Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bogowski je karakterno sjajno zaokružen i ozbiljno dobar gin kojemu je potrebna još samo mala doza profinjenosti

Kad smo nedavno kušali Bogowski Gin prvi dojam je doista bio pozitivan. Naime, a o tome smo već pisali, velikom broju domaćih ginova akutno nedostaje karaktera. Slična boljka muči i dobar dio voćnih rakija i likera. Karakter pića, od piva i vina do destilata, ne samo što je neodvojivi dio ukupnog dojma kvalitete nego i temeljno razlikuje jedan proizvod od drugoga.

Kod većine vinara i dijela craft pivara razumijevanje potencijala karaktera itekako je razvijeno, ali kod velikog broja destilera to je još uvijek neiskorišten potencijal. Posebno kod destilera ginova koji su zapravo i ključno ovisni upravo o karakteru. No, Bogowski je jedan od onih koji doista nemaju problem s karakterom i taj dio je odrađen izrazito dobro. Time nas je dobio, na prvu!

Bogowski gin rezultat je promišljenog projekta iz Svetog Ivana Zeline u blizini Zagreba koji je na svom OPG-u pokrenuo Božo Guvo. Riječ je o vrlo jasnom projektu, ne samo entuzijastičkoj želji za destilacijom gina, i potpuno se uklapa u novi val hrvatskih destilera, rastuću skupinu mlađih, obrazovanih ljudi, mahom iz urbanih sredina koji su s jasnim planom pokrenuli svoje destilerije.

Destilerija je opremljena suvremenim destilacijskim sustavom koji uključuje iStill kotao od 200 litara. Taj inovativni nizozemski sustav otvara potpuno nove mogućnosti proizvodnje gina, a sličnim sustavima opremljene su npr. i destilerije ginova poput zagrebačkih Old Pilot’s i Luftbremzer ili dubrovačkog Habitata.

U projekt je kao glavni destiler uključen i Lavoslav Lutilsky, iskusni destilerski tehnolog koji je i postavio čitav sustav i proces. Takav pristup angažiranja iskusnog tehnologa podsjeća nas na neke craft pivare koji svoje majstore pivare ponekad dovode i izvan Hrvatske. Vizualni dio također je dio vrlo jasnog karaktera. Boca je keramička, crno obojana, a etiketa koja sadrži i detalje od zlata rad je Imelde Ramović, također iskusne i nagrađivane dizajnerice ambalaže za pića.

No, ono što je najvažnije je sam gin, ono što se nalazi u boci. Doista je riječ o jasnom karakteru kojim prije svega dominiraju note borovine. Naime, osim dominantne borovice (kleka) koji definira gin kao kategoriju, u Bogowskom se nalaze i prave borove iglice koje se za svaku šaržu beru svježe sa stabala u neposrednoj blizini destilerije. Korištenje borovih iglica nije nepoznanica kod ginova, ima ih i fatastični talijanski Marconi 46 gin iz destilerije Poli, jednog od najvažnijih proizvođača grappa. Međutim Bogowski koristi svježe, a ne sušene iglice, što smatramo mudrom odlukom jer je ekstrakcija aromatičnih ulja iz svježih iglica uravnoteženija nego kod sušenih.

Dakle, dominantne note borovine i dalje ostavljaju sasvim dovoljno prostora za žive note narančine korice, korijandera i kardamoma uz dojam zemljanosti i drvene slatkoće anđelike koja je balansirana dodavanjem nekoliko zrna soli. Pohvala takvoj odluci. Time je gin vrlo jasan i na mirisu i u ustima što je ključni moment karaktera i jako dobre podatnosti Bogowski gina u širokom rasponu koktela.

Jedinu manju zamjerku imamo na ponešto nedovoljno profinjenu teksturu. Kod kušanja taj nadasve zanimljiv aromatski i okusni karakter u jednom trenutku malo oštrija tekstura počinje skretati izvan fokusa.

Moramo biti jasni da ginovi bez određene oštrine na nepcu postaju dosadni i nezanimljivi, posebno u koktelima. Imati potpuno mekani gin zapravo je pogreška. Ali u ovom slučaju ta oštrina ipak malo ide na uštrb ukupnog balansa.

Ne bismo rekli da je za to odgovorna jakost od 43% alk., to doista niti je puno niti se uopće  osjeća alkoholnost. Prije je riječ o potrebi malo preciznijeg podešavanja rezova srca kod destilacije. No, bilo koje podešavanje ne smije ići na štetu već postojećeg karaktera, to bi bila veća pogreška od manjka profinjenosti teksture.

Bogowski Gin doista se odlično snalazi u koktelima, a jedina zamjerka je donekle manjak profinjenosti i samo to je razlog zbog kojeg je u našoj ocjeni izgubila koji bod. Međutim riječ je o istinski jako dobrom, izuzetno karakterno zaokruženom ginu, a dodatna pohvala je i odlično sljubljivanje s hranom što nadasve cijenimo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.