Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

OPTIMISTIČNA LISTA Sedam najugodnijih restoranskih i barskih iznenađenja ove sezone 

U svaki restoran se ulazi s određenim očekivanjima. Neki potpuno razočaraju, u nekima je sve točno onako kako se i očekuje. Vrlo malo restorana uspijeva nadmašiti očekivanja, no kad se to dogodi, osjećaj je sjajan. Ova nije lista najboljih restorana koje smo posjetili ove sezone, takvih smo objavili već nekoliko. Ovo je lista različitih žanrova restorana i barova koji su razbili neke stereotipe i donijeli ugodna iznenađenja. 

1. Griblja, Sukošan

Griblja je samo donekle iznenađenje. Hrvatska restoranska publika već desetljećima zna koliko je chef Braco Sanjin talentiran  kompetentan. No, zaista je impresivno da je gospodin Sanjin već u drugoj sezoni  doveo Griblju u najuži vrh najboljih hrvatskih ribljih restorana. Griblja zaslužuje bolji izbor pjenušaca i osobito šampanjaca od sadašnjeg, posve rutinskog.

2. Vila Rova, Malinska

villa-rova-3

Marin Pleše do ove godine nije samostalno vodio restoran, iako je učio od Rudija Štefana i Matije Bogdana. Dobro kuhati i voditi prvu samostalnu kuhinju drastična je promjena u kojoj se mnogi pogube, pogotovo u fine diningu. Prilikom prvog posjeta Vili Rovi, neposredno poslije otvaranja, Pleše je kuhao fantastično s naglašenim senzibilitetom za okruženje u kojem se nalazi, i posvetama svojim mentorima. Zapravo je sve u restoranu funkcioniralo vrlo dobro od servisa do hrane, osim određenih etiketa u vinskom pairingu. 

3. Tri Palme, Novigrad

Tri Palme-Novigrad

Tri Palme izgledaju poput tipičnog turističkog restorana. U stvarnosti je riječ o vrlo dobrom, iskrenom restoranu čijem osoblju je cilj zaista usrećiti goste. U Tri Palme pojeli smo jednu od najboljih buzara s kvarnerskim škampima ove godine. 

4. Terraca, Dramalj

terraca-maurer

Terraca na ovoj listi nije zbog hrane, koja nije loša, dapače, sasvim je solidna, već zbog izvrsne vinske karte koja nadmašuje sva očekivanja koja možete imati od skromnog beach bara usred uspavanog turističkog mjesta. Ovoga ljeta na šarmantnoj Terracinoj terasi uživali smo u Keltisovu Mariu i Maurerovom Crazy Ludu, dok su na listi još i Burja, Meinklang, Vinas Mora, Hinuk, Barrba itd. S obzirom na dosadašnja iskustva iz beach barova, to nam je bilo nadrealno iskustvo. 

5. Tutto a Posto, Rijeka

Zaista nije za očekivati da se u kiosku kraj gimnazije prodaje vrlo dobra pizza. Međutim, to je slučaj s Tutto a Posto, koji u malenom prostoru radi neke od boljih pizza za budimo iskreni slabe riječke kriterije. 

6. Vorichi, Orihi

Vorichi nas je iznenadio svojim pristupom koji spaja dobre strane istarskih konoba i gradskih bistroa. U Vorichima smo ove godine sasvim slučajno probali jednu od najboljih istarskih plata prepunu lokalnog pršuta, kobasica i salama te možda i najboljih istarskih sireva. Imaju i odličan kruh, i vrlo dobro meso s kojim znaju precizno postupati. 

7. Nomu, Zadar

Nomu je u Dalmaciju doveo uistinu vrhunski sushi i nekoliko prvorazredno skuhanih japanskih fusion jela poput glaziranog black coda, uz daleko najbolju vinsku listu koju je Zadar ikad vidio.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.