Na uspjeloj večeri u Ikadorovu Nobilionu gostovao je Luka Goleš, chef Drage di Lovrana

Predivnu predjesensku večer na Kvarneru uljepšala nam je vrlo fina večera dvaju prvih susjeda, Ikadorova Nobiliona kao domaćina i Drage di Lovrana kao gosta Nobilionova serijala Game of Chefs. Šestoljednu večeru pratio je dobro pogođeni internacionalni wine pairing Ikadorova sommeliera Mate Nogulića.


Prvi slijed, tartar biftek s prepeličjim jajem uz dva maslaca, s inćunima i suhim rajčicama i s peršinom i konjakom, uz topli mini baguette bili su odličan uvod popraćen španjolskim pjenušcem Raventos Blanc de blancs. Maslac s inćunima i sušenom rajčicom bio je bolji pratilac izvrsnom tartaru. Glavna zvijezda večeri bio je roast beef mariniran u ponzu umaku s crumbleom i čipsom od lješnjaka i majonezom od rukole. Ponzu umak učinio je izvrsno pečeni roast beef svježim, ljetnim, a istovremeno karakternim i snažnim. Odličan dojam zaokružio je rose Rusula Rizman iz 2022, koji se izborio za svoju ulogu kraj kiseline ponzua i pikantne masnoće od rukole.

Uz treći slijed, kojeg su činili pjena od cvjetače i tartufa, jakovske kapice, čips i gel od tartufa s briocheom sa tartufom, serviran je Bastianichev Bijeli pinot iz 2021. Cvjetača i jakovska kapica svojim su slatkim notama dobro uranotežile oporost i snagu tartufa.

Ideju škampa na istarskoj skuti, izvrsnog tanjura velikog Zdravka Tomšića iz kastavskog restorana Kukuriku i poslije iz Drage di Lovrana, chef Luka Goleš modificirao je u škampe na bijeloj palenti s kozjim sirom, biskom od škampa i žutih rajčica i ukiseljenim žutim rajčicama. Sommelier je uz ovu kvarnersku kombinaciju točio Kosovčev Škrlet iz 2018. Odličan primjer pojma mare e monti.



Precizno pečeni file odležane hame lijepo se složio s kremom od slanutka obogaćenom crnim maslinama, paprikom,ukiseljenim motrom i prahom od lovora. Beurre blanc s mirinom bio je sam po sebi izvrstan, premda možda nepotreban. Plavac Mali Sivi vinarije Bura iz 2019. vrlo dobro je pratio ribu, unatoč dosta izraženim taninima koji su u pojedinim trenucima prekrivali okus hrane. Prekmurska gibanica poslužena na kraju večere može biti vrlo težak desert poslije pet sljedova.

No, večeras smo jeli lepršavu prekmursku gibanicu u kojoj su dominirali prozračnost terine od jabuka s kardamomom i svježi sir umjesto skute. Mak i orasi u idealnom odnosu stavili su točku na i. Uz gibanicu smo pili Dobravčev žuti muškat Allegro iz 2017. Zajednička večera Nobiliona i Drage di Lovrana bila je jako, jako dobra. Posebne pohvale zaslužuje i kompetentno Nobilionovo osoblje.