Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Startni Rizling Eve Fricke iz Rheingaua odličan je povod za upoznavanje s novom generacijom njemačkih vina

eva-fricke-rizling

Eva Fricke ne dolazi iz vinarske ili vinogradarske obitelji. Njeni su roditelji liječnici. Gospođa Fricke počela se profesionalno baviti vinom tek prije sedamnaest godina. Prije toga je stažirala u nekoliko internacionalnih vinarija, pa je 2006. godine napravila prvo svoje vino, ukupno tek 600 litara, da bi 2011. godine osnovala Weingut Eva Fricke. Weingut Eva Fricke, koji ima 11 hektara vinograda, od prvih se svojih dana bavi isključivo ekološkim vinogradarstvom. Rheingau je jedna od manjih ali i najvažnijih njemačkih vinskih regija.

Rheingau, smješten na rijeci Rajni, zauzima tek oko tri posto ukupnih njemačkih vinograda, s oko 3.200 zasađenih hektara. Rhiengau dakle ima jednako malo ili manje vinograda od Istre. U Rheingauu dominira rizling, sa skoro 80 posto ukupno zasađenih površina. Drugi je, zanimljivo, crni pinot, koji je navodno došao u Rheingau krajem petnaestog stoljeća. Rheingau, međutim, nije osobito poznat po crnom pinotu.

Želite li vrhunski njemački pinot noir vjerojatno je  bolje da potražite vinarije iz Badena i Pfalza. Ali, želite il vrhunski rizling, Rheingau je jedna od prvih opcija. Rheingau je, uostalom, dom Schloss Johannisberga, jedne od vinarija koje su stvorile legendu o rizlingu  kao najplemenitijoj sorti bijelog grožđa. U subotu navečer probali smo bazični Rizling Eve Fricke iz 2021. godine, bez ikakvih dodatnih apelacijskih oznaka, s 12,5 posto alkohola.

Na etiketi piše trocken, suho, što u Njemačkoj može označavati vrlo mnogo šećera. Ovo vino, međutim, ne posjeduje više od šest ili sedam grama šećera (na jednom smo portalu pročitali da startni Rizling Eve Fricke ima jedva dva grama rezidualnog šećera, no to nam se čini nevjerodostojnim).

Jancis Robinson, vjerojatno najstroža vinska kritičarka u Europi, ovo je vino ocijenila sa 16.5 bodova, što u prijevodu na popularniji sustav ocjenjivanja znači od 88 do 90 bodova uz napomenu da je riječ o odličnom ulaznom vinu. 

Po kriterijima nižima od onih gospođe Robinson, specijalistice za rizling, bazni Rziling Eve Fricke vrijedi 93 do 95 bodova. Rizling Eve Fricke s jedne je strane, na nosu, tipično voćno, sočno i cvjetno kao i većina mladih rizlinga. 

S druge strane, on je svojom suhoćom, čvrstom strukturom i vibrantnom teksturom izuzetno ozbiljno vino, koje bi moglo trajati i bitno dulje od 2027. godine, koliko mu daje Jancis Robinson. Rizling Eve Fricke kompetentna je početnica za sve one koji žele naučiti nešto o modernoj, suhoj generaciji njemačkih rizlinga. I obvezna llteratura za azijske, riblje i vegetarijanske restorane. Ovo izvrsno vino distribuira  zagrebački Lu Ma Ekskluziv.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.