Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Rivica u Njivicama, sa superiornim svježim ribama i rakovima ostaje prototip za sve tradicionalne restorane na moru 

rivica-g

Gospodin Dražen Lesica je čovjek od malo riječi koji glavnu riječ uglavnom prepušta svojim namirnicama i vinima. Kako bi i trebalo biti. U Rivici redovito jedemo već nekoliko godina i gotovo svaki put iznova se možemo uvjeriti u superiorne morske plodove s kojima restoran radi.

Na ulasku u Rivicu nalazi se golemi akvarij koji je jučer bio prepun hlapova. Osoblje restorana osobno iznosi kolica sa svježom ribom kako bi je prezentirali gostima, domaćim i stranima. Rivica je, usput rečeno, bila jedini puni restoran na rivi u Njivicama koja je puna kafića, bistroa i sladoledarnica iz nekih drugih, manje ambicioznih vremena. U lokal je zapravo najbolje doći i pitati što je trenutno u ponudi i prepustiti se.

U Rivici vas naravno ne očekuje visoka kuhinja ili fine dining, ali već dugi niz godina, čak i desetljeća, restoran je ogledni primjer vrhunske kvalitete koja ne blijedi, a takvih je vrlo malo. Kad bi hrvatska obala imala nekoliko desetina ovakvih restorana moglo bi se govoriti o tradiciji hrane i dobrim praksama ugostitelja.

Naša lagana večera započela je maslinovim uljem kojeg imaju dvije vrste, iz vlastite proizvodnje i iz Istre, pa se može napraviti tasting i proučiti razlike između krčkog i istarskog maslinova ulja. Uz maslinovo ulje dobije se i riblja pašteta s toplim kruščićima koji ipak nisu domaći, ali su vrlo ukusni. Zatim na stol dolazi prava mala izložba sirove ribe u najboljim izdanjima.

Rivičin tanjur sa sirovim škampima na skuti, oradom, brancinom i sashimi tunom fenomenalan je u svojoj jednostavnosti i autentičnim, čistim okusima mora koje predstavlja. Najviše nam se svidjela fantastična tuna. Za predjelo smo još dobili i školjke, dondole i vongole s ogromnom jakovskom kapicom. Ovo jelo je, ponovno, briljiralo jednostavnošću i neobično visokim intenzitetom okusa s veoma blagom notom zadimljenosti.

Glavnom jelu ipak nismo mogli odoljeti, kad smo vidjeli već tank s hlapovima. Rižoto, pripremljen klasično,  bio je prepun delikatnog mesa hlapa. Za svaku preporuku. Deserti, krčki prsnac i sorbeto su na razini ostalih jela. Vinska lista je esktenzivna i bogata domaćim i stranim vinima, pjenušcima i šampanjcima, a uočili smo i da dosta ljudi pije koktele.

Mi smo se odlučili za vrlo dobar Jermannov pinot grigio iz Collia, koji stoji prihvatljivih 40-tak eura. Rivica ostaje primjer klasičnog dobrog ribljeg restorana, kojih je u Hrvatskoj još uvijek premalo. U Rivici točno znate da će se uvijek dobiti svježu namirnicu ili je jednostavno neće biti.

Jedino poboljšanje u restoranu mogao bi biti malo moderniji pristup tehnikama kuhanja i formiranju jela. Ali ta rasprava je zapravo bespotrebna, jer Rivica je točno onakva kakva želi biti. Nadamo se kako će se interijer uskoro preurediti jer to i zaslužuje. 

RIVICA

Ribarska obala 13, Njivice

HRANA  4  VINA  +4  SERVIS  4  AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Rivica u Njivicama, sa superiornim svježim ribama i rakovima ostaje prototip za sve tradicionalne restorane na moru 

by Luka Peranić time to read: 2 min