Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Divovski romb i velika palamida jučer su nas u Plavom podrumu uvjerili da je listopad jednako dobar za najbolje ribe, kao i za bijele tartufe

Plavi podrum jučer je bio epicentar gastronomskog izobilja. Čuveni restoran u Voloskom i inače raspolaže najboljim hrvatskim sastojcima na cijeloj domaćoj gastronomskoj sceni, ali u petak je Plavi podrum nadmašio svoje visoke standarde.

O čemu svjedoče golemi romb od osam kilograma i jako velika palamida, kao i prvoklasni bijeli tartufi (crni tartufi, vrganji i domaći kesteni u ovo se doba godine u Plavom podrumu podrazumijevaju). Realno govoreći, ne sjećamo se da smo bilo gdje u Hrvatskoj vidjeli tako spektakularne, posve svježe i lokalne delikatese kao jučer u Plavom podrumu.

Osim što izazivaju poštovanje, ribe, škampi , tartufi i šumske gljive u Plavom podrumu pokazuju da zadnji mjeseci u godini mogu biti gastronomski najuzbudljiviji. Vlasnica Plavog podruma Daniela Kramarić i chef Mato Bebek svim tim divotama pristupaju s puno pažnje, respekta i razumijevanja njihove naravi. Palamida se servira sirova, kao sashimi, s intenzivno zelenim i distinktivnim jusom od mahuna. Palamida je bila briljantna, podatka i gotovo se topila u ustima.

A blago zapečeni škampi s umakom od škampa, četiri teksture čičoka i puno savršenih ultra aromatičnih bijelih tartufa koji se, naravno , ribaju za stolom, spadaju u desetak najukusnijih jela koja smo probali ove godine: ove smo godine, dosad, ručali ili večerali u više europskih restorana s tri Michelinove zvjezdice.

Želatinozni a čvrsti, debelo rezani file romba s crnim tartufima i umakom od glava grdobine također je bio fenomenalan, kao i tartar od škampa s bijelim consommeom od rajčica i rezanci sirovih lignji s pinjolima i citrusnom majonezom. Petosatni smo ručak uz more, u gotovo ljetno toplom Voloskom, završili elegantnim desertom od kestena s glazurom od 48-postotne Valrhone koja je naglasila okus maruna.

Daniela Kramarić, višestruka hrvatska sommelierska šampionka, otvorila je među ostalim Valentinijev Trebbiano iz 2018, jedno od najboljih i najnedostupnijih talijanskih bijelih vina; pa jako fini trebbiano Marina Cvetić iz 2020, suhi austrijski rizling Nikolaihof iz 2011. koji se pokazao idealnim rješenjem za kombinaciju slatkih škampa i zemljastih bijelih tartufa, pa još bijelu Rioju Lopez de Heredia Viña Tondonia iz 2010. Kad u ozbiljnim španjolskim restoranima naručite bijela vina Lopez de Heredie, sommelieri vas počnu tretirati s puno poštovanja i interesa.

Uz kestene i čokoladu pili smo slatku Kracherovu Graševinu iz 2001. godine, koja se u boji madeirizirala ali je uz nevjerojatno bogat, kompleksni bouquet i koncentrirani okus zadržala uzornu svježinu. Jučerašnji ručak u Voloskom moćno je demonstrirao zašto je Plavi podrum dulje od četvrt stoljeća jedan od najboljih hrvatskih restorana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.