Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DRY MILANO U 8. najboljoj pizzeriji u Italiji Lorenzo Sirabella majstorski spaja okuse i peče tehnički perfektne pizze

dry-milano-g

Dry Milano kategorički je izabrana za najbolju pizzeriju u najvećem gradu Lombardije. Dry Milano na najnovijim ljestvicama drži osmo mjesto među najboljim pizzerijama u Italiji i 15. mjesto na svijetu. Ovu urbanu, pomalo hipstersku pizzeriju u jednom od mirnijih dijelova Milana, vodi Lorenzo Sirabella koji ima tek trideset godina.

Sirabella je porijeklom iz Ischije, malenog vulkanskog otočića nedaleko od Napulja. Zanat je učio u nekima od najboljih pizzerija u Napulju, a 2018. godine počeo je kako sam kaže “svoju evoluciju” i doselio u Milano otvoriti Dry. Dry je zamišljen kao najkul mjesto za izlaske koje možete zamisliti. Ispred ulaza se stvaraju ogromni redovi, dok “zaštitari”, odnosno konobari s listom gostiju i malom žaruljicom, propuštaju goste s rezervacijom u lokal, a tko je nema osuđen je na čekanje.

U prvoj prostoriji vas preplavi pulsirajuća techno muzika, jede se na šankovima i visokim stolicama, a kokteli se rade pred gostima. Upravo su kokteli bitan dio Dry Milano identiteta, zato im se poklanja puno pažnje, a neki kokteli osmišljeni su za pairing s pizzama. Atmosfera u stražnjem dijelu lokala manje je nabrijana, ležerni ambijent klasičnih pizzerija razbija tek poneki kul dodatak poput postera sa strip junacima. Proces pripremanja pizze se ne može vidjeti, kao ni u rimskom Seu Illuminati. Sve je skriveno iza vrata i daleko od očiju, kao da ste u ozbiljnom fine dining restoranu.

Jelovnik Dry Milana posveta je tijestu. Predjela su cubotti, kockice kruha sa zabavnim dodacima inćuna, paprika ili dimljenog lososa, focaccie i punjene focaccie. Jedina predjela bez tijesta su dvije salate. Pizze su uistinu jedna privlačnija od druge. Meni je podijeljen u klasične i pizze chefa, sve su napoletane. Naručili smo po jednu iz svakog dijela.

Margherita s buffalo mozarellom upravo je ono što zamišljate kad vam netko spomene pizzu, od prezentacije do okusa. Tijesto je očekivano lagano i prozračno, toliko da smo uspjeli pojesti cijelu pizzu od 23-24 cm promjera, iako smo imali jako ozbiljan ručak prije toga. Margherita je elastična i na dijelovima neodoljivo hrskava, sa zaista fantastičnim sastojcima i neodoljivom koricom.

Druga pizza, Sweet and Spicy, ozbiljan je gastronomski uspjeh jedne od najboljih pizzerija na svijetu. Ovdje se zapravo igraju sa sastojcima, pa okuse slažu kao lego kocke. Na pizzi su slatka paprika, grilana rajčica, fior di latte, ventriciana (svinjska salama iz Abruzza) i slasna ljutika. Sirabella postiže ono što je mnogim chefovima teško, ljutiku koristi tako znalački da bez nje ostali slatko-ljuti sastojci ne bi ovako sjajno funkcionirali, bila bi to druga, bitno slabija pizza. Slatka zelena paprika bila je perfektna, dok je salama ventriciane bogatstvo fine ljutine. Sve što vrijedi za tijesto Margherite, naravno, vrijedi i za Sweet and Spicy koja se u momentu izborila za status jedne od najših najdražih pizza u životu.

Kokteli su zabavni i privlačni. Hibiskus margarita koji smo probali, od mezcala, tequile, limunske trave i hibiskusa vrlo je dobra i jaka,  s izraženim cvjetnim notama. Vina nisu u fokusu Dry Milana, na listi smo jedva uspjeli pronaći kakav takav rose. Pizze, koje smo u krcatom lokalu s otprilike stotinjak mjesta u dvije prostorije i terasi čekali petnaestak minuta, jedan koktel i čašu talijanskog rosea platili smo 55 eura. 

DRY MILANO

Via Solferino 33, MILANO

PIZZA -5  KOKTELI  4   AMBIJENT dio s muzikom  4, dio bez muzike 3  SERVIS  4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.