Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

TUTTO A POSTO Jedna od najboljih pizza u Rijeci prodaje se u malom kiosku kraj gimnazije

Rijeka je nažalost notorna po manjku zaista dobrih pizza. Dobre do vrlo dobre pizze mogu se nabrojati na prste jedne ruke, dok je prosječnih kvartovskih sa zastarjelim ugostiteljskim modelima poslovanja zapravo i iznenađujuće mnogo.

Pizza cut praktički ne postoji kao forma, taj su žanr odavno okupirale razne pekarnice od “bolje da ne pitamo otkud su sastojci” do poznatih lanaca. Međutim, jedno od ugodnijih iznenađenja otvorilo se prije otprilike tjedan dana u centru grada, točnije preko puta Gimnazije Andrije Mohorovičića odnosno Prve riječke hrvatske gimnazije koje dijele istu zgradu.

Na prvi pogled riječ je o isprobanom modelu. Otvoriti nešto, doslovno bilo što od burgera, sendviča do bureka i kebaba, pored srednje škole, školarci moraju nešto jesti. Organizirani zdravi obrok naravno ne postoji i neće postojati još godinama, to je tema za neku drugu priču, a u međuvremenu ovakve jeftine fast food zalogajnice gotovo uvijek imaju promet i to sasvim sigurno dva puta na dan: veliki odmor u jutarnjoj smjeni i veliki odmor u popodnevnoj smjeni. I sami smo kao srednjoškolci često jednostavno morali jesti ovakvu hranu kao i svi, pa danas zaobilazimo takve objekte u širokom luku.

No, Tutto a Posto nam je zapeo za oko. Prvo, riječ je o možda jedinoj napoletani u Rijeci. Žalosno je da grad veličine Rijeke nema barem desetak izbora i podžanrova napoletanskih pizza. Drugo, Tutto a Posto u pizzama koristi neočekivano kvalitetne sastojke.

Dakle, Tutto a Posto nudi desetak pizza i ništa drugo, vjerojatno zbog ekstremno skučenog prostora. U Tutto a Posto ne postoje stolovi, nema sjedenja ni normalnog restoranskog ugođaja. Dođete, naručite pizzu, gledate kako se svaka pizza radi iznova i možete uživati u cijelom procesu ili jednostavno pričekati vani da vam ispeku pizzu.

Pizzu uzmete u kartonskoj kutiji i jedete doma ili negdje vani. Pizze iz Tutto a Posto su sasvim solidne i desetak minuta nakon što dođete do svog odredišta, kad već pretpostavljate da bi bile bolje da ste ih pojeli odmah.

Ovdje naravno ne govorimo o nekima od najboljih pizza u državi. Ali kad se sagleda sveukupna slika riječke scene pizza, malenog prostora i nemogućnosti sjedenja, Tutto a Posto zapravo isporučuje vrlo dobru pizzu. Ona je lagana, prozračna, ima korektno tijesto, dobre sastojke, zanimljivu ponudu (ponuda je sva u znaku Italije, pa je i jedino pivo koje imaju upravo Peroni, a voda San Pellegrino) i pristojne cijene.

Margherita koju smo probali košta 7,90 eura. Nadamo se da bi se u nekoj doglednoj budućnosti Tutto a Posto mogao otvoriti i u adekvatnom prostoru.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

TUTTO A POSTO Jedna od najboljih pizza u Rijeci prodaje se u malom kiosku kraj gimnazije

by Luka Peranić time to read: 2 min