Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Iznad stola gdje je trideset godina sjedio, sada je portret Bobe Čimbura. Njegovi su nasljednici odlučili pretvoriti Baltazar u restoran moderne tradicijske kuhinje

Slobodan Čimbur, utemeljitelj zagrebačkog restorana Baltazar, umro je od srčanog udara krajem kolovoza. Na njegovom se sprovodu okupio cijeli Zagreb i pola Hrvatske.

Bobo Čimbur osnovao je Baltazar prije četrdesetak godina. U zadnjih trideset godina pokojni gospodin Čimbur svaki je dan, puno radno vrijeme ili dulje, sjedio za malim stolom preko puta šanka i kuhinje, na ulazu u glavnu blagovaonicu.

Niti jednom nismo došli u Baltazar, a jeli smo tamo bezbroj puta, a da Bobu Čimbura nismo vidjeli na njegovu radnom mjestu.

Danas su za Čimburovim stolom sjedili sin Igor i kćer Tamara. Iznad stola visi portert Bobe Čimbura, najlogičnija posveta jednom od utemeljitelja moderne hrvatske restoranske industrije. 

Baltazar u utorak uvodi novi jelovnik i novi koncept. Jelovnik se bazira na tradicijskoj kuhinji koja je optimalno elaborirana: chef Matija Bregeš konvencionalna je hrvatska jela transformirao točno onoliko, koliko je potrebno da ostanu široko prepoznatljiva, a da dobiju dodir vrlo ozbiljne gastronomije.

Promjene u konceptu znače da se ukida fine dining restoran Baltazar 2. Umjesto Baltazara 2 uvodi se Baltazarov Fine dining experience, modernistički meni, koji će biti dostupan četvrtkom, petkom i subotom. A Baltazar nastavlja raditi pod jednim brendom u svim svojim razvedenim prostorima na Novoj Vesi.

S novog Baltazarova menija danas smo probali izvrsne raviole s kunićem i pečenim vrganjima u umaku kojim je dominirao Latusov Veli Jože.

Jakovske kapice sa džemom od dalmatinskih limuna i holandskim umakom s vrganjima bile su još ukusnije, dok je romb u raskošnom, svilenkastom bijelom umaku sa svježim, za stolom naribanim crnim tartufima, doslovno briljirao.

Međimurska gibanica prezentirana kao mille feiulle, fino se složila s jednom od starijih verzija Glenmorangiea. Restorani često nestaju s njihovim vlasnicima ili chefovima.  Nasljednici velikog Bobe Čimbura doimaju se spremni održati Baltazar u vrhu hrvatske gastronomije još barem tridesetak godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.