Vitello tonnato naše je omiljeno jelo. Najbolju pijemontsku kuhanu teletinu s kremom od tune u Zagrebu priprema Carpaccio, restoran koji je uveo vitello tonnato u svakodnevnou hrvatsko restoransko kuhanje. A dosad najukusniji vitello tonnato u Hrvatskoj probali smo jučer u riječkom Hiddenu, izvrsnom bistrou chefa Denija Srdoča.
Srdočev vitello tonnato ima baš naglašeni riblji okus, što je neobično ali efektno. Teletina je nježna, savršeno mekana i mjestimično ružičasta, dok puno zelenog lišća ovom sjajnom comfort foodu daje dodatnu, klorofilno gorkasto pikantnu notu. Nadamo se da će Hidden zadržati vittelo tonnato dulje vrijeme na jelovniku.
Ceviche od brancina bio je jednako uspješan, s onim autentičnim, vibrantnim začinsko-citrusnim nijansma u umaku koje su nas natjerale da umak doslovno popijemo iz tanjura. Njoki sa škampićima i dimljenim dagnjama još su jedan trijumf pažljivo elaborirane comfot food gastronomije, dok su gyoze punjene kokošjim mesom ukusnije i vizualno privlačnije nego u 99 posto hrvatskih azijskih restorana.
Posebnu atrakciju čine prilozi. Izvanredni ljuti pečeni kukuruz pokazuje da bi u ovo doba godine brojni hrvatski restorani naprosto morali peći i kuhati klipove kukuruza, što se nažalost i dalje ne radi. Pečene rotkvice s lješnjacima i kozjim sirom također su bile izvrsne.
Hidden je u samo pola godine postojanja postao neupitna hrvatska središnjica comfort fooda, hrane lako prihvatljivih okusa i tekstura, u kojoj se uživa od prvog do zadnjeg zalogaja. No, Hiddenov comfort food podcrtan je ozbiljnim gastronomskim znanjem i talentom njegova chefa.
Sasvim je logično da takav, nenametljivo ali pažljivo elaborirani comfort food, neprekidno privlači brojne goste. Kad smo oko osam odlazili iz Hiddena, čuli smo da konobar objašnjava nekim ljudima koji se nisu najavili da su svi stolovi rezervirani do kraja večere. Zaista odličnu večeru u Hiddenu, uz par čaša Charlesa Heidsicka i butelju sauvignona Winkl Cantine Terlan, platili smo 163,50 eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.