Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Viking je i jučer, fantastičnim izborom ribe, rakova i školjki pokazao zašto je jedan od najboljih jednostavnih ribljih restorana u Hrvatskoj

viking-g

U nedjelju smo večerali u Miramareu by Fratelli Cerea u Poreču. Simpatični Bobo Cerea, chef čiji restoran Da Vittorio već cijelu vječnost drži tri Michelinove zvjezdice, skuhao nam je spektakularnu večeru s nizom jako finih, naizgled jednostavnih ali zapravo tehnički prilično kompliciranih, kompleksnih i višeslojnih jela. Poslije takve večere idući dan želite jesti samo nešto što zaista jest jednostavno.

Viking u Limskom kanalu desetljećima osigurava vrhunsku, jednostavno pripremljenu hranu iz mora. Gospodin Matošević, Vikingov voditelj jučer oko dva pokazao nam je spektakularan izbor ribe i rakova: orade su izgledale kao da su ulovljene prije sat vremena, sa sjajnom zlatnom krunom, ogromni hlap mahao je kliještima svugdje oko sebe, veliki škampi bili su, naravno, živi, zubatac je imao barem četiri do pet kilograma, a škrpina je bilo u izobilju.

Sasvim je malo ribljih restorana u Hrvatskoj i šire koji mogu ne zavidjeti jučerašnjoj Vikingovoj izložbi svježe divlje ribe i živih rakova. Ni kamenice iz obližnjeg uzgajališta ne zaostaju. Iako se oduvijek tvrdilo da su kamenice najbolje između listopada i travnja, i premda je blagdan Svetog Josipa koji pada krajem ožujka neslužbeni Dan kamenica, jučer smo u Vikingu dobili oštrige  jednako velike i mesnate kao da je početak proljeća, a ne vrhunac ljeta.

Tajna Vikingovih velikih kamenica vjerojatno se skriva u pandemiji. Naime, tijekom pandemije uzgajališta kamenica nisu imala kome prodavati školjke, pa se u Limskom kanalu stvorila određena količina starijih kamenica, koje su značajno veće od uobičajene selekcije. Jednom smo, uostalom, u New Yorku probali šest godina stare kamenice veličine torunedosa.

Poslije izvrsnih kamenica, slijedile su još bolja orada i kovač. Kovač je bio nježan, delikatan, ali uobičajeno distinktivan, dok je orada bila veličanstvena, s čvrstim mesom jakog ribljeg okusa i optimalnom dozom roštiljskog dima. Salatina s domaćom kvasinom, koja stoji na stolovima umjesto onih groznih balsamica iz supermarketa, također je bila izvrsna.

Naposljetku, Viking u zadnjih par godina proizvodi kućni sladoled.  Jučerašnji sladoled od  vanilije i straciatella s nešto tamne čokolade bio je perfektno kremast i ukusan,. Vanilija jej s dobrom dozom elegantnog maslinovog Ulja z Salambati  dobila fantastične svježe orašaste note badema. 

Viking je veoma, veoma dobar restoran, koji se može i poboljšati važnim detaljima, poput recimo unapređenja kruha: u Poreču primjerice radi vrlo dobra zanatska pekarnica s vrhunskim, hrskavim sourdogh kruhom. Uz odličan ručak u Vikingu pili smo Radovanov Sauvignon iz 2022. i Kozlovićevu platinastu malvaziju Santa Luciu iz 2017. koja ispred sebe ima još bar pet do sedam godina u top formi.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Viking je i jučer, fantastičnim izborom ribe, rakova i školjki pokazao zašto je jedan od najboljih jednostavnih ribljih restorana u Hrvatskoj

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min