Matija Bogdan jedan je od svega nekoliko zaista karizmatičnih hrvatskih chefova. Još uvijek mladi planinar i panker iz Međimurja prije nekoliko je godina bio šef laboratorija i sous chef u londonskom Ledburyju, restoranu s dvije Michelinove zvjezdice, koji je u najbolja vremena vrijedio tri.
Nikad ni jedan hrvatski chef nije radio na tako visokoj poziciji u jednom od uistinu najboljih europskih restorana.
Gospodin Bogdan vratio se u Hrvatsku uoči pandemije. Preuzeo je Mano u Gliptoteci i upravo ga drastično unaprijedio i transformirao.
U prvoj njegovoj godini u Manu, taj je popularni i skupi lokal postao možda najprofesionalniji zagrebački restoran, barem kad je riječ o hrani. Mano se zatvorio zbog poslijepotresne obnove Gliptoteke, a Matija Bogdan postao je izvršni chef novigradske hotelske grupe Aminess, zadužen za njihove otočke restorane.
Bogdan u Zagrebu nije kuhao već neko vrijeme. Utoliko privlačnije zvuči vijest o Bogdanovu gostovanju u Maredu, u utorak navečer 24. listopada.
Chef Bogdan večeru u Maredu otvorit će tartarom od tune, s finger limetom i koprom. Drugo jelo ove petosljedne večere bit će odležana govedina s umakom od buče i beurre noissetteom s ružmarinom.
Bogdan će zatim u Maredu servirati pivca s kremom od vrganja i žumanjak dimljen na sijenu, a večera će kulminirati klasičnim janjećim french rackom s odležanim parmezanom i ljupčacem.
Slastičarka Lucija Jergović za desert će pripremiti paljenu krušku s ganacheom od kamilice. Bogdanova večera u Maredu košta 60 eura. Vinski pairing je opcionalan.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.