Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POTRAGA ZA NAJBOLJIM KVARNERSKIM ĆEVAPIMA #2 Batkovi ćevapi, obični i sa sirom, spadaju u vrh ovog žanra na Kvarneru, a prilozi su sjajni 

Otkad je otvorio početkom ljeta, riječki Batak ne staje. U njegovu popularnost uvjerili smo se sinoć, kad je  prilično velika terasa bila gotovo puna do zadnjeg mjesta, novi gosti su stalno dolazili, a i veliku salu restorana okupirale su velike grupe. Batak je smješten u samom centru grada u prostoru posrnule pizzerije O’Hara, koja je u Rijeci bila sramotno loša otkad je promijenila vlasnika. Ostali restorani toga dana nisu bilježili veliku posjećenost kao Batak.

Što definira uspjeh Batka u Rijeci, gradu koji nudi veliki broj jela s roštilja? Prvo Batak je apsolutno civiliziran restoran, za razliku od ostalih u svom žanru. Uređenje je atraktivno, konobari profesionalni, nema oscilacija u kvaliteti već je standardizacija na vrlo visokom nivou, a cijene su pristupačne.

Batkov meni širi je od žanra bazične roštiljarne, pa nude i buratte, mozzarelle i tartar bifteke a opet Batak dovoljno izdvajaju iz konkurencije. Batak nadalje ima i vjerojatno najbolju ponudu vina i piva od svih restorana koji nude ćevape, od craft piva do vrlo solidnih vinskih etikata.

Mi smo započeli s mazalicama koje su bile sasvim solidne, dok je kajmak sa strane bio odličan. Zatim smo naručili nekoliko različitih ćevapa. Ćevapi u umaku od  kajmaka su zaista dobri i obilni, dovoljno pomaknuti da bi bili originalni a stvarali osjećaj poznatog. Tri različite vrste ćevapa, obični, sa sirom i pileći su pak jedni od boljih ćevapa koje možete probati na kvarnerskom području. Među njima su slabiji pileći, kojima bi trebao neki kick ili više začina.

Prilozi su fenomenalni. Lepinja je dovoljno sočna ali ne premasna. Paprika sa žara je odličan tradicionalni dodatak, dok se Batak valjda jedini trudi napraviti originalna jela s krumpirom. Odjeljak jelovnika s prilozima od krumpira bogat je i raznovrstan i sadrži niz varijanti, od običnog pomfrita, preko mladog krumpira i batata do domaćeg krumpira sa slaninom i sirom. Probali smo domaći sa slaninom i sirom koji je bio vrlo dobar, prilog kakav ćete rijetko dobiti u lokalnim casual restoranima. Jedino bismo voljeli da je s krumpirom bilo manje umaka.

Batkovi ćevapi nisu ni premasni, što je sasvim sigurno još jedan faktor njihove popularnosti, imaju jako dobru teksturu a ni okuse ne zaostaje. Zbog svega toga, Batak je doslovno od dana kad je otvoren jedan od najpopularnijih restorana u Rijeci.

Cijene su i više nego povoljne. Jedno predjelo, dva glavna jela, dva priloga, jednu lepinju, i dva craft piva Landsky iz pivovare Pulfer platili smo 43 eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.