Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Malo Misto u gradu Krku ima jednu od boljih vinskih lista za otočke kriterije, i gotovo sva vina su na čaše. Hrana je korektna

Grad Krk je ovog vikenda bio prekrcat što i nije čudno s obzirom da je srce sezone, energičan i neodoljivo šarmantan. Pa smo se iz njegovih doista predivnih malih ulica zaputili u Malo Misto, podjednako šarmantan wine bar koji nudi i nekoliko jela.

Iako se klasificira kao punokrvni restoran/bistro, Malo Misto je ipak wine bar u samom centru Krka. Primarni fokus je očito na vinskoj karti koja je ekstenzivna, bogata i profesionalno sastavljena. Vina su gotovo samo iz Hrvatske, ali su zastupljene sve glavne regije i sorte, što je za jedan mali lokal, manji od nekih kafića, uistinu pohvalno.

Uz svako od vina na listi naznačena je berba, cijena  na čaše i cijena butelje. Najzanimljivije je što su gotovo sva vina dostupna na čaše, pa tako u jednom trenutku možete piti Tomčev pjenušac, u drugom Šemberov 5th Generation, malo kasnije Marany crveni ili bijeli, neka od Vinas Mora, Šoškićev Haiku ili Benvenutijeve malvazije. Sve ovo nismo mogli dobiti u nekim većim i ekskluzivnim mjestima, ali mali bar u centru Krka sve to nudi.

Uz to, lokal vodi i kompetentan tim koji dobro poznaje vina koja prodaje pa lako komuniciraju s gostima i predlažu pairinge neodlučnima. Većina vina stoji od 5,6 ili 7 do 12 eura na čaše, dok tek malom broju buteljki cijena prelazi stotinjak eura, a riječ je o nekim raritetnim bocama.

Hrana je ipak malo slabiji segment ponude, manje kreativna. Mogu se pronaći jela slična onima u turističkim lokalima, ali sva je hrana korektna, poput krčkih crnih šurlica sa škampima i vrlo finim umakom od rajčica, ili vrlo svježih škampa sa žara koje smo probali. Zapravo bi nas i najviše oduševila plata sa sirevima u kojoj dominiraju tvrdi sirevi, da se na njoj nije našao sir s tartufima koji kao da je mamac za turiste.

Tuna tartar s početka lagane večere bio je primjeren. Malo Misto je šarmantan i pametan projekt u koji publika koju zanima vino može doći na tastinge i pojesti vrlo dobar sir. Mi smo popili dvije čaše Tomčeva pjenušca, Kunih rizling i šampione Plešivice Marany i Ab Ovo. 

Ovakvi lokali su prijeko potrebni na našoj obali kako bi turistima prezentirali najrelevantnija i najbolja hrvatska vina. Daljnji rast Malog Mista s veseljem ćemo pratiti.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Malo Misto u gradu Krku ima jednu od boljih vinskih lista za otočke kriterije, i gotovo sva vina su na čaše. Hrana je korektna

by Luka Peranić time to read: 2 min