Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

24KITCHEN UVIJEK MOŽE GORE Talijansko arapska chefica Susy Massetti kuha rižoto s basmati rižom a bifteke peče 12 minuta

susy-massetti

Sinoć smo na 24Kitchen gledali epizodu serijala Jednostavni recepti Susy Massetti. I nismo mogli vjerovati što smo vidjeli. Gospođa Massetti prvo je skuhala rižoto od basmati riže, što se naravno nikad i nigdje ne radi. Basmati riža ne omogućuje da rižoto dobije ispravnu teksturu.

No, gospođa Massetti još nas je više fascinirala pristupom biftecima. Ona, naime, preporučuje da se bifteci, i to na tavi, peku točno 12 minuta. E sada, ako bifteke pečete na jakoj vatri dvanaest minuta, neizbježno ćete karbonizirati meso. Ako, pak, bifteke pečete na slaboj vatri, dobit ćete mrtvo, dinstano meso.

Na 24Kitchen smo vidjeli svašta, ali jučerašnja epizoda Jednostavnih recepata Susy Massetti može se uspoređivati samo s najgorim trenucima Primoža Dolničara i Bon Apetita. Jednostavni recepti Susy Massetti gotovo da spadaju u zaboravljenu, neponovljivo komičnu makedonsku seriju Hrana i vino, koja se prije šest godina prikazivala na mnogim hrvatskim regionalnim televizijama.

Dodatni problem Jednostavnih recepata jest u tome što Susy Massetti nije amaterka. Gospođa Massetti rođena je u Milanu, svjetskoj prijestolnici rižota, i to u kuharskoj obitelji. Udala se u Toskanu, u restoratersku obitelj. Pa je otvorila nekoliko restorana po Italiji koji su, doduše, brzo propadali, pa je otišla raditi u Sjedinjene Države, da bi se skrasila na Bliskom istoku. Već petnaestak godina radi u arapskim zemljama; bila je, među ostalim, osobna chefica jednog od katarskih premijera.

Gospođa Massetti dakle, siguro zna da se rižoto ne kuha s basmati rižom i da se biftek ne peče dvanaest minuta. Međutim, gospođa Massetti, kao i mnogi TV chefovi, osobito oni na zalazu karijere, očigledno prezire posao koji radi. Recepti i savjeti chefice Massetti najbolji su dokaz da 90 posto sadržaja o hrani koji se mogu vidjeti na televizijama poput 24Kitchen, kao i na hrvatskim televizijama, treba a priori zaboraviti i ignorirati.

No, 24Kitchen ipak moramo pohvaliti zbog repriziranja briljantnog serijala Raymonda Blanca, genijalnog francusko-engleskog chefa, vlasnika restorana Manoir aux Quat Saisons blizu Oxforda, koji već cijelu vječnost ima dvije Michelinove zvjezdice. Želimo li učiti o hrani i kuhanju, Blancove emisije obavezna su lektira.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.