Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RIP Legendarna američka craft pivovara Anchor Brewing Company zatvara se nakon 127 godina

Craft pivovara Anchor Brewing Company iz San Francisca, zauvijek prestaje s radom. Objavili su to u priopćenju u kojem kažu da je odluka bila “ekstremno teška” i da su je donijeli “nakon mjeseci pažljive procjene.” 

Glasnovogovornik Anchora Sam Singer rekao je da firma “prepoznaje povijesnu važnost Anchora za San Francisco i kulturu craft piva ali da im utjecaji pandemije, inflacije i krajnje kompetitivnog tržišta nisu ostavili drugog izbora nego da prekinu rad.” 

Anchor Steam i Liberty Ale piva bili su pioniri craft revolucije koji su širili slavu američkog pale ale stila. Pivovara Anchor osnovana je 1896. i proglašava se prvom američkom craft pivovarom uopće. Prije šest godina za 85 milijuna dolara kupio ju je japanski pivarski gigant Sapporo. Ulazak u golemu korporaciju Anchoru ipak nije pomogao. Iako su 2017. najavljivali značajna ulaganja i širenje na nova svjetska tržišta, Anchor je početkom ove godine najavio da prestaje distribuirati piva u Americi jer su u sklopu Sappora kontinuirano padali, posebno u zadnje dvije godine.

Zabrinutost za sudbinu Anchora porasla je posebno nakon što je Sapporo lani kupio njihova konkurenta, kalifornijski brend Stone Brewing, za 165 milijuna dolara i to proglasio “idealnim brakom” za svoju dugoročnu strategiju.  “Želim prebaciti proizvodnu bazu na zapadnu obalu,” rekao je potpredsjednik Sappora Hiroyuki Nose, “Većinu piva proizvodimo i uvozimo iz Kanade i to nam stvara značajne logističke troškove. To je izazov za nas”.  

Anchor je zaposlenicima dao 60 dana da se snađu prije zatvaranja i rasprodaje inventara i zaliha. Proizvodnja je već prestala, ali pakiranje i distribucija nastavit će se do kraja srpnja dok traje likvidacija firme. 

“Nema, i ne bi trebalo biti nijednog ljubitelja craft piva u Americi kojega ove vijesti nisu pogodile kao šakom u trbuh,” objavio je na svojim društvenim profilima je Stephen Beaumont, jedan od najpoznatijih američkih autora specijalista za pivo, “Ja i mnogi, mnogi drugi puno smo pisali i stalno ponavljali kako Anchor Brewing company Fritza Maytaga bio katalizator razvoja mikropivovara na ovom kontinentu, i razgovarao sam s bezbroj osnivača pivovara kojima je Anchor bio inspiracija. Gdje bi danas craft pivarsko bilo bez Anchora? Ono bi se vjerojatno isto razvilo, ali da li bilo isto? Siguran sam da ne bi.”

Ovo je, tvrde američki kritičari, puno više od običnog zatvaranja pivovare. Zatvaranje Anchor Brewery proglašavaju “povijesnim gubitkom i odbacivanjem odgovornosti prema budućim generacijama.” 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.