Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Bobo Cerea, prvi chef s tri Michelinove zvjezdice koji je otvorio restoran u Hrvatskoj: Naš porečki Miramare ima potencijal za zvjezdicu, uz neka poboljšanja 

Roberto Bobo Cerea u nedjelju navečer osobno je kuhao u restoranu Miramare by Fratelli Cerea na otoku Sv. Nikola kraj Poreča. Bobo Cerea jedan je od nasljednika restoranske dinastije Cerea. Njegovi su roditelji u Bergamu osnovali restoran Da Vittorio, koji već jako dugo drži tri Michelinove zvjezdice.

Miramare by Fratelli Cerea puno je neobavezniji restoran od Da Vittoria. Činjenica je, svejedno, da je Roberto Bobo Cerea prvi chef s tri Michelinove zvjezdice koji je otvorio restoran u Hrvatskoj. Cerein restoran otvoren je u suradnji s Valamarom, najvećom hrvatskom hotelskom grupom.

“Mislim da ovaj restoran ima potencijal za Michelinovu zvjezdicu, uz određena poboljšanja u servisu, dodatno unapređenje menija i uz rješavanje nekih manjih ambijentalnih problema.” pričao nam je sinoć Bobo Cerea. Nije posve jednostavno voditi Michelinov restoran kraj bazena gdje se ljudi kupaju do osam navečer, a servis za večeru već je bio počeo. No, to su manji problemi. Mislim da s vremenom i uz daljnji napredak možemo dobiti zvjezdicu.”

Cerea, čovjek koji, dakle, s bratom Enricom ima tri zvjezdice u Bergamu, točno zna o čemu govori. A skoro sva jela koja smo jučer probali definitivno zaslužuju bar jednu zvjezdicu. Sirove trakice tune u bagna caudi bile su moćne, nježne i kremaste.

Škamp s patlidžanima i pistacijama bio je sladak, raskošan i egzotičan, zahvaljujući začinima u patlidžanovoj marinadi. Rižoto sa škampima, kozicama, dagnjama i jakovskim kapicama definitivno je najbolji rižoto koji se može pojesti u Hrvatskoj. Valovito kremasta tekstura tog rižota upravo je ono o čemu trideset godina čitamo u receptima za klasični rižoto: jednako savršen rižoto probali smo još jedino u Le Calandreu u Padovi.

Paccheri da Vittorio, genijalno jelo od tri vrste rajčica i pet do šest godina odležanog parmezana, najbolja je pasta koju smo ikad igdje pojeli. Kao što smo napisali lani kad je Cerea gostovao u porečkom Spinnakeru, riječ je vjerojatno o jedinoj tjestenini s rajčicama na cijelom svijetu koja vrijedi tri zvjezdice. Umak od rajčica i parmezana baršunasto je gladak, što je nelogično jer kiselina iz rajčica mora zgrušati sir.

Gospodin Cerea kaže da je tajna baršunaste, posve glatke teksture u temperaturi kuhanja umaka i u doslovno neprekidnom miješanju, kao kad kuhate rižoto. Spektakularnu večeru u Miramare by Fratelli Cerea završili smo čokoladnim tiramisuom, malim cannolom i Cereinim glasovitim ljetnim panettoneom. Premda se nalazi uz bazen i gleda na zalazak sunca, Miramare by Fratelli Cerea sve je prije nego turistički lifestyle restoran. Radi se, ustvari, o jednom od najozbiljnijih središta znanja o gastronomiji u Hrvatskoj.

Na servisu se, međutim, zaista mora još jako puno raditi. Jedan je konobar, primjerice, bio uvjeren dan nam poslužuje carpaccio od tune, iako na tanjuru nigdje nije bilo ni traga carpacciu, dok drugi nije imao pojma o sadržaju amuse bouchea. Neovisno od tih početničkih pogrešaka, Miramare by Fratelli Cerea spada u svega nekoliko najboljih restorana na Jadranu. Wine pairing, koji se oslanjao na fenomenalne lombardijske pjenušce Ca del Bosco i klasični Pieropanov soave La Rocca, odlično se složio s Cereinim kuhanjem.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Bobo Cerea, prvi chef s tri Michelinove zvjezdice koji je otvorio restoran u Hrvatskoj: Naš porečki Miramare ima potencijal za zvjezdicu, uz neka poboljšanja 

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min