Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

SVJETLO U KOLOVOZU 12 najboljih hotela od Paga do Dubrovnika

nai-g

Danas smo, dakle, ušli u najvažniji hrvatski turistički mjesec. Objavljujemo stoga listu najvažnijih hotela južno od Kvarnera. Na ovu su listu ušli zaista najbolji i najluksuzniji hoteli između Paga i Dubrovnika, koji ponosno predstavljaju dobre strane dalmatinskog turizma.

Nažalost, neki od ovih hotela imaju nerazumljivo nezanimljivu gastronomsku ponudu, što smo posebno naznačili. A hoteli na samom vrhu liste mogu se bar u nekim elementima, nipošto naravno u cjelini, uspoređivati s vrhunskim hotelima na Azurnoj obali ili Costi Smeraldi. Nažalost, na listi nema ni jednog šibenskog ni zadarskog hotela. Šibenski bi se Armerun, uz mala poboljšanja, mogao kvalificirati. Evo liste hotela koji pokazuju poželjni smjer razvoja modernog dalmatinskog hotelijerstva .

1. Villa Nai, Dugi Otok

nai-grota

Villa Nai uvjerljivo je najspektakularniji hotel u Dalmaciji, na Jadranu i u cijeloj Hrvatskoj. Villa Nai sastoji se od nekoliko velikih, prelijepo dizajniranih apartmana čije terase izlaze na veliki bazen, i nekoliko jako udobnih soba, ukupno osam smještajnih jedinica. Nai se nalazi u srcu divljine; hotel je ugrađen u brdo, okružen maslinicima iz kojih dolazi bezbroj puta nagrađivano maslinovo ulje, voćnjacima, vrtovima, ali i kokošinjcem. S pojedinih uzvisina ovog protustresnog imanja pruža se pogled na okolni akvatorij. Noćnim soundtrackom dominira rika jelena, s diskretnim pratećim vokalima čagljeva i glasnom ritam sekcijom neumornih zrikavaca. Villa Nai mjesto je s drugog svijeta i apsolutno najbolji hrvatski hotel za bezuvjetni, dubinski odmor, pod uvjetom da ga možete platiti i da se uspijete izboriti za sobu ili apartman.

2. Villa Dubrovnik, Dubrovnik

villa-dubrovnik

Villa Dubrovnik čarobna je, prelijepa, moderna, opuštena, podigrano luksuzna, s fenomenalnim pogledima i na Grad i na Lokrum, a opet dovoljno blizu Zidinama da ne morate zvati taksi. U Villi Dubrovnik sve je izvanredno, osim prosječnog hotelskog fine dininga.

3. Lemongarden, Sutivan Brač

lemongarden-g2

Lemongarden je opulentni, ultraluksuzni hotel smješten u idiličnom bračkom selu Sutivanu. Lemongarden je sjajan primjer visokog luksuza dobro prilagođenog lokalnom ambijentu. Kuhanje chefa Ante Udovičića na konstantno je visokoj razini.

4. Maslina Resort, Starigrad na Hvaru

maslina resort

Maslina Resort jedini je zaista luksuzni hvarski hotel, s modernim, individualiziranim, antistresnim konceptom raskošnog godišnjeg odmora. Maslina Resort, nažalost, iz godine u godinu ima tek generički, fejkani fine dining jelovnik. Vlasnici bi trebali pronaći chefa koji razumije moderne koncepte lokalne kuhinje u dalmatinskom five star hotelu. S ciklom, goveđom juhom, caccio e pepe pastom i cevicheom od brancina neće privući goste koje zaista zanima gastronomija. Naprotiv.

5. Bellevue, Dubrovnik

Bellevue je hotel s prekrasnom plažom, jednom od najljepših restoranskih terasa u Dubrovniku, simpatičnim barom na plaži, veoma udobnim sobama i izvrsnim osobljem.

6. Excelsior, Dubrovnik

Excelsior je najstarija institucija dubrovačkog hotelijerstva. Excelsior se unatrag dvadesetak godina često mijenjao i poboljšavao: neke su sobe, osobito one kutne prema Gradu, zaista spektakularne, dok su one na najnižoj razini doslovno ispod reputacije hotela. Barska terasa je lijepa i romantična, no hrana nikad ni u jednoj  od Excelsiorovih inkarnacija nije bila zanimljiva ni dobra.

7. One Suite Hotel, Dubrovnik

One Suite u Župi Dubrovačkoj jedan je od najmodernijih hotela u Hrvatskoj. Apartmani su prostrani, udobno uređeni i katkad ih zapravo ne želite napustiti. Osoblje je ultraprofesionalno a tratorija Pista & Pazza peče uvjerljivo najbolju pizzu u južnoj Hrvatskoj i radi dobre koktele. One Suite je značajno jeftiniji od standardnih dubrovačkih cijena.

8. Martinis Marchi, Šolta

martinis-marchi-bazen

Martinis Marchi mali je, aristokratski, dekadentni hotel smješten u impresivnoj palači podignutoj 1706. godine. Martinis Marchi trebao bi lagano preurediti i sobe i podignuti letvicu ambicija u restoranu. No, Martinis Marchi spada među rijetka mjesta na Jadranu koja je doslovno neophodno barem jednom posjetiti. A nalazi se samo četrdesetak minuta plovidbe od Splita.

9. Ambasador, Split

Ambasador, znači, ima izvrsne sobe, fenomenalne poglede, odlično uređene javne prostore, vrhunsko osoblje i najbolji veliki bar u Splitu. Ako poboljšaju restoran, skočit će za barem pet mjesta na ovoj listi i vjerojatno neće biti prazni za ručak kao što su bili prazni prošlog ponedjeljka.

10. Boškinac, Novalja, Pag 

Boškinac je dragocjena institucija hrvatske hotelijerske i restoranske industrije. Boškinac je usred pandemije drastično unaprijedio dio soba, koje sada vrijede pravih pet zvjezdica. Vrtovi su magični, vinska karta prvorazredna. Boškinac je zapravo jedini ozbiljan hotel koji je ikad postojao na velikom i masovno popularnom otoku Pagu.

11. Briig, Split

Briig je, arhitektonski gledajući, jedan od najuzbudljivijih hrvatskih hotela. Soba u kojoj smo spavali prošlog vikenda s velikom staklenom stijenom prema plaži na Bačvicama, jedna je od najljepših u Splitu. Osoblje je vrlo ljubazno i efikasno. Kokteli su više nego dobri. Međutim, Briig u mnogim detaljima pokazuje da je zadovoljan s četiri i da ne želi postati hotel s pet zvjezdica. Mislimo da je riječ o strateški pogrešnom izboru.

12. Puteus Palace, Pučišća, Brač

puteus-terasa

Puteus Palace, smješten u palači iz 17. stoljeća, s bajkovitim parkom/atrijem  koji se može pohvaliti stablima starijima od 250 godina i jednim od najprivlačnijih otvorenih bazena koje smo vidjeli u Hrvatskoj, živi je manifest antimasovnog turizma. Puteus Palace zagovara elitni ali diskretni turizam, gdje se gosti doslovno  miješaju s lokalnim stanovnicima, u što smo se uvjerili na nedjeljnim jutarnjim kavama u Puteusu, kojeg stanovnici Pučišća posjećuju kao da je riječ o njihovom dnevnom boravku. Puteus Palace promovira doista modernu turističku ideologiju, za koju su naizgled antituristička Pučišća upravo idealna okolina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.