Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

VRIJEDNOST ZA NOVAC Jedanaest zagrebačkih restorana u kojima možete dobro i zanimljivo jesti za malo novca

boogie-lab-rucak

Vrijednost za novac parola je godine u zagrebačkom ugostiteljstvu. Vrijednost za novac označava točku cijene koja restoranu omogućuje da dobro radi, a gostu da se najede, zadovoljan ode iz restorana i uskoro se vrati u restoran.

Restorani koji su redovito, u duljem razdoblju puni, očito su pogodili tu točku. Vrijednost za novac različita je u različitim restoranskim žanrovima: u fine dining restorani, steakhousei i riblji  restorani mogu nuditi dobru vrijednost za novac.

Za ovu smo listu, međutim, izabrali restorane nižeg cjenovnog ranga, koji nisu fast food lokali ni pizzerije a u kojima se može obilno, dobro i zanimljivo jesti za maksimalno 12 ili 13 eura, dakle stotinjak kuna.

1. Batak, niz lokacija

batak-pula-3

Batak je otvorenjem restorana u Rijeci i Puli premašio šesnaest lokacija. Najveći hrvatski restoranski lanac stalno širi i mijenja jelovnik i tako mobilizira novu publiku, pri čemu je iznimno važno da su i tipična roštiljska jela i ona novija, netipična za roštiljarne, podjednako prihvatljiva. Porcija od sedam ćevapa, što je 230 grama mesa, košta samo 5,90 eura (velika porcija od 10 ćevapa košta 6,90), manji snack poput suhih šljiva u hrskavoj panceti nešto manje od pet eura, a burrata i tartar biftek 7,90 eura. Odlični pečeni ljuti feferoni s ljetnog menija koštaju 4 eura.

2. Kai, Jurišićeva

kai-g

Kai spada među najmaštovitije street food lokale u Zagrebu. Kai pleše na gornjoj granici cijena za ovu listu, s jelima između 11 i 15 eura, ali Kai je čisti gastro s vrlo dobrim sastojcima i uistinu ogromnim porcijama. Posebno je zanimljivo da Kai zahvaća u kulturalno i geografski različite žanrove street fooda, pa se tako na meniju jedan kraj drugog mogu naći katsu, tacosi i naan.

3. Budweiser, Heinzelova, Trešnjevka

budweiser-korona

Budweiser u Heinzelovoj neprekidno je prepun, što znači da se po definiciji mora naći pri vrhu ove liste. Budweiser priprema sve više skupih jela poput odležanih steakova i vikendaške janjetine s ražnja, ali Budweiserov core business, dnevna jela i roštilj, ostaju u široko prihvatljivom rangu cijena, između 8 i 11 eura. Ćevapi koštaju točno deset eura, a velike salate 9,70.

4. Kod Pere, Rubetićeva

kod-pere

Dnevna jela u ovom legendarnom obiteljskom restoranu na Šalati koštaju između sedam i devet eura: na prošlotjednom se meniju punjena paprika prodavala za 8,80, a varivo od slanutka s faširancima za 7,20 eura.

5. Bistro Kod Vukušića, Slavonska 

vukusic

Kod Vukušića se već godinama čeka u redu ispred restorana. Bistro Kod Vukušića prvi je u Zagrebu spojio tri žanra: jeftina ali obilna dnevna jela koja često koštaju manje od deset eura, klasična velika gostioničarska jela poput lešo govedine ili koljenice koja koštaju između 11 i 15 eura, i luksuznu hranu poput oborite ribe i škampa.

6. Boogie Lab

boogie-vecera-sve-okomita-1

Boogie Lab jedan je od vrlo rijetkih restorana u Zagrebu koji ne koristi svoj status vruće društvene scene za nabijanje cijena. Za brunch, koji nudi velika jela od jaja nećete potrošiti više od 10 eura, a za cijeli ručak i večeru prosječno 12 eura. Krosan sa sirom i šunkom za doručak košta 2,5 eura, Eggs Benedict s briošem i salatom 9 eura, tjestenine, tartar biftek, losos Wellington i tapasi od 10 do 12 eura. 

7. Tori Streetfood,Trg Ivana Kukuljevića 

Mali lokal azijskog kulinarskog eksperta Vida Nikolića smješten u Španskom, prodaje gyoze za osam eura, dok velika jela poput curryja, ramena i beef teriyakija koštaju između 11 i 13,5 eura.

8. Soi Fusion, Ilica

Soi Fusion radi u sklopu popularnog hostela Swanky. Barska atmosfera ovog azijskog street fooda prilično je neodoljiva. Cijene su gotovo iste kao u Tori Street Foodu, od osam eura za predjela do 12 ili 13 eura za obilna glavna jela.

9. Matrix, Slavonska

matrix-pile

Matrix, smješten u istoimenom poslovnom kompleksu, jedini je restoran na ovoj listi koji se dosljedno bavi sezonskom kuhinjom. Matrixova dnevna jela ovih su dana puna sezonskog povrća, za vrlo mali novac. Punjene tikvice koštaju, primjerice, 7,70 eura, a kelj na rajčici s iberico slaninom i faširancima samo 6,90 eura. Velika ljetna salata s hrskavim kozicama paniranima u panku prodaje se za 9,50 eura. Chef Matija Iveta zna svoj posao.

10. Pri Zvoncu, Vrbik XII

pri-zvoncu

Pri Zvoncu je desetljećima jedan od najpunijih zagrebačkih restorana. Gotova jela, poput čobanca i špek fileka, koštaju do deset eura, a porcije svega što naručite toliko su ogromne da se gosti kojima je količina najvažnija uvijek osjećaju sretno i zadovoljno. Međutim, Pri Zvoncu nije popularan samo zbog količina. Ljudi koji se razumiju u gostioničarsku hranu kažu kako su skoro sva jednostavna jela veoma dobra.

11. Zlatna školjka, Martićeva

Dnevna jela u Zlatnoj školjki koštaju osam eura. Za taj se novac, kako koji dan, mogu dobiti molići u škartocu, srdele s gradela, frigane trilje… Zlatna školjka uspjela je, baš kao i bistro Kod Vukušića, istodobno posluživati ručkove za osam eura i velike škrpine i žive hlapove. Demokratski pristup meniju čini restoran gotovo neprekidno punim.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.