Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

OD JUTRA DO SUTRA Gdje spavati, jesti, piti i šopingirati na širem kvarnerskom području 

Kvarner je, iza Istre, gastronomski najrazvijeniji dio Hrvatske. Kvarner ima neke od najboljih hrvatskih restorana i hotela, što uostalom pokazuju i gužve. Razloga je mnogo, počevši od dobre povezanosti s emitivnim tržištima poput slovenskog, talijanskog i austrijskog pa i domaćeg, primarno, zagrebačkog.

Kvarnersko područje, kao i sama Rijeka, nevjerojatno se brzo razvija i dobiva puno važnih, strateških investicija od novih hotela (i najavljenih preuređenja starih) do prometne infrastrukture. Naš ljetni vodič prilično je opsežan, a orijentiran je na hotele, restorane i barove. 

GDJE SPAVATI

1. Ikador, Ika

Ikador je najbolji luksuzni butik hotel na Kvarneru i jedan od najboljih u Hrvatskoj. Ikador ima 16 luksuznih soba, privatni gliser za ragledavanje Kvarnera, fantastično osoblje, odlične evente u svom restoranu Nobilion gdje znaju gostovati vrhunski chefovi i vrlo privlačnu lokaciju na samom moru. 

2. Navis, Opatija

Dramatični položaj Navisa na stijenama dovoljna je atrakcija za sebe. Međutim, Navis je dizajnerski hotel s vrlo ukusno uređenim sobama, pristaništem za jahte, vrlo dobrim barom i restoranom te konstantnim ulaganjem u prostor i u osoblje. 

3. Alhambra, Lošinj

Alhambra je smještena u idiličnoj uvali Čikat, koja nam spada među najdraža mjesta na jadranskoj obali. Sobe u Alhambri su raskošne i lijepo uređene, dok je pogled iz restorana Alfred Keller nenadmašiv. 

4. Bellevue, Lošinj

Bellevue je jako dobar primjer velikog hotela za ugodan godišnji odmor. Sobe su više nego dobre, s prostranim balkonima, bazeni veliki i funkcionalni, bazenski bar iznimno ugodan sa solidnom hranom, a Matsunoki spada među najbolje japanske restorane u Hrvatskoj.

GDJE POPITI KAVU (I POJESTI NEŠTO SLATKO) 

1. Marsecchia, Rijeka

Marsecchia, bariste Luke Panovića, definitivno je najbolje mjesto za popiti specialty kavu u Rijeci. Novost je duže radno vrijeme, kao i kokteli na bazi kave te konstantno rotirajuća ponuda kave iz raznih zemalja. 

2. Kavana Grad, Rijeka

kavana-grad-detalj

U Gradu imaju solidnu kavu, zanimljiv jelovnik za doručak i vrlo dobre kolače iz vološćanskog Kao Kakaa. 

3. Slon, Rijeka

Iako mu kava nije primarni fokus, Morenu Debartoliju ništa ne smije biti prosječno u vlastitom lokalu pa je tako i kava vrlo dobra. Naravno, Slon je orijentiran na slatko, pa se tako u lokalu pored katedrale Sv. Vida mogu pojesti definitivno najbolji kolači u Rijeci. Naš favorit je krostata od jabuke. 

GDJE POJESTI DOBAR GELATO

1. aROMA Gelato Experience, Rijeka, Opatija i Lovran

Butici brenda aROMA Gelato Experience, koji upravo pokreće proizvodnju u Ogulinu, već su nekoliko sezona hit na obali. aROMA Gelato Experience poznati su po ručno rađenom zanatskom gelatu od prirodnih svježih sastojaka i prepoznatljivim, atraktivno uređenim plavim buticima. Redovi pred aROMA buticima govore dovoljno.

GDJE RUČATI

1. Hidden, Rijeka

Hidden je riječka senzacija chefa Denija Srdoča. Hidden se kontinuirano mijenja ili u obliku novih jela ili novih vina od kojih su mnoga dostupna na čaše. Toplo preporučamo da probate što više priloga koji su pravi elaborirani tanjuri. 

2. San Servolo, Rijeka

San Servolo izbacuje vrlo solidne pinse romane s kvalitetnim talijanskim sastojcima i popularnim okusima. San Servolo ne prima rezervacije, a gotovo je uvijek krcat. 

3. Valle Losca, Volosko

Iako je smještena na cesti i neprivlačnoj lokaciji, radi se o jednoj od naših najdražih ribljih konoba. Jelovnika nema, radi se ono što je toga dana ulovljeno i svježe, a kuhanje je češto na zavidnoj razini. 

4. Tu Tamo, Mošćenice

Tu Tamo je neodoljivo šarmantna konoba s pogledom na cijeli Kvarner u predivnom gradiću Mošćenice iznad Mošćeničke Drage. Lokal je nedavno promijenio vlasnike te pomalo gradi vlastiti identitet. 

5. Fiume, Rijeka

konoba-fiume9

Na riječkoj tržnici nema puno restorana, međutim, Fiume zna biti prilično dobra nepretenciozna konoba za brzinske marende koje naravno nisu skupe. 

6. Fish Delish, Rijeka

Hrvatski riblji street food je sve bolji i ambiciozniji, a među prvima je u Rijeku došao murterski Fish Delish koji se smjestio u prostorije bivšeg Three Monkeysa. Fish Delish je krenuo sasvim solidno, a nadamo se kako je to signal i za ostale riblje street food franšize da su Riječani spremni. 

GDJE VEČERATI

1. Nebo, Rijeka

Nebo ima sve elemente vrhunskog fine dining restorana: od spektakularnog ambijenta i ogromne vinske liste do genijalnog chefa Denija Srdoča, koji je u Nebu osvojio Michelinovu zvjezdicu, svoju drugu u karijeri. Nebo spada u sam vrh hrvatske gastronomske scene. 

2. Plavi Podrum, Volosko

plavi-podrum-terasa

Restorani koji ne gube na kvaliteti više od nekoliko desetljeća, iznimna su rijetkost na hrvatskoj sceni. Gotovo svakome se događaju oscilacije. Ne i Plavom Podrumu, jednom od najboljih ribljih restorana u Hrvatskoj. Plavi Podrum je jedini hrvatski restoran koji se našao na listi World’s 50 Best Restaurants. 

3. Zijavica, Mošćenička Draga

zijavica-g

Zijavica se svake godine dovoljno unaprijedi da bi bila zanimljiva, ali ne i previše kako ne bi izgubila na vlastitom identitetu. Chef Stiven Vunić vrhunski je znalac svih morskih plodova, a prošlogodišnji favorit upravo nam je škobra koje se i dan danas sjećamo. 

4. Navis, Opatija

Chef Tino Sinožić kuha sve bolje i bolje, a Navis je u potpunosti pogodio kad je svoju kuhinju prepustio mladom, lokalnom i ambicioznom kuharu. Što je uvijek značajan rizik, ali se u hotelu Navis isplatilo. Sinožićev tartar od škampa s breskvama jedna je od naših najdražih interpretacija škampa. 

5. Ganeum, Lovran

Ganeum je lovranska institucija koju vodi chef Robert Benzija i koji nam je već nekoliko godina omiljeno mjesto na Kvarneru. Nedavna pojačanja u kuhinji samo su uzdigla prilično visoku razinu kuhanja. Izbor vina je vrlo dobar. 

6. Jist, Rijeka

Jist je jedan od dva ili tri najbolja steakhousea u Hrvatskoj. Znanje Nikole Alilovića o svakom rezu goveda jedno je od najviših u Hrvatskoj. Jist poslužuje inozemne i hrvatske steakove koji se važu pred gostima, pa se zatim dovršavaju u Mibrasi. Rubia Gallega jedan nam je od najboljih komada mesa koje smo pojeli u Hrvatskoj. 

7. Vila Rova, Malinska

villa-rova-3

Chef Marin Pleše u Vili Rovi kuha iskreno, gotovo mikrolokalno i sezonski. Odmah pri otvorenju postao je najbolji krčki restoran, međutim, ima još mjesta za napredak od uređenja pa do nešto šire vinske liste. Servis je prvoklasan. 

8. 7seas Matija Bogdan, Njivice

Matija Bogdan u Njivicama kuha u visokoj formi, a restoran se nalazi na spektakularnoj lokaciji bivše Plave Terase. Bogdan nije stalno prisutan (zbog obaveza na Korčuli gdje je otvorio još jedan restoran pod istom hotelskom kućom), no u Njivicama je okupio odličan tim kuhara i voditelja restorana. 

9. Rivica, Njivice

rivica-njivice

Rivica je krčka institucija tradicionalne kuhinje koja apsolutno uvijek nudi svježu ribu i rakove. Ovog smo ljeta u Rivici pojeli izvanredan rižoto s hlapom. 

10. Johnson, Mošćenička Draga

r-johnson

Kao i Rivica, Johnson je još jedna institucija ribljih konoba. Johnson spada u malu skupinu uzornih hrvatskih restorana koji poslužuju samo divlju ribu i rakove. 

11. Matsunoki, Lošinj

matsunoki-interijer (1)

Matsunoki je jedan od najboljih sushi restorana na našoj obali, kojem se zna dogoditi poneka glupost poput majoneze s tartufima. Generalno je sushi u Matsunokiju vrlo dobar, dok je ostalo kuhanje ipak manjkavo. 

GDJE PITI

1. Fino Vino, Rijeka

fino-vino-sank

Fino Vino je zapravo postalo omiljeno okupljalište Riječana. Bilo da je riječ o radnom danu ili vikendu, Fino Vino je gotovo uvijek krcato. Vinska karta se obnavlja dovoljno često kako ne bi dosadila. 

2. Goblet, Rijeka

goblet-g

Goblet je najambiciozniji riječki pivski pub, a možda i u Hrvatskoj. 16 pivi na tap samo po sebi je impresivno, međutim, vlasnici Gobleta uvijek ubacuju i poneki novitet uz kojeg se gosti požele vratiti. 

3. Apotheca, Rijeka

Iako je otišla u entertainment koji vikendima okuplja na stotine ljudi u klupskoj atmosferi, Apotheca je i dalje mjesto gdje možete popiti neke od najboljih koktela u gradu. Ukoliko ne volite izlaske, preporučamo mirni ambijent preko dana. 

4. Terraca, Dramalj

terraca-maurer

Terraca je jedno od najugodnijih iznenađenja na Kvarneru ove godine. Piti neka fantastična vina poput Maurerova Crazy Luda ili Keltisova Mario pjenušca u ambijentu beach bara nadrealno je iskustvo, s obzirom na traume prijašnjih posjeta beach barovima. Hrana je sasvim solidna. 

GDJE ŠOPINGIRATI

1. Babushka, Rijeka

Zanatska pekarnica Petre Dragojlović najbolje je mjesto u gradu gdje možete kupiti sourdough kruh. Ostala sezonska ponuda podjednako je impresivna. 

2. Peperoncino, Lovran

Pepernocino je jedno od najzanimljivijih mjesta u Lovranu gdje se mogu nabaviti vrhunska, uglavnom prirodna vina i poneko craft pivo. Obavezno posjetiti. 

3. Deliiicije, Rijeka

Standarnu ponudu Deliiicija trgovina teško je nadmašiti, a Riječani toliko vole ovu trgovinu da su na Korzu trenutno otvorene dvije. Deliiicije imaju veliki izbor vrlo dobrih do odličnih europskih brendova slatkiša i konfitirane robe, i niz zanimljivih lokalnih proizvoda njihovog brenda Adria.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.