Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Dubrovački Proto i dalje je sasvim dobar. Ali,trebao bi biti bolji i ambiciozniji

U Proto dolazimo dvadesetak godina, od samog otvaranja. Proto, koji zauzima lijepu staru kuću odmah kraj Straduna, uvijek je bio pouzdani, konzervativni riblji restoran, koji je pripremao razmjerno jednostavnu hranu s puno okusa. Sinoć su, međutim, okusi uglavnom izostali.

Kruh koji se servira s maslinovim uljem doimao se kao da je iz dućana, što je moglo proći prije desetak godina ali je danas substandardno. Maslinovo ulje nepoznatog porijekla i proizvođača bilo je neobično nearomatično. Salata od hobotnice bila je korektna, ali nespecifična, kao u milijun drugih restorana.

Brancin pečen u soli bio je zaista fin, lijepo je izgledao, ali brancin u soli jelo je koje se servira za stolom: to znači da konobar pred gostima razbija koru od soli i onda filetira ribu, baš kao što se crêpes Suzette uvijek flambiraju pred gostima. Nama su brancina pokazali, odnijeli pa na kraju donijeli tanjure s brancinovim mesom.

Sinoćnja večera u Protu nipošto nije bila loša. Ali, u tom fenomenalnom ambijentu ipak očekujete malo karakterniju hranu. Protu treba chef, koji zna izvlačiti okuse i slagati teksture. Ili mu treba raskošna prezentacija svih mogućih živih stvorenja iz mora, kao u boljim restoranima na Kornatima. Ovo što sada Proto nudi tek je uredan prosjek.

Jučer smo ručali u vinariji obitelji Madirazza u Potomju. Njihova buzara od velikih gambora i pikantni brudet od jegulje imali su puno više okusa i karaktera od hrane u Protu. Protova vinska lista prilično je dobra, osobito burgundski dio, ali nema šampanjca na čaše, što je malo razočaravajuće. Protova romantična terasa traži šampanjac. Servis je odličan. Proto izvrsno posluje, barem u ovo doba godine. Sinoć je bio prepun. Baš zato što izvrsno posluje, sad bi se, kad je jak, trebao poboljšavati. Jer će se tako osigurati za idućih dvadeset godina.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Dubrovački Proto i dalje je sasvim dobar. Ali,trebao bi biti bolji i ambiciozniji

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min