Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chalet Sofija, smješten u oblacima pod Triglavom, jedan je od najčarobnijih hotela u ovom dijelu Europe

“Nedavno smo spavali s otvorenim vratima terase, ujutro smo se probudili u oblaku. Doslovno, oblak nam je ušao u sobu, nisam mogao vidjeti suprugu koja je bila na drugom kraju sobe,” pričao nam je u petak navečer Svetozar Raspopović, vlasnik Chaleta Sofija, ultraluksuznog hotela smještenog u Julijskim Alpama blizu Kranjske Gore, dvadesetak kilometara od Triglava.

U subotu ujutro oko Sofije nije bilo puno oblaka, a one paperjaste bijele koji su lebdjeli po strmim šumama svugdje oko nas, nismo uspjeli nagovoriti da posjete naš apartman s neusporedivim pogledima na duboko zelenilo Gorenjske. Lokacija na kojoj se nalazi Chalet Sofija, udaljen samo dva i pol sata vožnje od Zagreba, ambijentalno je čarobna. A hotel ne zaostaje za veličanstvenom prirodom. 

Chalet Sofija nije tipični hotel s velikom recepcijom i lobijem. Chalet Sofija lijepa je vila s pet senzacionalnih apartmana, većim barom koji je ujedno i dnevni boravak i otvorena kuhinja, i elegantnom manjom blagovaonicom. U Chalet Sofija, naime, ne stane više od deset gostiju, a restoran radi uglavnom za hotelske goste.

Na prostranoj se terasi nalazi otvoreni grijani bazen s pogledom na planine, dok je ograda terase pretvorena u mali organski povrtnjak sa salatama, aromatičnim biljem i čilijima koje vlasnici osobno uzgajaju. Apartmani su ogromni, s walk in tuševima, golemim samostojećim jacuzzi kadama i prvorazrednom Rebul kozmetikom, ručnici su debeli i meki, a pogledi koji kroz staklene stijene pucaju iz svake točke apartmana, od ulaza do kreveta i kade, vode vas u jedan sasvim drukčiji, autentičan svijet, toliko različit od osjećaja u najboljim hotelima na moru ili u velikim gradovima. Chalet Sofija otvorio se prije dva mjeseca i već sad je jedna od najvećih slovenskih turističkih atrakcija, s tim da je ovdje riječ o jako ekskluzivnom turizmu.

Svetozar Raspopović ubraja se među pionire slovenske moderne  gastronomije. Njegov ljubljanski As bio je jedan od prvih slovenskih fine dining restorana; Raspopović je bio i prvi promotor Joška Gravnera u Sloveniji. Danas je As srednje veliki ugostiteljski konglomerat, koji ima i izvrsnu pizzeriju, a uskoro u centru Ljubljana otvara hotel s 30 soba.

Tracy

Raspopović nije samo restorater, nego i vrlo kompetentan kuhar, koji nam je u preksinoć skuhao dosta spektakularnu večeru. Počeli smo carpacciom od gorskih vrganja, koji su došli u Sofiju pola sata prije večere. Među brojnim tehnički besprijekorno pripremljenim jelima posebno su se se još istakli savršeno pečeni ikejime brancin, orada na savor u jako slatkom luku, špageti s jastogom, botargom i drugim većim rakovima, kao i snježnobijela, čvrsta, slatka i jodirana king crab rakovica.

Izbor vina bio je jednako impresivan, pri čemu posebno moramo spomenuti Gravnerovu Rebulu iz 1998. koja graciozno dozrijeva, i potpuno nevjerojatni Hill of Grace iz 1996. godine, koji ispred sebe ima još barem tridesetak godina. 

Shiraz Hill of Grace obitelji Henschke za australska je vina jednako značajan kao Lafite ili Latour za francuska. Vinske vitrine Sofijine blagovaonice pune su Kruga i Perignona, klasičnih slovenskih i talijanskih vina, a sam Raspopović proizvodi iznimno dobru maceriranu Malvaziju s Krasa.

Chalet Sofija briljantno je mjesto za beskompromisne hedoniste koji obožavaju prirodu i planine. Chalet Sofija mogao bi se pretvoriti u hotel s najduljom listom čekanja u Sloveniji. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.