Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Trogirski Trs prilično je sofisticirani gastronomski bistro s dobrom vinskom kartom i educiranim osobljem

Restoranu je najlakše s dva gosta: tanjuri se bez problema poslužuju istodobno, jela se objašnjavaju brzo i kratko, a pažljiv konobar uvijek nađe vremena da nadopuni čaše. S četvero gostiju već je malo kompliciranije, a s više od četvero, osobito ako svi naručuju različitu hranu, restoranski se servis pretvara u manju ili veću logističku operaciju.

Jučer smo u konobi Trs večerali u nešto brojnijem društvu. Bilo nas je petero. Razgovaralo se na hrvatskom i na engleskom. Naručivalo se sve i svašta, na hrvatskom i na engleskom. Pa ipak, vrlo mladi, veoma komunikativni konobar uspio je sve tanjure donositi gotovo istodobno, i svima brzo, lako prelazeći s  hrvatskog na engleski zavisno o tome kojem se gostu obraćao, objašnjavati hranu koja nije sasvim jednostavna. Mladi konobar u konobi Trs sinoć je demonstrirao međunarodno visoke standarde restoranskog servisa.

Trs je gastronomski bistro u središtu lijepog starog Trogira. Večera u Trsu počinje pikantnim uljem od oblice, koje restoran sam proizvodi, s dvije vrste ukusnog kruha, koje restoran sam peče: focaccia je bila posebno dobra.

Slijede tri pozdrava iz kuhinje. Tartar od gofa s umakom od ježinca bio bi izvrstan da se u tartaru nije osjetilo previše luka. Tataki od tune bio je jako dobar, a kroket od trgane janjetine prebogat i odličan. Među predjelima osobito se istakla fina salata od jakovskih kapica, kozica, gofa i morskih šparoga. Tartar od odležanih ikejime brancina sa sumacom i prahom morskih trava također je bio ukusan, a tartar od cikle servira se prilično atraktivno.

Glavna zvijezda glavnih jela svakako je bio hlap s tjesteninom, premda su i savršeno mekani krakovi hobotnice servirani s kremom od slanutka i tahinijem, ostavili odličan dojam. Jedan je ugledni hrvatski enolog  posebno pohvalio pečeni file ikejime brancina. Za kraj smo naručili platu sireva, koja je uključivala i dvije vrste Kumparičke. Hrana u Trsu tehnički je kompetentna, elaborirana, ukusna i lijepo izgleda.

Prostor za napredak vidimo u okretanju sezonalnosti i većem korištenju svježe ribe u glavnim jelima, što u ovo doba godine nije lako. Nadalje, u engleskom je meniju škamp preveden kao shrimp. Škamp, naravno, nije shrimp, shimp je kozica a škamp je langoustine.

Vinska karta je kompetentna, s nešto Tomčevih prirodnih vina, Markusovim Roseom i Pošipom, kao i s Ruinartom i Dom Perignonom. Ambijent je ugodno ljetni, osobito na terasi natkrivenoj vinovom lozom. Cijene su normalne za Dalmaciju: glavna jela koštaju između 30 i 35 eura, osim hlapa koji košta 48.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Trogirski Trs prilično je sofisticirani gastronomski bistro s dobrom vinskom kartom i educiranim osobljem

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min