Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrvatski sommelier klub u studenom u Rovinju održava sommelierski tečaj 2. razine. Evo kako se prijaviti

Hrvatski sommelier klub objavio je uvjete za prijave na sommelierski tečaj 2. razine koji će se održati kroz dva tjedna u studenom. Tečaj je namijenjen podjednako profesionalcima u ugostitesljtvu i ljubiteljima vina. Riječ je o naprednoj razini edukacije koja zahtijeva stanovito iskustvo i znanje o vinu. Uvjet za upis je položeni 1. stupanj sommelierskog tečaja.

Drugi stupanj sommelierskog tečaja pri HSK obuhvaća nadogradnju znanja i vještina s prvog stupnja.. Polaznici uče pouzdano i analitički kušati vino, razumijevanje faktora koji određuju stil i kvalitetu vina, elemente i obilježja vinogradarske i vinarske proizvodnje vina, obilježja ključnih svjetskih vinskih regija, najvažnije svjetske vinske sorte i kulturu serviranja vina u različitim dijelovima svijeta. Predavanja su organizirana uživo i online preko Zooma. Ukupno trajanje tečaja je 70 sati, prema slijedećem rasporedu:  

Online predavanja (preko Zooma) 

13.- 15.11.   i   20.- 22.11.2023.

Ponedjeljak 17:00 – 20:00 sati

Utorak 17:00 – 20:00 sati

Srijeda 17:00 – 20:00 sati

Predavanja uživo i vježbe (Hotel Lone):

17.- 19.11.   i   24.- 26.11.2023.

Petak 16:00 – 20:00 sati

Subota 10:00 – 18:00; od 13:00 – 14:00 ručak

Nedjelja 9:00 – 13:00 sati

Polaznici na kraju tečaja polažu ispit u trajanju od tri sata.Ispit se polaže 18. prosinca u Hotelu Lone od 10 sati ujutro. Ocjenjuje se pisani i usmeni ispit i samo polaznici koji uspješno polože oba ispita dobivaju službeni certifikat Hrvatskog sommelier kluba o završenom 2. stupnju sommelierskog tečaja. Kvalifikaciju regulira Komisija za edukaciju HSK.  

Cijena tečaja je 650 eura + PDV

U cijenu su uračunati radna bilježnica, predavanja, vođene degustacije, dva ručka tijekom predavanja, jedno polaganje ispita te potvrda o završenom sommelierskom tečaju druge razine, nakon uspješno položenog ispita.

Teme predavanja

  • Tehnika degustacije i senzorika vina
  • Pregled stanja vinogradarsko-vinarske proizvodnje u svijetu
  • Analiza stanja po kontinentima i državama, značajnijim proizvođačima (površine, sortiment, učešće u svjetskoj proizvodnji, potrošnji, izvozu, uvozu…)
  • Proizvodnja vina – osvrt na organizacijske specifičnosti (zakonodavstvo, institucije, zaštita i kontrola…) 
  • Vinogradarsko-vinarske regije uz opis najznačajnijih proizvoda – degustacija vina
  • Pregled vinogradarstva i vinarstva u europskim zemljama s degustacijom vina
    • Slovenija, Švicarska, Slovačka, Mađarska
    • Grčka, Cipar, Rumunjska, Bugarska
    • Španjolska, Portugal
    • Francuska: Bordeaux, Loire, Corsica, Jura
    • Francuska: Champagne, Alsace, Borgogna, Rhone
    • Francuska: Jugozapad Francuske, Languedoc, Rosignon, Provance
    • Austrija, Njemačka
    • Italija: Trentino-Alto Adige, Piemonte, Lombardia, Val d’Aosta, Liguria, Friuli Venezia Giulia
    • Italija: Veneto, Emilia Romgna, Marche, Umbria, Basilicata, Calabria, Sardegna, Sicilia
    • Italija: Toscana, Lazio, Abruzzo, Molise, Campagna, Puglia
    • Zemlje Novog svijeta
    • Novi Zeland, Kalifornija, Kanada
    • Australia i Tasmanija, Čile, Argentina, Južna Afrika

Rok za prijave je  23. listopada 2023. na info@sommelier.hr ili  052 222 385

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.