Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

OD JUTRA DO SUTRA Gdje spavati, jesti, piti i kupovati u Zadru, gradu s poštenim cijenama

Zadar spada među rijetke atraktivne jadranske destinacije, u kojima ovoga ljeta cijene ne divljaju. Utoliko toplo preporučujemo svima koji još nisu bili na moru, da provedu barem nekoliko dana u zaista lijepom Zadru.

Zadar je grad s nekoliko impresivnih, povijesno vrijednih crkava, poput legendarnog Svetog Donata, susjedne Svete Stošije i romaničkog Svetog Krševana. Zadar je grad s lijepo uređenim starim središtem i s vjerojatno najatraktivnijom tržnicom u Hrvatskoj. Zadar je, nažalost, i grad bez ijednog zaista vrhunskog hotela i s tek nekoliko prihvatljivih, što je najveći problem njegove turističke ponude. Evo, dakle, gdje spavati, što jesti, piti i kupovati u Zadru.

GDJE SPAVATI

falkensteiner-g

Falkensteinerovi hoteli najprihvatljivije su opcija. U samom središtu starog Zadra možete izabrati i mali Bastion u impozantnoj historijskoj palači. Bastion, međutim, premda nosi prestižnu oznaku Relais et Chateaux, nema nikakve veze s bilo kakvim tragovima hotelskog luksuza, koji se očekuje od članova ove organizacije.

GDJE RUČATI

Konoba Skoblar 

Skoblar preko puta Providurove palače prijateljska je gostionica s atraktivnom dnevnom kartom, koja obuhvaća puno svježe plave ribe i sezonskog povrća.

Pet bunara 

Pet bunara, vrlo blizu Skoblaru, civilizirani je gastronomski bistro s nepretenciozno moderniziranim i ukusnim dalmatinskim jelima

Nomu 

Najbolji zadarski sushi bar otvoren je i za ručak i za večeru. Nomu uz odličan sushi ima i odličnu klimatizaciju. 

Taverna (Diklo) 

taverna-diklo-zgrada

Taverna je turistički restoran opće prakse koji, međutim, povremeno nudi zaista vrhunsku oboritu ribu. 

GDJE VEČERATI

Tian am Meer, Falkensteiner Petrčane 

Pop up verzija bečkog Tiana, jednog od najboljih europskih vegetarijanskih restorana, obvezna je adresa za svakog gastroturista.

Konoba Griblja, Sukošan

Konoba Griblja velikog chefa Brace Sanjina jedan je od najboljih restorana dalmatinske kuhinje u poratnoj Hrvatskoj. 

Nomu

nomu-nigiri

Večera je idealna prilika da iskušate barem nekoliko od 300 vina koliko ovaj sushi restoran toči na čaše. Osim japanske hrane, Nomu ima i solidnu selekciju pršuta.

Maguro

Maguro je uglavnom korektan azijski fusion restoran s dobrom sirovom tunom i vrlo dobrim konobarima. 

GDJE PITI

Colonna

Colonna je senzacionalni koktel bar koji miješa neke od najboljih koktela na obali. Još jednom upozoravamo na briljantnu Mezcalitu, koje doduše nema na karti nego konobare morate zamoliti da vam u Margaritu umjesto tekile, stave mezcal.

Lista signature koktela je zanimljiva i promišljena, imaju i Muyu koktele, a dosta pažnje posvećuju i aperitivima i klasicima. Colonna, nažalost, ne drži nikakvo pristojno vino ni pivo.

The Garden Lounge

Garden je opušteni lounge bar preko puta Bastiona, s lijepim pogledima na more i Zadar. Cijene su korektne za lokal koji radi do kasno u noć. Dva solidna koktela i dvije čaše lokalnog pošipa platili smo tridesetak eura.

GDJE NA KAVU

D16 Coffee

D16 je lani otvorena zadarska podružnica poznatog splitskog tima barista i pržioničara. U zadarskom cafeu D16, strateški smještenom na uglu između Morskih vrata i crkve Sv. Krševana i još strateškije preko puta pekarnice, teško ćete naći mjesto na terasi.

Jedini specialty cafe u Zadru uvijek je krcat, red je i pred prozorom kroz koji se uzima kava za van, osoblje je iznimno ljubazno, izbor kave odličan, kvaliteta također. U D16 možete kupiti i njihove pakirane kave za doma. 

GDJE NA SENDVIČ

Poma Food Boutique

Nedavno otvorena u Ulici Dalmatinskog sabora, Poma je simpatični sendvič shop koji prodaje i pizza cutove. Vlasnik Pome je poznatiji kao vlasnik Picnica, jednog od najpopularnijih brendova hrvatskih food festivala. Picnicove kućice poznate su sa zagrebačkog Fuliranja, Pizza i Burger Festivala i nizu nastupa u drugim gradovima. Poma je još jedan primjer fiksnog lokala otvorenog na temelju uspjeha na festivalima. Rade s dobrim sastojcima, sendviči su u focacciama koje peče Kroštula. Koštaju 10 eura što je puno za sendvič, ali Pomini sendviči su golemi i dovoljni za cijeli ručak. Naš favorit je Pistachio, mortadela sa stracciatelom i pistacijama, hit je i sendvič s roastbeefom. Pizze su solidne. 

GDJE NA SLADOLED

aROMA Gelato Experience

Zadarska aROMA stalno je puna. Lani su se u listopadu, i to po kiši, pred butikom aROMA Gelato Experience stvarali redovi. Ovog smo četvrtka i petka nekoliko puta prošli kraj aROME, i ni jednom nismo uočili minutu praznog hoda.

GDJE KUPOVATI

Zadarska tržnica

trznica-zadar

Boravite li u privatnom smještaju, zadarska tržnica omogućit će vam da kuhate s boljim povrćem, voćem i ribom nego recimo zagrebačke tržnice. Spavate li u hotelu, zadarsku tržnicu treba tretirati kao živopisnu  galeriju suvremene lokalne gastronomije.

Atrox

atrox-vinoteka-2

Atrox je vjerojatno najbolje uređena vinoteka u Dalmaciji, s izvrsnim izborom lokalnih vina, ali i širokom selekcijom growers šampanjaca. Mali Atrox, otvoren u kući do vinoteke u Strossmayerovoj ulici, može se pohvaliti širokom ponudom destilata.

Kroštula

Originalna pekarnica danas čuvenog brenda Kroštula koji stoji iza zagrebačkog Boogie Laba, blizu tržnice prodaje svježi kruh i dosta popularna peciva i kroasane.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.