Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

10. GODIŠNJICA Kako je zagrebački Swanky od hostela razvio model uspješnog urbanog turizma za mlađu publiku

swanky-g1

Zašto bi obljetnica jednog hostela bila vijest? Zato što je zagrebački Swanky od samog otvaranja više od običnog hostela i bara.  Kad se Swanky Mint Hostel otvorio 2013 (01.srpnja slave desetu godišnjicu) u Zagrebu nije bilo nijednog velikog hostela. Kompleks donjogradskih kuća povezanih stubištima, dvorištima i terasama s livadom i bazenom na vrhu bio je nešto potpuno novo i neobično, po veličini i po konceptu.

Od pedesetak ležajeva čak je 40 posto bilo u privatnim sobama, što je za hostele gotovo luksuzan omjer.  Deset godina kasnije, situacija u Zagrebu je bitno drugačija. Preživjeli smo eksploziju zagrebačkog turizma, jeftinih hostela i Airbnba, a onda i  pandemiju koja je temeljito pročistila to tržište. Tih burnih deset godina preživjeli su samo najprofesionalnije vođeni hosteli, i oni koji svojom ponudom mogu održati profitabilne cijene.

Što je Swanky održalo ne samo na životu nego mu i omogućilo širenje uz redovita spominjanja na listama najboljih europskih hostela? Kombinacija poslovnosti, kreativnosti i golemog rada vlasnika Andrije Pirnata i njegovog tima. Swanky, koji je počeo kao hostel s malim prostorom za doručak i kavu i barom na gornjoj terasi, danas u prizemlju ima Soi Fusion, jedan od najboljih hrvatskih azijskih street food restorana koji je pokrenuo Vid Nikolić a danas ga vodi Vedran Gulin. Soi Fusion konstantno je jedan od najpopularnijih zagrebačkih restorana.

soi-fusion-gosti

Swanky Monkey Garden bar također je od početka bio važno mjesto za zagrebačku scenu koktela. Počeo je s Filipom Lipnikom, Dinom Zukićem i drugim poznatim barmenima, u njemu se održavalo natjecanje mladih barmena, a danas je, pod Gulinovim vodstvom, sa signature craft koktelima on tap, klarifikacijama i posebnim tehnikama ekstrakcija, zasigurno jedan od najprogresivnijih trendovskih barova u Hrvatskoj. Swanky je poznat i po kreativnim kolaboracijama, među kojima se pamte one sa Zagreb Social Clubom, agencijom Utorak, grafiterom Mane Meiom i zagrebačkom Školom primijenjene umjetnosti čije su učenice dizajnirale etikete za Swankyjev Blond Ale. 

swanky-cherry-tocenje

Za desetu obljetnicu Swanky ima što slaviti. Broj ležajeva u Swanky Mint Hostelu ovih dana prelazi stotinu, sa sedam novih soba u Ilici 44, u prostorima prvog zagrebačkog hotela izgrađenog 1844. (Lovački rog je stariji, ali je bio registriran kao svratište, a hotel Pruckner Mate Prucknera, koji će kasnije biti preimenovan u Hotel Royal, prva je zagrebačka zgrada projektirana baš za  hotel). Sobe u Ilici 44 dio su Swankyjeva disperziranog hotela na kojem intenzivno rade posljednjih godinu dana.

U Ilici 50 su recepcija, bar, doručak, električni bicikli, bazen i druge usluge, a gosti mogu odabrati žele li odsjesti na Gornjem gradu, Britancu ili u Ilici. Riječ je o jednom od danas najjačih trendova u smještaju izvan hotela, koji osim lakšeg širenja u kompleksnim naseljima omogućuje gostima da lakše integriraju u lokalni život i kulturu i upoznaju lokalno naslijeđe. Osim izbora lokacije, Swanky nudi i izbor kategorije smještaja: osnovni sa sobama za više gostiju, standardne privatne sobe, studio apartmane i apartmane za više osoba. Danas privatni ležajevi čine 60 posto smještaja u Swankyju.

Swanky Monkey Garden bar najavljuje daljnje dizanje kvalitete ponude, a Soi Fusion investiciju u pripremnu kuhinju na više od 100 kvadrata u neposrednoj blizini restorana. S većinski azijskom kuharskom posadom, Soi Fusion i danas priprema neka od najautentičnijih azijskih jela koja uopće možete dobiti u Hrvatskoj. Od srpnja počinju posluživati i a la carte doručak za goste hostela. Soi Fusion predstavlja jedan od boljih primjera integracije restorana u hostele. A cijeli Swanky projekt model je pametnog i uspješnog turističkog biznisa za mlađu publiku. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.