Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Lovranski Ganeum upravo kodificira moderni pojam kvarnerske konobe-bistroa 

Chefovi Robert Benzija i Jurica Obrol dijametralno su suprotni. Podsjetimo, Obrol je krajem prošle godine prešao iz Zijavice u Ganeum. Njihovo zaleđe dosta o tome govori. Gospodin Benzija veliki je dio svoje karijere proveo u Italiji gdje je prošao gotovo sve sisteme kuhinja od malih konoba sve do fine dininga.

U tom smislu Benzija je klasični talijanski kuhar koji obožava okuse i dopušta maksimalno tri komponente na tanjuru: glavnu namirnicu, prilog i umak. Gospodina Benziju fine dining uglavnom ne zanima iako kompetentan za taj žanr. Obrol je, s druge strane, karijeru započeo u fine diningu. Njegov stil je klasični francuski, s puno maslaca u pripremi i pažnjom prema svakom detalju prezentacije. Moglo bi se pomisliti da ova dva različita stila i različita snažna karaktera zapravo ne idu zajedno u kuhinji. Istina je sasvim drukčija.

Benzija i Obrol se izvrsno nadopunjuju i njihova sinergije da je puno bolji rezultat od obične sume elemenata. Upravo u tom smislu, tehnički vrlo dobro potkovanih chefova, Ganeum izbacuje najbolje od oba žanra i trenutno kodificira novi pojam kvarnerske konobe. Jela u Ganeumu su jednostavna, razumljiva i komunikativna, u nekim slučajevima namjerno prerustiklana, no Ganeum briljira u okusima i teksturama.

Uzmimo za primjer brudet od sipe na palenti. Brudet je poznat gotovo svima, većina radi i inačice brudeta kod kuće, probali su ga u nekoj konobici i uvijek je u ponudi za marendu u centru Rijeke. Benzijin i Obrolov brudet ima nekoliko razlika. Pripremljen je prema visokim tehničkim standardima, okusom spaja rustikalnost i suvremenu kuhinju. Ganeumov brudet ima snažne i balansirane okuse, a palenta je fenomenalna. Ovakva jela čine razliku između prosječnih i gastronomskih bistroa. Cijela večer prošla nam je u tom tonu.

Amuse bouche je nevjerojatno mineralna delikatesa, inćun koji su lješnjak i par kapi maslinova ulja pretvorili je u malu senzaciju. Kvarnerski škampi, sirovi na domaćoj skuti, pokazuju zašto je Benzija jedan od najboljih poznavatelja škampa na ovom području, dok je tuna pokazala raskoš na dva načina. Ultrabogati tartar od tune još jednom pokazuje zašto se ambiciozni restorani razlikuju od prosječnih po intenzitetu, a tataki od tune na rižinom kremastom pohancu možda je i najugodnije iznenađenje dana. Tuna tataki bez razmišljanja nam je uljepšao neugodno kišne dane na Kvarneru, dok je pohanac od riže sa sirom odličan dodatak.

Tjestenina s kvarnerskim škampom idealni je prikaz Benzijinog kuhanja: minimalizam, najsvježija namirnica i jaki, bogati, intenzivni okusi. Valja i dodati da je pašta kuhana u sekundu, al dente. Tempura od inćuna, ovog puta poboljšana i dorađena, išla je prigodno uz broskvu, a glavno jelo, debeli file romba na kremi od pastrnjaka, čista je uživancija skupa s tek blago grilanim mladim tikvicama. Ganeum oduševljava i u desertima, pogotovo u klasičnom tiramisu kolaču.

Ganeum prilično dobro koristi svoju tradicionalnu stranu, sa snažnim i  ekspresivnim kuhanjem. U Lovranu se jednostavno nikad bolje nije kuhalo. Vinska karta je vrlo dobra, od šampanjca na čaše do prirodnih jantarnih vina koja predstavljaju regiju. Servis je odličan. 

GANEUM

Stari Grad 5, Lovran

HRANA +4  VINA +4  SERVIS +4  AMBIJENT +4 

VISA Inspire_logo_web copy
aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Lovranski Ganeum upravo kodificira moderni pojam kvarnerske konobe-bistroa 

by Luka Peranić time to read: 2 min