Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KOVA EXPERIENCE U Istri se otvara velika turistička atrakcija, provedite dan u raškom ugljenokopu kao pravi rudar

kova-experience

Raški i labinski rudnici su legendarni. Oni su temelj lokalnog identiteta, u njima je već početkom 1920-tih nastao prvi antifašistički pokret u Europi, othranili su generacije Istrijana i doseljenika. Rudnik u Raši, danas u zasluženoj mirovini, ovih dana postaje jedna od najvećih turističkih atrakcija u Istri.

Kova Experience je imersivni koncept, u kojem posjetitelji osobno, fizički mogu iskusiti život raških rudala. U cijeli projekt prenamjene rudnika, koji su vodile Općina Raša i lokalna turistička zajednica, investirano je 870 tisuća eura. Radovi su trajali godinu i pol dana.

Za turiste se otvara pothodnik Karlota dug kilometar i pol. Kova Experience po žanru bi donekle spadala u avanturistički turizam, jer spuštanje u rudnike i kretanje kroz njih, kako napominju, nije za sve. Morate biti barem prosječno psihofizički spremni, ne smijete patiti od klaustrofobije, dišnih ni srčanih tegoba, morate biti u korektnoj kondiciji i opremljeni za kretanje po težem terenu i nižim temperaturama (u rudniku je stalno 12 do 13 stupnjeva), dakle ne dolazite u japankama i šorcevima. Ture traju nekoliko sati.

Posjetitelji mogu doživjeti cijelu proceduru rada u rudniku, od oblačenja za posao i preuzimanja radne opreme, do šetnje kroz tunele i podzemne hodnike rudnika. Osim boravka u rudniku, posjetitelji će moći istražiti detaljno rekonstruiranu rudarsku kuću Arsia i vidjeti kako su živjeli rudari, upoznati povijest rudarstva u Istri koja počinje s Mletačkom vlašću, vidjeti kako je rudarenje formiralo odnose i vrijednosti u lokalnoj zajednici, kakva je bila uloga žena u rudarskoj industriji i slično. 

Na otvorenju rudnika govorit će jedan od rudara koji je radio u Rudniku Raša. Rudnik je od 1928. do 1966. zapošljavao više od 10 tisuća rudara. Ovaj koncept pretvaranja rudnika u turističke atrakcije, sličan onima u Idriji i Velenju, jedan je od boljih hrvatskih primjera vrednovanja baštine kroz turizam. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.