Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

DEBITANTSKA LISTA Sedam najuspješnijih novih hrvatskih restorana u 2023. godini

maredo-sushi-bar-1

Božić dolazi za desetak tjedana. Budući da je Božić zapravo jako blizu, vrijeme je za sastavljanje naših uobičajenih godišnjih lista. Poslije liste najboljih pizzerija i liste restorana s najboljim steakovima, koje smo objavili u zadnjih sedam dana, došao je red na debitantsku listu.

Riječ je o listi najpopularnijih i najkomercijalnijih novih restorana, koji istodobno zadovoljavaju više gastronomske kriterije. Na ovu su listi mogli ući samo restorani otvoreni unatrag dvanaest mjeseci, pa zato na njoj nema izvrsne i uspješne Griblje velikog dalmatinskog chefa Brace Sanjina. 

1. Miramare by Fratelli Cerea, Poreč

Prije mjesec dana poslovno smo doputovali u Poreč , negdje oko pet popodne. Nazvali smo sommeliera novootvorenog restorana braće Cerea, i de facto preko veze tražili stol. Čovjek nam je pošteno rekao da su svi stolovi rezervirani. Iduće smo jutro pitali recepcionera hotela Miramare na Sv. Nikoli gdje redovito odsjedamo, kako radi restoran Miramare . Uvijek ljubazni gospodin odgovorio je da je Miramare by Fratelli Cerea rasprodan svaku večer. Braća Cerea, vlasnici restorana DaVittorio u Bergamu, koji zasluženo ima tri Michelinove zvjezdice, najveća su ovogodišnja jadranska gastronomska senzacija. Kad bismo morali naručiti samo jedno jelo izabrali bismo pescatoru, lascivno raskošne pacchere s hlapom, škampima i školjkama. Vinska je lista vrlo dobra i neobično korektna u cijenama.

2. Hidden bistro, Rijeka

Fotografija/Matija Djanešić za @hidden.winebistro

Bistro Michelinova chefa Denija Srdoča stalno je pun do prepun, jer je gospodin Srdoč uspio spojiti komunikativni, slasni comfort food s prilično elaboriranim kuhanjem uz prihvatljive cijene. U centru Rijeke baš nikad nije postojao bolji restoran od Hiddena. 

3. Maredo, Zagreb

maredo-mihelj

Otkako se preuredio, uveo nove menije uključujući izvrstan sushi i još bolje odležane steakove, novu vinsku listu s milijun opcija na čase i izgradio novu terasu s veoma dugim barom, Maredo je postao najuspješniji gastrotainment restoran u Zagrebu. Maredo vikendima često mora sastavljati liste čekanja za slobodan stol.

4. Alla Beccaccia, Valbandon

beccaccia-ognjiste

Negdje oko Uskrsa novi su vlasnici preuzeli ovu staru konobu blizu Pule. I od nje napravili vrhunski sezonski gastronomski restoran s dobrim vinima. Nova Alla Beccaccia prototip je moderne, autentične, sezonske i kulinarski kompetentne istarske konobe. Beccaccia ne drži ribe i rakove, no kraj fenomenalnog sezonskog povrća, gljiva , tartufa, i dobrog mesa nitko ne prigovara zbog riba. Pa je u Beccacciu gotovo nemoguće ući bez rezervacije.

5. Boogie Lab, Zagreb

boogie-lab

Boogie Lab je najpuniji, uvjerljivo najposjećeniji novi lokal u Hrvatskoj. Boogie Lab je veoma velik i stalno pun do prepun, što znači da vjerojatno izdaje tisuću i više računa dnevno. No, kako je Boogie Lab istodobno kafić, pekarnica, dnevni boravak, bar a tek zatim bistro, morali smo ga staviti na peto mjesto.

6. Pista & Pazza, Dubrovnik

pista-pazza-pizza

Pizzeria Hajdukovog predsjednika Lukše Jakobušića dubinski je protresla dubrovačko ugostiteljstvo. Pokazalo se, naime, da se u Dubrovniku može posluživati veoma dobra hrana po decentnim, neekscesnim cijenama. Okej, Pista & Pazza nalazi se desetak kilometara izvan Grada, u Župi Dubrovačkoj, ali je smještena u One Suiteu, luksuznom hotelu  udobnijem od goleme većine dalmatinskih five star hotela.

7. Bekal, Zagreb

Bekal je ovdje vrlo rubni slučaj. Bekal nije pun svaku večer. Ali Bekal chefa Marka Turkovića spada među sasvim rijetke moderne i nove gastronomske restorane u Hrvatskoj koji su uspjeli mobilizirati nešto širu publiku. Bekalova janjetina i odojak, s najhrskavijom kožicom na svijetu, zaslužuju da se pred starijom kućom na Trešnjevci stoji u redovina. Nadamo se da će se to jednom i dogoditi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.