Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VILA ROVA Uoči odlaska na staž u El Celler de Can Roca, chef Marin Pleše skuhao nam je senzacionalnu morsku carbonaru i grah sa sipom

Kad smo neposredno poslije otvaranja negdje u travnju posjetili Vilu Rovu i probali novi meni s kojim je chef Marin Pleše uveo promjene u kuhinju, bili smo prilično zadovoljno. Otok Krk, na kojem provodimo zaista puno vremena, napokon je dobio vrhunski restoran.

Iako tek u počecima, vizija Marina Plešea, koji je kuhao pod mentorstvom Matije Bogdana i Rudija Štefana, bila je jasna: predstaviti, nježnom rukom, Krk i krčke namirnice u njihovoj najboljoj formi. Plešeovo kuhanje spoj je utjecaja iz njegovih faza kod  Bogdana i Štefana, a moglo bi se definirati kao lokalpatriotski fine dining, u kojem se isprepliću elementi folklorne tradicije i moderni, globalni motivi. Iako još uvijek mlad u kuharskom smislu, Pleše je dobar poznavatelj tehnika, slaganja različitih formi i izvlačenja gotovo emotivnih okusa.

Njegovom razvoju još nedostaju finalna samorealizacija i potpuni fokus na lokalnost. Naravno, i stažiranje u nekom od velikih svjetskih restorana, što nam je i sam Pleše potvrdio na kraju vrlo dobre večere. “Dobio sam staž u El Celler de Can Roca. To mi je oduvijek bila želja, još kad sam počinjao u kuhinji. Proces je bio mukotrpan,” kaže.

U Celleru su mu prije četiri godine prvo rekli da nema mjesta i da je waiting lista dvije godine, pa se lani godine opet prijavio nadajući se da su se okolnosti promijenile.  “Šest mjeseci nisam dobio odgovor, da bi mi onda dogovorili intervju od 45 minuta, a onda su mi javili da sam upao na jedno od dvadesetak mjesta, ” priča Pleše.  U legendarnom restoranu braće Roca provest će ukupno tri i pol mjeseca.

Njegov novi jesenski jelovnik, koji smo probali na večeri 15. listopada, pun je toplih i komfornih okusa, i dalje fokusiran na mikrolokalna jela. Večera započinje s tri različita kruha od kojih je apsolutno najbolji brioche sa žirovim brašnom,  jer žir je simbol kraja u kojem se Vila Rova nalazi.

Sirovi sashimi brancin s tartarom od kozica i umakom od maslaca jedno je od boljih ulaznih jela koje smo probali na Kvarneru u zadnje vrijeme, dok je consomme od vrganja sa sourdough kruhom, kremom od vrganja i solidnom dozom crnih tartufa okrepljujuće jelo savršeno za prvi pravi jesenski dan u Primorsko-goranskoj županiji. Vrlo lijep spoj dubokih i pomalo arhaičnih okusa donijelo je  i fantastično malo jelo od graha, krumpira i sipe, koje nas je podsjetilo na neku vrstu modernizirane jote.

Salata od hobotnice prekrivena senzacionalnom gustom kremom od buče pomiče granice otočkih jela od hobotnice, a morska carbonara je jedno od originalnijih Plešeovih jela.  Pleše je tjesteninu zamjenio domaćim njokima, a guanciale s inćunima, dimljeni žumanjak je ostavio i dodao sasvim malo sojina umaka koji je ipak mrvicu presolio jelo. Inćuni su bili sasvim dovoljni za potrebnu slanoću. Ipak, riječ je o vrlo dobrom jelu i pravoj maloj eksploziji morskih okusa.

Steak od zadarske tune napravljen je by the book, školski primjer kako bi se trebao spremati u svim restoranima na obali. Pulsirajuće crveni odrezak tune doslovno se topio u ustima, a pojačan je i prilično zanimljivim prilozima koji nisu uništili tanjur već su ga uzdigli. Poriluk, hrskav i u obliku umaka i tapenada od blitve s lješnjacima, odlično su pratili tunu. Preddesert u obliku sorbeta mandarina s grčkim jogurtom i glavni desert, panna cota s maslinama, lagani su, komunikativni i ugodni.

Vinska lista, iako previše orijentirana na otočke etikete a Krk nije poznat po dobrim vinima, mjestimično sadrži ugodna iznenađenja pa smo popili Tomčev Rockstar i jednu od samo dvije dostpune butelje eluzivne i glamurozne Punta Grece iz 2018. Ali, nekoliko favorita ne čini dobru vinsku kartu. Ovoj nedostaju dubina i širina, ali je pohvalno što toče Ruinart na čaše.

Vila Rova radi do kraja listopada i nekoliko dana u studenom, kad se zatvara i započinje opsežnu renovaciju koja bi mogla udahnuti potpuno novi život u pomalo zastarjeli interijer. Odrađeno Plešeovo stažiranje kod braće Roca i novi interijer, pretvorit će Vila Rovu u jedan od uzbudljivijih restorana na obali sljedeće godine, čemu se veselimo.

VILA ROVA

Rova 28, Malinska, otok Krk

HRANA +4 VINA +3 SERVIS +4 AMBIJENT

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.