Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

ACI Marina Bussola u Ičićima konvencionalno je mjesto na moru, ali peče nekoliko vrlo dobrih pizza 

Ičići, malo mjesto pored Opatije, prilično je popularno, među starijim i mlađim turistima. Mali Ičići trebali bi dobiti ogroman novi hotel koji gradi poznati mađarski poduzetnik i prijatelj Viktora Orbana, Lorinc Meszaros. Ugostiteljska ponuda u Ičićima je pak slaba, svodi se tek na nekoliko lokala na plaži, jedne navodno korektne konobice i dva restorana u ACI Marini od kojih za jedan na Googleu piše kako je “privremeno zatvoren”.

Drugi restoran bi bio Bussola, koji na svu sreću nije stereotipni restoran na obali iako nudi i jela opće prakse. U Bussoli su nas najviše zainteresirale pizze koje na slikama dostupnima na internetu ne izgledaju loše. Riječ o pizzama “napoletanskog stila”, što god to u prijevodu značilo. Bussola nema verificiranu napuljsku pizzu, već se koristi nekim njezinim sastojcima i značajkama.

Sastojci su dakako talijanski, od San Marzano rajčica do fior di late mozzarelle. Pizza je lagana i tek donekle prozračna, a najveći problem primjetili smo u prilično splasnutom tijestu. Korica kao da je više vlažna nego hrskava, iako je pravilno pečena, čak i atraktivna na nekim dijelovima. Iako tehnički pomalo upitno, tijesto je zaista ukusno. Zapravo su i pizze iznenađujuće dobre.

Naručili smo klasičnu Margheritu i jednu pizzu sa mortadellom i pistacijom. Dok je Margheritom dominirao prilično snažan okus San Marzano rajčice i kojoj je nedostajao bosiljak (kuhinja je umjesto bosiljka stavila origano u malim tragovima, što ipak nije primjereno), drugom pizzom su dominirale pistacije. Nikad i nigdje nismo dobili ovakvu količinu pistacija u jelu. Pistacije volimo, ali food cost je zeznuta stvar. Vjerujemo da čisto zbog količine pistacija Bussolina pizza košta prilično visokih 16 eura.

U Valamarovom restoranu čuvene braće Cerea na otoku Sv Nikola (obitelj Cerea u Italiji ima tri Michelinove zvjezdice) pizza napoletana stoji 18 eura, a riječ je o jednoj od najboljih pizza koje smo probali u životu. Dakle, pizze u malom mjestu pored Opatije, u prilično nepoznatom restoranu ne bi smjele ni trebale koštati tek nekoliko eura manje od pizze jednih od najboljih talijanskih kuhara u frekventnom turističkom mjestu.

Izuzmemo li cijenu pizze, riječ je o sasvim solidnom i ukusnom proizvodu koji možemo preporučiti i rangirati iznad gotovo svih opatijskih pizzerija. Bussola bi također trebala poraditi i na semantici. Foccacia s pršutom i sirom koju smo uzeli za predjelo nema apsolutno nikakve veze sa focacciom. Riječ je o običnom pizza tijestu na kojeg je stavljen pršut i sir. Ukusno, ali nije ono što očekujete kad čitate jelovnik.

Vinska lista je čak i sasvim korektna, a vina na čaše uglavnom se svode na izbor vrlo dobre istarske vinarije Veralda. Jednu lažnu focacciu, dvije pizze i butelju Korakova sauvignona platili smo točno 80 eura, a pola računa otišlo je na vino. 

BUSSOLA

Liburnijska ulica 7a, Ičići

HRANA +3  VINO +3  SERVIS -4  AMBIJENT -4 

VISA Inspire_logo_web copy
aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

ACI Marina Bussola u Ičićima konvencionalno je mjesto na moru, ali peče nekoliko vrlo dobrih pizza 

by Luka Peranić time to read: 2 min