Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lički Ruspante peče neke od najboljih i najoriginalnijih pizza u Hrvatskoj. Pizza s pastrvom iz Gacke je posebno dobra

ruspante-g

Lika spada među najljepše dijelove Hrvatske. Lika raspolaže s nekima od zanimljivijih sastojaka i namirnica, poput sireva, riječnih riba i naravno krumpira. Lika je međutim, praznina na gastronomskoj karti Hrvatske. Nitko nije napravio apsolutno ništa ozbiljno sa svim njenim prirodnim bogastvima. Sve dok nije otvorena pizzeria Ruspante, koja se trudi afirmirati ličke namirnice upravo na podlozi najpopularnijeg jela na svijetu.

Ruspante je malo drukčija pizzerija od ostalih. Ovdje takoreći nema loših sastojaka, većina njih je koliko smo mogli shvatiti iz lokalnih OPG-ova i malih trgovina koje vode radišni ljudi. Posebno je  zanimljivo da ličku basi rutinski koriste kao sir za pizzu, jedan od najboljih načina promocije ličkog sira koje smo vidjeli.

Naručili smo pizzu Carbonaru i pizzu Sinčeranka. U Carbonaru ne ide tradicionalni guanciale već domaća slanina, kao i domaća jaja i tek malo parmezana kako ne bi nadjačao basu. Ne znamo kako drukčije objasniti, ali već po mirisu pizza se razlikovala od svih ostalih. Ona je rustikalnija, domaćija od svih pizza koje smo probali, stoga zaslužuje sve pohvale.

Bolja je ipak bila Ruspanteova potpisna Sinčeranka s gackom pastrvom. Inače zaista nismo ljubitelji riba na pizzama, morskih ni riječnih,  ali Ruspante nas je ovdje u potpunosti razuvjerio. Dimljena pastrva prilično je dobar dodatak sad već fenomenalnim pizzama.

Same pizze tehnički su vrlo dobro pripremljene, s bogatim, elastičnim, a prozračnim tijestom. U izradu tijesta je očito uloženo puno znanja i truda. Ruspanteova pizza svakako spada među tri ili četiri najbolje u Hrvatskoj po više elemenata: nigdje nismo vidjeli bolje sastojke različite od uobičajenih talijanskih, rijetko gdje se mogu pojesti finije pizze, i vrlo dobro tijesto koje nije napoletana.

Ruspante na jelovniku ima samo pizze, što je još jedna dobra poslovna odluka, dok u desertima dominiraju palačinke. Mi smo probali palačinke zapečene u krušnoj peći koje su bile vrlo dobre, poslužene s domaćim džemom od jagoda ili šljiva. Kažemo jagoda ili šljiva jer nam osoblje nije dalo izbora pa smo probali oba. No, to je tek sitnija pogreška inače korektnog servisa.

Vinska lista jedva da postoji, što je nekako i razumljivo, dok pivsku stranu spašava Varionica i njezina Siesta Session IPA, nama najdraže pivo na +30°C. Cijene su vrlo pristupačne, najskuplja pizza košta 12 eura, a najjeftinija 7 eura. Treba posebno naglasiti da restoran prima samo gotovinu, što nam se u današnje vrijeme čini apsurdno. 

Privlačnost Ruspantea svakako je i u magičnom ambijentu. Preko puta terase pase stado ovaca koje cijelo vrijeme zvoncaju, dok se nekoliko koraka dalje od terase nalaze prekrasni slap i divljina.

Nakon obilaska ovog zaista predivnog dijela Hrvatske, po putu smo razmišljali zašto u Lici nema ambicioznijih restorana zbog kojih bi procvjetali i turizam i ekonomija. Zbilja šteta, ali vjerujemo kako je Ruspante tek početak razvoja. 

PIZZERIA RUSPANTE

Sinac 135, Otočac

HRANA 4  PIVO +3  AMBIJENT +4  SERVIS: +3 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.