Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

PREKRATKA LISTA Osam najboljih restoranskih sushija u Hrvatskoj za 2023.

tekka

Neupućeni bi turist pomislio da je Zagreb jedno od europskih sjedišta sushija. U Zagrebu više od sto restorana, barova i trgovina prodaje sushi, ne računajući supermarkete. Sushija je sve više i na Jadranu.

Sushi u Hrvatskoj možemo podijeliti u dvije kategorije; restoranski sushi i fast food/street food/sushi to go.

Kad je rijrč o restoranskom sushiju, situacija pokazuje da kvantiteta ne prelazi u kvalitetu. Zaista dobar restoranski sushi u Hrvatskoj je sasvim rijetka pojava.

U nekim restoranima, koji su na glasu po dobrom sushiju, prečesto nam se događa da nam konobari kažu kako, eto, tuna baš danas nije došla ili nam ne bi preporučili tunu koju trenutno imaju. Ne znamo znači li to da je ne preporučuju i drugim gostima, koje ne prepoznaju.

U svakom slučaju, u moru hrvatskog sushija uspjeli smo izdvojiti tek osam imena vrijednih gastronomske pažnje.

1. Tekka, Zagreb i Rovinj

tekka

Otkako se otvorila, Tekka Marija Mindera drži najviše standarde u pripremi hrane među svim japanskim restoranima  i sushi barovima u Hrvatskoj. Tekkin nigiri s blijedom, masnom tunom, zlatni  je standard hrvatskog restoranskog sushija, a bitno ne zaostaju ni nigiri s jeguljom i gunkan s ježincem.

2. Toro i Maredo, Zagreb

Toro i Maredo, koji pripadaju istoj restoranskoj grupi, nisu naravno sushi restorani. Ali imaju sushi barove i pripremaju vrlo dobar do odličan sushi, s najluksuznijim dostupnim sastojcima. Nigiri s masnom tunom i kavijarom, sa škampima i kavijarom i s wagyuom i kavijarom, vrhunac su hedonizma u zagrebačkom restoranskom životu.

3. Izakaya, Zagreb

izakaya-beef-nigiri

Izakaya priprema tehnički veoma dobar sushi, s nekoliko jako dobrih   sastojaka i vrlo prihvatljivim cijenama. Osobito je važno da kvaliteta hrane u Izakayi ne varira, što je dosta dragocjeno i rijetko postignuće u hrvatskoj restoranskoj industriji. Izakaya je jedan od najpopularnijih i najuspješnijih zagrebačkih restorana.

4. Matsunoki, hotel Bellevue, Mali Lošinj 

matsunoki-4

Matsunoki je svojedobno bio najbolji restoran na Malom Lošinju i jedan od najboljih japanskih restorana u Hrvatskoj. Onda je izgubio chefa Sašu Pribičevića i doveonekog gospodina iz Turske, koji u sushi s tempurom stavlja majonezu s tartufima, što bi samo po sebi moglo biti dovoljno  da se Matsunoki izbriše s liste najboljih sushi restorana u Hrvatskoj. Što nismo učinili jer je nigiri s masnom tunom i dalje odličan, a vinska lista spektakularna.

5. Nomu, Zagreb, Zadar i Novigrad

nomu-7

Nomu koristi prvoklasne sastojke. Nigiri s tunom i nigiri s hamachijem (japanski gof) spadaju među najbolje u Hrvatskoj. Sashini od plavoperajne tune također je odličan. Vinska lista iznimno je opsežna, s jako puno zanimljivih opcija na čaše.

6. Takenoko, Zagreb

takenoko-sushi

Takenoko je prvi hrvatski japanski restoran. Takenoko je Hrvate naučio sushiju. Uz sve goleme kvalitativne oscilacije unatrag dosta godina, Takenoko već zbog povijesnih zasluga mora biti na ovoj listi.

7. Nami, Opatija

nami-sushi

Nami je korektan, ugodno uređen sushi restoran na glavnoj opatijskoj ulici, koji se ove godine pojačao Motom Mochizukijem, kompetentnim veteranom hrvatskog sushija. Chef Mochizuki radio je među ostalim u Takenoku i u B35.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.