Počela je sezona šljiva, zvijezda kasnog ljeta i prvih glasnika raskošnih ranojesenskih placeva. Šljive znače knedle, pekmeze, štrudle, puno nostalgije, lakoće i okusa u desertima. Šljive su s druge strane, vrlo versatilna namirnica i za slana jela, i odlične su u kombinacijama s raznim začinima.
Za cimet znamo, ali jedan od začina koji najbolje ide sa šljivama je crni papar. Dobar, svježe mljeveni crni papar kao da eksplodira na šljivama i svaki desert, salatu, krostin ili umak pretvori u mali fine dining trenutak. Osim s paprom, šljive odlično idu s kuminom, zvjezdastim anisom ali i sa začinskim biljem, posebno s ružmarinom, timijanom, mažuranom i origanom. U ovom nastavku donosimo tri krajnje jednostavna recepta sa šljivama i paprom.
Pomiješajte ocat, med i pola žličice papra u zdjeli, miješajte dok se med ne otopi. Dodajte šljive miješajte dok ih dresing ne prekrije. Dodajte parmezan i ponovno lagano promiješajte da se sir i dresing ravnomjerno rasporede po salati. Stavite salatu od šljiva u plitku zdjelu. Pospite s još parmezana, pokapajte uljem i začinite solju i još papra
Stavite šljive, vino i žlicu šećera u prahu u veliku zdjelu. Dodajte papar. Ostavite da odstoji oko 15 minuta, promiješajte par puta.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Namažite pleh maslacem. Preostali šećer, jaja, vrhnje, brašno, sol i ekstrakt vanilije miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ulijte tijesto u pleh dovoljno da se stvori tanki sloj, kao kožica. Pecite to do 1 minute da se zgusne.
Po tijestu složite šljive a tekućinu u kojoj su se macerirale ostavite sa strane. Ostatak tijesta prelijte preko šljiva i vratite posudu u pećnicu. Pecite 18 do 20 minuta dok tijesto ne porumeni i napuhne se. Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite pokapano s malo tekućine od šljiva koju ste sačuvali.
Ako imate aparat za sladoled
U loncu zagrijte mlijeko s mljevenim bademima i šećerom. Krčkajte 2-3 minute, izlijte u zdjelu i ohladite. Procijedite kroz gusto sito, stražnjom stranom žlice iscijedite svaku kap mlijeka i okusa iz badema. Pomiješajte mlijeko s bademima i kondenzirano mlijeko, dodajte nekoliko kapi ekstrakta badema ako želite. Stavite u stroj za sladoled 15-20 minuta pa prebacite u zamrzivač.
Ako nemate stroj za sladoled, kupite neki malo bolji sladoled od badema
Šljive poredajte u dublji pleh s prerezanom stranom prema gore. Pomiješajte krupno mljeveni papar i demerara šećer pa pospite po šljivama. Pokapajte javorovim sirupom. Stavite pod grijač 6-10 minuta dok šljive ne omekšaju.
Dok se šljive peku na roštilju, u ohlađenu zdjelu stavite kugle sladoleda pa vratite u zamrzivač dok šljive ne budu gotove. Šljive složite ta plitki tanjur i prelijte sirupom iz pleha. Dodajte sladoled i listiće badema.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.