Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

OD JUTRA DO SUTRA Gdje jesti, piti spavati i kako se provoditi u Poreču

porec-big-game-fishing

Poreč je iza Rovinja drugi najpopularniji istarski turistički grad. No, za razliku od Rovinja koji je pun fine dining restorana i luksuznih hotela, Poreč je još uvijek masovna destinacija s tek ponekim proplamsajem turizma i ugostiteljstva višeg stila.

Za naš ultimativni gradski turistički vodič Od jutra do sutra ipak smo uspjeli izabrati desetak adresa na kojima se možete odlično provesti. Naravno, važno je da uz restorane, barove i vinarije ne zaboravite posjetiti Eufrazijevu baziliku, vjerojatno najspektakularniji spomenik ranog kršćanstva u Hrvatskoj.

GDJE SPAVATI

Poreč ima veoma mnogo hotela i resorta, i skoro svi su tek prosječni a mnogi zaista loši. Evo tri iznimke.

Miramare

isabella-miramare-zalazak

Miramare na otoku Sv.Nikola preko puta grada, luksuzni je mali hotel s fantastičnim pogledima na otvoreno more. Navečer se se s Miramareovog bazena i restoranske terase katkad mogu promatrati delfini.

Marea 

marea-bazeni

Marea blizu mjesta Špadići resort je s pravih pet zvjezdica: neki apartmani imaju svoje privatne male bazene. Marea je udaljena pola sat hoda od centra Poreča.

Riviera

Riviera je praktični hotel s 4 zvjezdice, vrlo ljubaznim osobljem i korektnim cijenama smješten na porečkoj rivi.

GDJE DORUČKOVATI (ako ne volite hotelske doručke )

Bread Point 

Bread Point je veoma dobra zanatska pekarnica, nešto poput zagrebačkog Bread Cluba, s odličnim kroasanima. 

GDJE POPITI JUTARNJU KAVU

Epoca 

Epoca je veliki kafić na porečkoj rivi, s vrlo solidnom kavom, odličnim cijeđenim sokom od naranče i lijepim pogledom na otok Sv. Nikola

Fora Le Porte 

Fora Le Porte popularni je kafić, bar i zalogajnica, gdje se uz turiste okuplja lokalno stanovništvo. Spremuta je vjerojatno najsvježija u Poreču. Lokacija je veoma prometna.

Garaž 

garaz

Ovaj neodoljivi beach bar izgleda kao ostava za brodove i dućan na farmi u jednom. Pun je svježeg voća i aromatičnog bilja, posluga je simpatična, a kavu, sokove i smoothieje serviraju doslovno metar od mora. Ako ste za after hours rade i koktele. 

GDJE RUČATI

Sv. Nikola 

Sv. Nikola klasični je i pouzdani riblji restoran koji godinama drži Michelinovu preporuku.

Tunaholic

tunaholic-pult

Porečki Tunaholic, smješten u središtu povijesnog dijela grada, začetnik je ribljeg street food pokreta u Hrvatskoj: preporučujemo burgere s tunom i fritto misto. Tunaholic je minijaturan, pa budite spremni na redove.

POPODNEVNI POSJET VINARIJAMA

Poreč je okružen nizom atraktivnih vinarija, a ona najveća, Agrolagunina, nalazi se u samom gradu. Zaista je šteta boraviti u Istri a ne posjetiti bar nekoliko vinarija.

Agrolaguna 

Najveća i jedna od najtrofejnijih istarskih vinarija otvorila je novu, prostranu, atraktivno uređenu kušaonicu s trgovinom, gdje uz niz Laguninih vina možete probati i izvrsne sireve Špin, vrhunska maslinova ulja kao i AZRRI-jeve kobasice od boškarina i magarca i Pisiniumove pršute.

Ivan Damjanić 

Fuškulin je malo selo udaljeno osam ili devet kilometara od centra Poreča, u kojem je glasoviti enolog Ivan Damjanić nedavno podigao skoro tri milijuna eura vrijednu vinariju koju zaista treba vidjeti. Odete li kod Damjanića, svakako kušajte Justinu, jednu od najambicioznijih istarskih malvazija. 

Obitelj Rossi 

Selo Bajkini udaljeno je oko pola sata vožnje od Poreča. Posjet spektakularnom imanju obitelji Rossi, s fantastičnim pogledima na zelenu Istru, vrijedan je bar sat vremena vožnje. Kod Rossija možete kušati vina, destilate, koktele , uz odlične hladne plate od zanatski izrađenih sastojaka. I možete promatrati helikopter, koji na heliodrom iza vinarije slijeće otprilike svakih pola sata.

GDJE VEČERATI

Fine dining 

Spinnaker 

Spinnaker je uvjerljivo najbolji restoran u Poreču, s istarskim tradicionalnim i istarskim modernim degustacijskim menijima. Vinska lista uvjerljivo je najopsežnija u cijeloj zapadnoj Istri, s oko tri stotine etiketa, od svih mogućih malvazija do Chateau Lafitea za 1700 eura.

Gastrotainment

Divino 

divino-terasa

Divino je restoran s dinamičnom, klupskom atmosferom i solidnom bistronomskom hranom koja se često bazira na ribama, rakovima i školjkama. Vinska karta zanimljivija je nego u većini porečkih restorana. 

Ugođaj

Casa Manzolin 

Restoran vinske obitelji Poletti smješten u staroj vili u povijesnom središtu grada blizu Eufrazijeve bazilike, ima jedan od najromantičnijih gradskih vrtova u cijeloj Istri.

GDJE PITI DO KASNO U NOĆ

Cheese & Wine Bar Barolin 

Barolin toči više od pedeset vina na čaše, pršut se reže rukom, a gosti mogu birati između niza domaćih i internacionalnih plata sireva. Pivo je lokalna, veoma dobra Bura. Barolin, koji funkcionira i kao trgovina, bez ikakve je konkurencije najbolji bar i najdinamičniji lokal u cijelom Poreču.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

OD JUTRA DO SUTRA Gdje jesti, piti spavati i kako se provoditi u Poreču

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min