Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Pista & Pazza u dubrovačkom One Suite Hotelu peče odlične canotto pizze i miješa seksi koktele

One Suite Hotel u Župi Dubrovačkoj, desetak kilometara od Grada, i danas je, šest ili sedam godina poslije otvaranja, po mnogočemu najmoderniji dubrovački hotel. One Suite prvi je hotel na dubrovačkom području koji je digitalizirao skoro kompletnu uslugu; One Suite, koji radi cijelu godinu, od samog je početka promovirao lokalne proizvode.

pista-pazza-pizza

One Suiteova hotelska limuzina još je 2017. godine bio Tesla. One Suite drži iznimno decentne  cijene za dubrovačke kriterije. Ali, One Suite imao je jedan ozbiljan, strukturalni problem: budući da je kuhinja bila veoma mala, nije mogao imati pravi restoran nego je u svom baru Lokal One nudio više ili manje elaborirane snackove i nareske. Sada je taj problem riješen. Uoči lanjskog Božića u One Suiteu se otvorila pizzeria i tratoria Pista & Pazza.

Pista & Pazza nudi četiri mala jela od 3,90 do 5,20 eura (što je, dakle, skoro duplo jeftinije od capuccina u jednom kafiću na Korčuli) osam salata po cijenama od osam i pol do dvadeset eura, osam tjestenina koje koštaju od trinaest do sedamnaest eura i osam pizza: margarita stoji 11 eura a najskuplja, pizza s jadranskim kozicama i pršutom od tune, 22 eura. Prosječna cijena pizze kreće se oko petnaest ili šesnaest eura. Sve se pizze rade u canotto stilu: riječ je, dakle, o napoletani s visokim, prozračnim rubovima.

Mi smo sinoć na lijepoj, punoj terasi Piste & Pazze probali pizzu Lokal s mozzarellom fior di latte. lardom, pršutom San Daniele, matovilcem i srednje tvrdim, oporim, ugodno divljim sirom iz obližnjih Konavala, zbog kojeg se pizza zove Lokal. Pizza je bila odlična, s perfektnim

leopardovim uzorkom, hrskava, mekana, dovoljno elastična i fenomenalno je mirisala (peče se na 510 stupnjeva). Važno je istaknuti da Pista& Pazza uz pizzu poslužuje lokalno, prilično ozbiljno korčulansko ulje Torkul, dok većina zagrebačkih pizzerija i dalje radi s bezveznim talijanskim industrijskim uljima. Osim pizze probali smo finu brokulu s čilijem, hrskave tikvice u tempuri koje bi, međutim, trebalo posluživati s nekim dipom i jako ukusnu, osvježavajuću salatu od pečene cikle s citrusima i kremom od feta sira.

pista-tikvice

Pili smo signature koktele: Spicy One od mezcala i čilija bio je bolji u drugoj, zaista spicy varijanti, dok je Fig Tonic sa smokvom, lovorom  i odležanim jabučnim octom, kompleksan i dostojan najambicioznijih hrvatskih barova. Popili smo i butelju svježe ali supstancijalne Karamanove Malvasije. S Pistom&Pazzom Dubrovnik je napokon dobio jako dobar, naizgled nepretenciozan, zabavan restoran s normalnim cijenama.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Pista & Pazza u dubrovačkom One Suite Hotelu peče odlične canotto pizze i miješa seksi koktele

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min