U ljeto je na moru najmanje svježe, divlje ribe. U ljeto se, normalno, na moru traži najviše ribe jer većina turista žele jesti jadransku ribu. U stvarnosti, restorani hrane turiste zamrznutom ili uzgojenom ribom (uzgojena riba može biti veoma dobra). Zbog goleme disproporcije između male ponude i velike potražnje za jadranskom svježom ribom, na ovoj smo listi izdvojili dvanaest restorana Istre i Kvarnera, za koje s velikom sigurnošću možemo reći da drže živu jadransku ribu i rakove.
Plavi podrum je, u cjelini govoreći, već dvadesetak godina najbolji restoran na Kvarneru. Uz fenomenalan izbor svježe oborite ribe i rakova, Plavi podrum ima jednu od najkompetentnijih vinskih karti u Hrvatskoj i izvrsne deserte. Maša Salopek, svojedobno najbolja pastry chefica na svijetu, radila je u Plavom podrumu.
Marina Gaši kuha najbolje otkad se bavi profesionalnim kuhanjem. Restoran Marina središte je visoke morske kuhinje na Jadranu. Marina Gaši nikad ne koristi zamrznutu ribu, ni uvoznu ribu.
Chef Stiven Vunić upravo je beskrajno talentiran. Veći dio Zijavičinog menija bazira se na dnevnom ulovu. Vunić je jedan od sasvim rijetkih chefova koji od uobičajenih riba i rakova uspijeva izvući originalne i snažne okuse.
Damir i Ornella su prije dvadesetak godina prvi posluživali sirovu ribu u Istri. Danas su sirovu ribu uzdigli na razinu ozbiljnog, vrlo lokalnog, potpuno zanatskog fine dininga.
Johnson je već cijelu vječnost jedan od svega desetak hrvatskih restorana, koji rade isključivo s divljom svježom ribom i rakovima. Johnson je najpoznatiji po škampima ali je izvanredan i u pripremi plave ribe poput malih skuša.
Chef Robert Benzia u svom se uglavnom prepunom restoranu bavi visokom morskom bistronomijom. Gospodin Benzia spada među fetišiste živih škampa. Vinska lista prilično je ambiciozna i uključuje niz prirodnih vina.
Navis nije tipični riblji restoran, pa zato zauzima tek sedmo mjesto na ovoj listi. Navis je klasični fine dining restoran u hotelu s pravih pet zvjezdica. Navis ima izvrsnu vinsku listu i njenom u lokalnom i u međunarodnom dijelu, daleko najbolji sushi na Opatijskoj rivijeri i nekoliko briljantnih morskih jela chefa Tine Sinožića. Navis ima i svog privatnog škampara.
Viking skoro svakodnevno raspolaže atraktivnom selekcijom škampa, oborite ribe i jastoga. Osobito briljiraju sa školjkama, što je i normalno jer se Viking nalazi kraj uzgajališta kamenica.
Rivica je tradicionalni riblji restoran s pouzdano svježom ribom i škampima, veoma dobrim, jednostavnim kuhanjem i solidnom vinskom kartom. Rivica je jedna od najsigurnijih opcija ako tražite zaista dobar riblji restoran.
Današnja Batelina, koja nema skoro nikakve veze s Batelinom Davida Skoke, restoran je s vrlo dobrom, jednostavno pripremljenom svježom plavom i bijelom ribom. Vina su i dalje nezanimljiva. Batelina ne prima kreditne kartice.
Čok nema preveliki izbor riba i rakova, ali sve što ima besprijekorno je svježe. Kuhanje je vrlo dobro, a vinska karta mala, s pametno odabranim vinima.
More je konvencionalni, četrdesetogodišnji riblji restoran u jako lijepom ambijentu, gdje smo pojeli jednog od najboljih jastoga na Jadranu u zadnjih dvadesetak godina.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.