Slobodna Dalmacija objavila je veliki članak o restoranu Tri sunca u Imotskom. Tekst, tko zna zašto, počinje konstatacijom da i Imoćani sada imaju pjenušac koji se, premda oprezno, može staviti u istu rečenicu s glasovitim Dom Perignonom.
Riječ je nažalost o najbedastijoj rečenici o vinima koju smo ove godine pročitali u bilo kojem hrvatskom mediju. Ta upravo neusporedivo netočna tvrdnja izaziva jednaku začuđenost, podsmjeh i zgražanje kao da bilo tko bilo kojeg igrača NK Dugopolje proglasi Leom Messijem.
Zašto je, dakle, usporedba Dom Perignona i imotskog pjenušca obitelji Grabovac vinski promašaj stoljeća?
Pa zato što Dom Perignon već devedesetak godina spada među najbolje šampanjce uopće, dok pjenušci obitelji Grabovac, premda nisu posve loši, ne spadaju u deset najboljih hrvatskih pjenušaca.
Nadalje, zato što imotski terroir zapravo nije podesan za proizvodnju pjenušavih vina. O znanju, tradiciji, procesima odležavanja i milijardu finih, važnih detalja da i ne govorimo.
Imotski pjenušac ni u najboljem slučaju ne može stati u mali kut jumbo plakata na kojem se spominje Dom Perignon, a kamoli u istu rečenicu s Dom Perignonom.
Ova budalasto neukusna usporedba najviše šteti obitelji Grabovac, koja inače proizvodi sasvim dobra vina, kao i restoranu Tri sunca kojeg je Slobodna Dalmacija pokušala pohvaliti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.