Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Primiziji su nam na pizzu ribali svježi bijeli tartuf. Kao i na fritaju i fuže…

Primizia, smještena na glavnom trgu u Brtonigli, uspješan je križanac konobe, gastronomskog bistroa i pizzerije. Obitelj Fernetich, vlasnici obližnjeg gastrohotela San Rocco, digli su Primiziju na iznimno visoku ugostiteljsku razinu, zadržavši cijene i prezentaciju primjerene konobi. Rezultat?  Primizia je, kaže Tulio Fernetich, ove sezone radila dvostruko bolje nego lani (a lani je radila veoma dobro).

Primizia je i u subotu za ručak bila puna. Njeni gosti ovih dana mogu birati između sezonskog i fiksnog jelovnika: sezonski jelovnik bazira se na bijelim tartufima, buči i vrganjima. Ručak smo počeli buteljom Veraldina svježeg, suhog i čistog ružičastog pjenušca; Veraldina vinarija i vinogradi nalaze se par kilometara od Primizije.

Uz Veraldin smo pjenušac degustirali mlada, živahna San Roccova ulja, buteljirana u subotu ujutro. Bianchera, puna zelenih, visokih tonova, ostavila je sjajan dojam. Zatim smo uz odličan trogodišnji iberico, popili butelju Drappierova šampanjca Carte d’Or. Radi se o izvrsnom početnom vinu jedne od prvih ekoloških kuća u Champagni.

Za glavna smo jela naručili Jesensku pizzu, fritaju s bijelim tartufom, i Istarske gušte. Istarski gušti su, zapravo, kratki ali izdašni degustacijski meni za dvoje serviran u simpatičnim starinskim padelicama, koji je jučer sadržavao roladu od boškarina pečenu krušnoj peći, fuže s bijelim tartufima, palentu u tamnom, fenomenalno intenzivnom umaku od vrganja, pečenu puretinu s bijelim tartufima i povetice, tradicijske kolače s orasima i grožđicama. Sve to košta samo 45 eura.

Jesenska pizza s vrlo tankim, ukusnim elastičnim tijestom sadrži, fior di latte, poširano jaje, kremu s bijelim tartufima i kao vrhunac, na pizzu se pred gostom za stolom riba svježi bijeli tartuf. Tartuf je bio izuzetno aromatičan i jako čist u svojim bogatim zemljastim mirisima i okusima.

Primizia se, gastronomski gledajući, približila vrhuncu svog žanra. Uistinu ne znamo puno istarskih konoba i bistroa koje na svim stolovima drže kolekciju od četiri vrhunska maslinova ulja. Ne znamo puno konoba koje gostima donose svježi vrući kruh i peciva iz svoje peći. Ne znamo puno konoba i bistroa u kojima se prvoklasni bijeli tartufi ribaju za stolom, pred gostima, a osoblje ih riba u bijelim rukavicama. Ne znamo puno konoba koje uz dobru kolekciju lokalnih pjenušaca prodaju ozbiljan šampanjac, ali i neodoljivi, ultralagani Moscato d Asti.

A ako ne pijete šampanjac i ako se odreknete luksuza i raskoši bijelih tartufa, cijene u Primiziji prilično su povoljne: paste i pizze koštaju najviše 12 ili 13 eura, a bazična istarska vina i pjenušci između 25 i 32 eura. Obilan ručak za četvero, s ekscensnim količinama bijelih tartufa, platili smo 440 eura. Ali, popili smo Veraldin pjenušac, Drappierov šampanjac, Coronicin Gran Teran iz 2018. i Veraldinu Malvaziju iz 2022.

PRIMIZIA FOOD&WINE

 Marconi 4, Brtonigla

HRANA +4/5  AMBIJENT -4/5  VINA -4/5  SERVIS 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.