Prije više od deset godina Bruno Trapan bio je jedan od najpopularnijih istarskih vinara ondašnje mlađe generacije. Trapanove su malvazije redovito ulazile na vinske karte mnogih istarskih, zagrebačkih i kvarnerskih restorana, dok je Rubi Rose, napravljen od terana, caberneta i merlota, bio toliko popularan da ga se u kasno ljeto u Zagrebu više nije moglo kupiti.
Bio je to jedan od prvih zaista visokokomercijalnih modernih rosea na hrvatskom tržištu. U proteklom su desetljeću Trapanova vina počela polako nestajati iz niza restorana i hotela. Prije nekoliko tjedana u baru savudrijskog Kempinskog s Irenom i Brunom Trapanom popili smo butelju Roedererova Collectiona i razgovarali o Trapanovim novim konceptima.
Bruno Trapan trenutno eksperimentira s raznim žanrovima i sortama. Ne želi proizvoditi mladu jednogodišnju malvaziju što je zaista hrabro, rose ima boju i gustoću claireta, dok malvazija Uroboros, Trapanov najjači brend, odležava tri ili četiri godine. Desetak dana kasnije kušali smo Uroboros iz 2019. koji je veoma, veoma dobar. Radi se o jednoj od najboljih odležanih malvazija iz te berbe. Uroboros je prije svega neobično precizan, bez ijednog off elementa i bez ijedne greške u strukturi.
Radi se o školskom, klasičnom vinu koje ujedinjuje svježinu, dubinu, snažno tijelo (14 posto alkohola) i originalni, bogati bouquet pun suhih citrusa, sušenog cvijeća, pečenih bresaka i marelica, dimljenih badema i pomalo egzotičnih začina. Uljasta tekstura upravo je uzorna, a zreli, dugi završetak pojačava ukupni dojam. Trapanov Uroboros iz 2019. reprezentativno je gastronomsko vino, koje možete piti uz škampe, jastoge, oboritu ribu, plavoperajnu tunu, ali i goveđi carpaccio, tartar biftek i pečenu teletinu. Ako se veći dio Trapanova sadašnjeg portfolia digne na razinu Uroborosa iz 2019, uskoro bi se moglo govoriti o velikom povratku svojedobnog wunderkinda hrvatskog vinarstva.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.