Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POČELA JE SEZONA Šljive odlično idu s paprom. Donosimo tri slatka i slana recepta

Počela je sezona šljiva, zvijezda kasnog ljeta i prvih glasnika raskošnih ranojesenskih placeva. Šljive znače knedle, pekmeze, štrudle, puno nostalgije, lakoće i okusa u desertima. Šljive su s druge strane, vrlo versatilna namirnica i za slana jela, i odlične su u kombinacijama s raznim začinima.

Za cimet znamo, ali jedan od začina koji najbolje ide sa šljivama je crni papar. Dobar, svježe mljeveni crni papar kao da eksplodira na šljivama i svaki desert, salatu, krostin ili umak pretvori u mali fine dining trenutak. Osim s paprom, šljive odlično idu s kuminom, zvjezdastim anisom ali i sa začinskim biljem, posebno s ružmarinom, timijanom, mažuranom i origanom. U ovom nastavku donosimo tri krajnje jednostavna recepta sa šljivama i paprom.

Salata od šljiva, papra i parmezana

  • 6 zrelih šljiva, izvadite koštice i narežite šljive na kriške
  • 30 g. sherry octa ili vinskog octa 
  • 15 g meda
  • 1/2 žličice krupno mljevenog crnog papra 
  • 25 g parmezana ili pecorina, narežite sir na tanke listiće
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • cvijet soli 

Pomiješajte ocat, med i pola žličice papra u zdjeli, miješajte dok se med ne otopi. Dodajte šljive miješajte dok ih dresing ne prekrije. Dodajte parmezan i ponovno lagano promiješajte da se sir i dresing ravnomjerno rasporede po salati. Stavite salatu od šljiva u plitku zdjelu. Pospite s još parmezana, pokapajte uljem i začinite solju i još papra 

Clafoutis od šljiva s paprom

  • 500 g zrelih šljiva, izvadite koštice i prerežite šljive napola
  • 2 žlice suhog crnog vina
  • 4 žlice šećera u prahu i još malo za posipanje
  • krupno mljeveni crni papar
  • 5 velikih jaja
  • 4 žlice punomasnog vrhnja
  • 2 žlice brašna
  • sol
  • 1 žličica ekstrakta vanilije 

Stavite šljive, vino i žlicu šećera u prahu u veliku zdjelu. Dodajte papar. Ostavite da odstoji oko 15 minuta, promiješajte par puta. 

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Namažite pleh maslacem. Preostali šećer, jaja, vrhnje, brašno, sol i ekstrakt vanilije miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ulijte tijesto u pleh dovoljno da se stvori tanki sloj, kao kožica. Pecite to do 1 minute da se zgusne.

Po tijestu složite šljive a tekućinu u kojoj su se macerirale ostavite sa strane. Ostatak tijesta prelijte preko šljiva i vratite posudu u pećnicu. Pecite 18 do 20 minuta dok tijesto ne porumeni i napuhne se.  Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite pokapano s malo tekućine od šljiva koju ste sačuvali.   

Šljive s paprom i sladoledom od badema

  • 300 m punomasnog mlijeka
  • 50 g mljevenih badema 
  • 50 g šećera kristala 
  • 397 g kondenziranog mlijeka 
  • ekstrakt badema (po želji)
  • listići tostiranih badema
  • 9 šljiva, izvadite koštice, prerežite šljive na pola 
  • 1 žličica krupno mljevenog crnog papra 
  • 2 žličice demerara šećera 
  • oko 5 žlica javorova sirupa 

Ako imate aparat za sladoled

 U loncu zagrijte mlijeko s mljevenim bademima i šećerom. Krčkajte 2-3 minute, izlijte u zdjelu i ohladite. Procijedite kroz gusto sito, stražnjom stranom žlice iscijedite svaku kap mlijeka i okusa iz badema. Pomiješajte mlijeko s bademima i kondenzirano mlijeko,  dodajte nekoliko kapi ekstrakta badema ako želite. Stavite u stroj za sladoled 15-20 minuta pa  prebacite u zamrzivač.  

Ako nemate stroj za sladoled, kupite neki malo bolji sladoled od badema

Šljive poredajte u dublji pleh s prerezanom stranom prema gore. Pomiješajte krupno mljeveni papar  i demerara šećer pa pospite po šljivama. Pokapajte javorovim sirupom. Stavite pod grijač 6-10 minuta dok šljive ne omekšaju.

Dok se šljive peku na roštilju, u ohlađenu zdjelu stavite kugle sladoleda pa vratite u zamrzivač dok šljive ne budu gotove. Šljive složite ta plitki tanjur i prelijte sirupom iz pleha. Dodajte sladoled i listiće badema. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.