Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

CRVENA LISTA Osam restorana s najboljim steakovima u Hrvatskoj za 2023. godinu

oxbo-g

Premda se u Hrvatskoj prodaje sve više vrhunskih steakova, pravih je steakhousea i dalje razmjerno malo. Stoga smo našu listu najboljih steakova proširili i na restorane opće prakse, pa i na jedan fine dining restoran koji drži suho odležanu govedinu.

Dobra je vijest, u svakom slučaju, da sve više restorana peče japanski wagyu, meso neusporedive tekstute i okusa, koje baš kao ni kavijar ne podliježe načelima lokalnog i sezonskog, jer se ne može nadomjestiti ni jednim lokalnim proizvodom.  Evo, dakle, liste restorana s najboljim steakovima u Hrvatskoj.

1. Jist, Viškovo, Rijeka

Jiste je bez ikakve konkurencije već godinama najbolji hrvatski steakhouse. Sedam rezova japanske govedine, plus još dvadesetak odležanih steakova raznih pasmina učinili su Jist jedinstvenom pojavom na hrvatskoj restoranskoj sceni. Steakovi su pečeni i posluženi ekspertno, kao da ste u New Yorku, a ne na Viškovu. A tu su još kavijar, foie gras, kamenice, uni, hlapovi, bellota….

2. Maredo, Zagreb

Na svojoj impresivnoj bateriji različitih roštilja Maredo peče velike količine T-Boneove, dakle hrvatske jako dugo odležavane govedine kao i prvorazredni japanski wagyu. Maredo, usput govoreći, servira i nigiri s wagyuom i kavijarom. Vinska lista spada među najatraktivnije u Zagrebu; skoro sva vina toče se na čaše.

3. OXBO Grill, Hilton Doubletree, Zagreb

oxbo-t-bone-vatra

Oxbo poslužuje tri varijacije japanskog wagyua, uključujući fenomenalan “carpaccio” na vrućoj pogači, koji se doslovno topi u ustima. Precizno pečeni japanski ramstek također je izvanredan. Klasičnom selekcijom steakova dominiraju T-Boneovi ribeye i t-bone. I Oxbo kao i Maredo toči vrlo mnogo vina na čaše.

4. Sophia, Grand Hotel Brioni, Pula

sofia-stol

Sophia je perfektno formatirani steakhouse s luksuznim predjelima i prvorazrednim ritualom posluživanja mesa. Savršeno pečeni steakovi, s jednako crvenim presjekom, serviraju se na vrućim tanjurima, uz školsku selekciju vrlo dobrih umaka i priloga. Sophia, nažalost, ovog proljeća nije držala dovoljno odležanu govedinu. Budući da se u Hrvatskoj bez problema mogu nabaviti domaći 60 do 90 dana stari porterhosue ili ribeye, šteta je što se klasični steakhouse poput Sophie limitirao samo na mlađe meso.

5. Chevo’s, Zagreb

Chevo’s je poslije korone uveo hladnjake za suho odležavanje mesa i počeo prodavati neke od najsočnijih steakova u Zagrebu. Izbor steakova različite starosti izazovan je za sve strastvene carnivore. Steakovi se peku bez pogrešaka, dok servis varira. Budući da Chevo’s drži i jednostavniju, svakodnevnu hranu, vlasnici su ovog proljeća najavili otvaranje restorana Marble, posvećenog isključivo vrhunskoj govedini. Marble se, međutim, još nije otvorio.

6. ManO2, Green Gold, Zagreb

ManO2 nije steakhouse. ManO2 je progresivni fine dining restoran, jedan od najvažnijih u Hrvatskoj u svom žanru. No, ManO2 za sve one goste koji ne žele uživati u virtuoznoj kreativnoj kuhinji Hrvoja Kroflina, peče dosta privlačnu selekciju odležanih steakova. Vinska lista spada među najbolje u Hrvatskoj.

7. Vinodol, Zagreb

Ni Vinodol, naravno, nije i nikad neće biti steakhouse. Ali Vinodol drži vrhunske, dvadesetak dana suho odležane hrvatske steakove koje kuhinja ovog ultrapopularnog restorana peče kao da jeste u steakhouseu. Vinodol je jedini restoran u strogom centru Zagreba koji svakodnevno priprema govedinu iz suhog zrenja. Vinska lista veoma je dobra, no izbor vina na čaše prilično je limitiran.

8. Đuina hiža, Varaždinske Toplice

djurina-hiza-t-bone

Nikola Božić, vlasnik i chef Đurine Hiže, iskreni je mesni entuzijast. Prije više od godinu dana Božić je, primjerice, najavljivao da će proizvesti prvi hrvatski wagyu. Ne znamo kako je završio taj eksperiment, no respektiramo hrabrost samog pokušaja. Gospodin Božić u Đurinoj hiži poslužuje fine, zrele, velike porterhouse, ribeye i t-bone steakove, kao i manje popularne rezove poput bavettea.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.