Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

OD JUTRA DO SUTRA Gdje spavati, jesti piti i kupovati u Rovinju

rovinj-vodic

Višestruki šampion hrvatskog turizma svojim gostima nudi vrlo mnogo hotelskih opcija uz vrlo visoke cijene. Nadalje, Rovinj nudi najviše gastronomskog uzbuđenja na cijelom Jadranu, ali opet uz visoke cijene. Rovinj je u mnogočemu postao skup kao da se nalazi negdje u južnoj Dalmaciji a ne u Istri.

Međutim, Rovinj uglavnom isporučuje vrijednost za novac, za razliku od većine dalmatinskih ljetovališta ,tako da se gotovo nitko ne buni zbog cijena. Naš redoviti ljetni vodič kroz Rovinj ove je godine opsežniji nego dosad, uz neke nove, pomalo neobične dodatke. 

Gdje spavati

melegran-soba-bijela (1)

Grand Park najbolji je, ali i najskuplji hotel u Rovinju.  Adriatic ima lijepo uređene, razmjerno male sobe i fenomenalan položaj na glavnom gradskom trgu. Melegran je simpatični, duhovito uređeni hotel u starom dijelu grada, s prilično malim ali ugodnim sobama. Amarin je udobni obiteljski resort udaljen par kilometara od centra.

Gdje piti kavu 

augusto

Augusto Coffee Shop lokal je s odličnim specialty kavama i jako simpatičnim i komunikativnim vlasnikom.  Terasa hotela Adriatic zapravo je dnevni boravak Rovinja.

Gdje na sladoled 

Gelateria aRoma ovog se ljeta otvorila i u Rovinju, gdje nema ozbiljniju konkurenciju.

Gdje ručati 

rovinj-rio-restoran

Viking u obližnjem Limskom kanalu jedan je od najboljih ribljih restorana u Istri. Puntulina, također riblji restoran, ima fantastičnu terasu koja visi nad morem i plažom. Rio je veseli bistro na rivi, sa svježim kamenicama, finim tartarom od tune kao i s ponešto mesnih jela. Kantinon se nalazi par kuća od Rija; Kantinon je velika konoba s puno lokalnih sastojaka. I riba i meso i povrće znaju biti vrlo dobri. Fish House više je nego korektan riblji street food blizu samog centra, odmah iznad Carrere.

Gdje u shopping

Garderoba je, uz Mariju u Duborvniku, jedini zaista ambicozan modni butik u jadranskim ljetovalištima. Garderoba, specijalzirana za skandinavske dizajnere, nalazi se shopping arkadi Grand Parka.

Vinarija Matošević, Krunčići

matosevic

U selu Krunčići odmah iznad Limskog kanala, smješteni su vinarija i kušaonica Ivice Matoševića, jednog od utemeljitelja modernog istarskog vinarstva.

Vinarija Dobravac, Rovinj

Obitelj Dobravac već više godina spada u uži krug najboljih istarskih vinara. Nedavno smo se zaljubili u Simminor, moćnu i elegantnu malvaziju koja sadrži više od 15 posto alkohola.

Gdje večerati

cap-aureo

Cap Aureo u Grand Parku vjerojatno je najmbiciozniji gastronomski restoran u Hrvatskoj. Kuhanje je vrlo moderno, mikrosezonsko i lokalno.  Agli Amici u rovinjskoj Marini ima Michelinovu zvjezdicu. Emanuele Scarello kuha tehnički briljantno, s puno osjećaja za nijanse u okusima i teksturama. Ovog smo proljeća uživali u vegetarijanskom meniju. Monte, na vrhu starog Rovinja, drži Michelinovu zvjezdicu od 2017. godine. Crveni meni posvećen hlapovima, ovosezonski je Monteov hit. Tekka u hotelu Lone najbolji je sushi restoran u Istri.  Giannino je riblji restoran koji uspješno posluje četrdesetak godina. Konoba Jure u neturističkom stambenom dijelu Rovinja opravdano je megapopularna. Jure priprema velike porcije domaćih pasti, svježe ribe, lignje i školjke za vrlo razuman novac.

Gdje piti do kasno u noć 

Na ovo je pitanje teško dati dobar dogovor. Rovinju, nažalost nedostaju atraktivni i ambiciozni barovi. Grand Parkov bar jest dobar, ali je nužno formalan i prilično skup. A ako ne želite pred ponoć ići na piće u hotel s pet zvjezdica, preostaju vam tek osrednji kafići, koji se mogu nalaziti na veoma lijepim mjestima uz more, ali koji ne nude nikakva uzbudljiva  pića. Tko u Rovinju prvi otvorri vrhunski koktel bar i relevantan vinski bar, mogao bi zaraditi dosta novca. 

Što izbjegavati?

Prije svega rovinjsku tržnicu. Rovinjska tržnica gusarski je skupa, a velik dio tržnice drže prodavači ulja od tartufa, tartufate i ostalih “gastronomskih”suvenira. Prodavači suvenira prije nekoliko su se godina žestoko potukli pred turistima. Nadalje,većinu restorana na rivi i u centru, koji funkcioniraju po načelu pizza-pasta-risotto-grill- fisch, zapravo bi trebalo zaobilaziti. Radi s o anakronim turistčkim klopkama kakve nisu primjerene današnjem Rovinju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.