s cuveeom Caldierosso iz 2021. godine. Sinoćnja večera braće Benvenuti u Manu2 postavila je visoke ali definitivne standarde za prezentaciju ozbiljnih vina i ozbiljnih vinarija u Hrvatskoj. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.