Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Orsan Gverović dalje je prvak klasičnih južnjačkih ribljih restorana, ali vinska lista morala bi biti lokalnija 

Ove smo godine imali priliku posjetiti nekoliko klasičnih, bazičnih ribljih restorana na našoj obali. Povezuje ih nekoliko elemenata, među kojima je zapravo najvažnija namirnica. Čemu imati riblji restoran ako nemate uvijek najsvježiju i najbolju ribu? Gotovo svaka regija na hrvatskoj obali ima bar jedan takav restoran.

U dubrovačkoj županiji to bi bio Orsan Gverović, restoran s definitivno najljepšom terasom koju smo posjetili. Meditativni osjećaj večere na maloj privatnoj rivi, manje od pola metra od mirnog čistog mora je neprocjenjiv. Gverović ima taman dovoljno stolova da svakom gostu osigura privatnost, a da se ipak osjeti dinamika restorana. Tako bi samo zbog ambijenta Gverović trebao biti na bucket listi svakome tko posjeti Dubrovnik.

No, Orsan je više od svog ambijenta. Kod Orsana se mogu pronaći neka od esencijalnih ribljih jela  u najprirodnijoj formi. Gverović ne komplicira. Ima svježu namirnicu, blago je dotakne grillom ili je ostavi sirovu i posluži. Kako bi i trebalo biti, osim ako u kuhinji baš nemate kreativnog virtuoza od kuhara. Mi smo naručili nekoliko njihovih klasika.

Tartar Orsan, napravljen od kozica, čini ogromnu porciju svježih velikih kozica za koje smo u jednom trenutku pomislili da bi zapravo mogli biti i manji škampi. Netaknut, mineralni tartar predstavlja najbolju interpretaciju kozica koja se može probati i čistu filozofiju dobrih klasičnih ribljh restorana. Jakovske kapice dobile su tek blagi tretman grilla, s maslinovim uljem i, začuđujuće, jedva primjetnim češnjakom. Češnjak je često glavni neprijatelj dobrim namirnicama, jer mnoge kuhinje s njim naprosto ne znaju raditi pa oštar miris sirovog češnjaka preuzme i sva jela i iskustvo večere. U Gveroviću to nije slučaj.

Klasici bi u Zatonu još bili pasta s jastogom i crni rižoto prepun plodova mora. Crni rižoto je upravo fenomenalan. Orsanov crni rižoto klasični je primjer kako bi to notorno jelo jadranskih restorana zapravo trebalo izgledati. Tehnički vrlo dobro pripremljen rižoto krcat je svježih plodova mora od manjih i većih kozica od školjkaša i sipe. Klasik koji se ne smije propustiti.

Definitivno najpopularnije jelo u Gveroviću, koliko smo mogli primjetiti na susjednim stolovima, je pasta s jastogom. Pasta s jastogom jednostavno je ali u biti luksuzno jelo koje obiluje čistim, božanstvenim okusima. Jedini problem ovog jela je sama pasta, koja je i snizila ocjenu. Kupovna pasta jednostavno nema što raditi u ovako rustikalnim, bazičnim restoranima. Takva pasta, kakvu možete skuhati i kod kuće, bitno narušava dojam, ali bila je dobro pripremljena, precizno kuhana al dente. Jastog je bio bogat, mesnat uživali smo vadeći vadeći svaki komadić predivnog mesa iz oklopa. Zaista, klasična jela treba jesti na provjerenim mjestima.

Za desert smo naručili vrlo dobru platu sireva, među kojima je najviše impresionirao sir u pepelu, kao i činjenica da Orsan nije pao u napast brojnim turistima servirati sir s polumrtvim konzerviranim tartufima kao što to čini većina restorana na moru. Sir s vlascem bio je podjednako dobar kao i trapist. Rožata koju smo naručili moćna je i zasitna, ali prijeko potrebna.

Možda najveća zamjerka Orsanu Gverovići bila bi vinska lista, koja kako nam se čini ima podjednako ili možda i više vina iz Istre nego iz Dalmacije. U Dubrovniku ni u Dalmaciji zaista nismo raspoloženi za istarska vina, koliko god odlična ona mogu biti. Pronašli smo odličnu buteljku grka vinarije Bire iz Lumbarde, koja je cjenovno bila prihvatljiva. Birin grk gotovo je genijalno išao uz sva naša jela.

Orsan je prepun gostiju iz gotovo cijelog svijeta, što se dalo zaključiti po glasnoj skupini Amerikanaca za susjednim stolom koji su s iznenađujućim entuzijazmom govorili o fast food restoranima u Splitu i njegovoj party sceni. Cijelu terasu servis je besprijekorno služio. Dva predjela, platu sira, dva glavna jela, jednu rožatu, butelju vina i bocu vode platili smo 200 eura. Odličan value for money. 

ORSAN GVEROVIĆ

Na ratu 7, Dubrovnik

HRANA -4  VINO -3 SERVIS 4  AMBIJENT 5 

VISA Inspire_logo_web copy
aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Orsan Gverović dalje je prvak klasičnih južnjačkih ribljih restorana, ali vinska lista morala bi biti lokalnija 

by Luka Peranić time to read: 3 min