Na ulazu u Gabrekovo parkiralište stoji metar i pol visoki vrganj. Nažalost, Gabrek danas, tko zna zašto, nije imao svježe vrganje premda su zagrebačke tržnice već mjesec dana prepune vrganja. Gabrek nije imao ni sunčanice, jer su se sunčanice tek počele javljati na proplancima samoborskih i žumberačkih šuma: bit će spremne za otprilike tjedan dana. Ali nas je Gabrek zato ponudio odličnim ajvarom od šumskih gljiva.
Gabrekova kuhinja u ajvar od paprika i patlidžana dodaje dvadesetak vrsta gljiva različitih tekstura: neke su usitnjene i kremaste, dok su druge nasjeckane na komadiće koji se osjete pod zubom, tako da Gabrekov ajvar ima netipičnu teksturu u kojoj se kremoznost miješa s blagim al dente efektom.
Okus Gabrekova ajvara sa šumskim gljivama na prvi je dodir diskretan i delikatan, da bi se zatim razvio u duboki, zemljano šumski umami koji traje doslovno minutama. Miris prati okus. Gabrekov ajvar miriše po šumskom tlu i mahovini. Gabrekov ajvar sa šumskim gljivama uvjerljivo je najukusnija verzija ajvara u Zagrebu i okolici koju smo probali unatrag puno godina
Uz ajvar smo uživali u aromatičnim ukiseljenim gljivama, kojima je pomoglo par kapi bučina ulja. Nastavili smo sa sočno prženom pastrvom u kukuruznom brašnu i standardno izvrsnom pečenom teletinom u društvu slasnog zapečenog graha s paprikama. Glavna jela nismo mogli pojesti do kraja, jer su bila pantagruelovski prevelika.
Uz zaista jako dobar ručak popili smo butelju Šemberova pjenušca Pavel, da bi zatim prešli na Šemberov Rizling iz 2020. iz kojeg se baš počeo probijati miris petroleja. Samoborska Krčma Gabreku, utemeljena prije 94 godine, i danas je jedan od najboljih tradicijskih restorana na zagrebačkom području.
Gabrek se, naravno, može poboljšati: trebali bi izbaciti grozan balsamico iz supermarketa, obogatiti vinsku listu s još nešto ambicioznijih plešivičkih etiketa (Erdoro, Tomac , skuplja Kolarićeva vina) i na meni uvesti biftek ili bilo koji drugi steak. No, Gabrek je zaista veoma dobar, vitalan i zapravo jeftin. Golemo teleće pečenje, koje može nahraniti vas i vašu gladnu dogu, košta sedamnaest eura. Gabrek je trenutno u prometnoj izolaciji, jer se
izvode radovi u ulici koja vodi od centra Samobora do najstarijeg samoborskog restorana. Stoga preporučujemo da parkirate blizu centra, recimo kod Samoborskog muzeja i prošećete do Gabreka. Samobor je ionako idealan za šetnju. Vrlo dobar ručak u Gabreku platili smo 113,50 eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.