Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POTRAGA ZA NAJBOLJIM KVARNERESKIM ĆEVAPIMA #5 Ružmarin u Opatiji ima fantastične lepinje, ali mrvicu preskupe ćevape

Opatiji svakako nedostaju bolji restorani. Jedan od boljih restorana srednjeg ranga je Ružmarin, koji nudi gotovo sve vrste jela. U Ružmarinu smo jeli nekoliko puta i sve je uvijek solidno, ali nikad još nismo probali klasične juneće ćevape. Pa smo odlučili ovoga puta ići kod njih upravo na ćevape.

Ružmarin je sasvim civiliziran restoran u kojem rade vrlo profesionalni konobari, posjećenost je velika a lokacija dovoljno zavučena da ne osjetite opatijsku gužvu. Iako odaje dojam bistroa s kakvim takvim gastronomskim smjerom, Ružmarin je zapravo sve i svašta pa se na njegovim jelovnicima mogu pronaći pizze, burgeri, rižoti, pašte, riblja jela, steakovi, jela opće prakse, palačinke i lava cakeovi, ali i jela s grila. S obzirom na veliku širinu kojom se kuhinja nepotrebno bavi, opatijski Ružmarin još i sasvim dobro kuha.

Ovog smo puta kod njih probali ćevape, koji stoje 12 i pol eura za 300 grama mesa. Nije nikako jeftino. Pa što se dobije za apsolutno najskuplje ćevape koje smo probali u ovom serijalu? Vrlo dobri ćevapi i još bolja lepinja koja je napravljena maestralno. Ćevapi u Ružmarinu su definitivno sočni i mekani, bez ikakve primjedbe, nisu gumasti, već jakog snažnog okusa kojem nedostaje još samo malo zadimljenosti da zaokruži cijeli okus.

Lepinja je pak bila najbolji dio našeg ručka, od neodoljive hrskavosti do idealne zapečenosti i bez viška masnoće. U Ružmarinu također rade i vrlo dobar krumpir, koji nije iz leda, što je uvijek veliki plus. Još smo probali i mesne uštipke punjene sirom i pancetom za koje se navodi da su pikantni, ali mi nismo stekli takav dojam. Mesni uštipci nalik ćevapima malo su unapređenija verzija, ali i skuplja, pa njihova cijena prelazi nekadašnjih 100 kuna.

Izbor pića je također korektan. Osim široke vinske karte u ponudi ima i nekoliko lokalnih craft piva. Mi smo probali iznenađujuće dobar kućni craft koji Ružmarin proizvodi u suradnji s riječkom King’s pivovarom. Dva glavna jela, dvije porcije krumpira, jedan kajmak i tri IPE platili smo 56 eura, što nije malo ali je definitivno jedan od ugodnijih ambijenata za pojesti ćevape na Kvarneru. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.