Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi zagrebački hoteli, Met i Art’otel mijenjaju lice centra grada, ali ne mogu prikriti činjenicu da je Zagreb i dalje marginalna hotelska destinacija

artotel

Danas oko podneva ispred ulaza u novi boutique hotel Met u Praškoj ulici, stajao je Vivatov kombi. Hotel i njegov bar očito se pune vinima, što znači da je do otvorenja prvog pravog novog hotela u najstrožem centru Zagreba ostalo tek nekoliko dana. Met, iza kojeg stoje albanski investitori, ne izgleda loše, trebao bi imati pravih pet zvjezdica, a staklena je zgrada dosta prikladno interpolirana u zagrebačku donjogradsku arhitekturu.

Stotinjak metara sjeverno od Meta napokon su skinute skele i zavjese s fasade palače na uglu Petrinjske i Amruševe. Velika siva secesijska zgrada sad izgleda dosta velebno i odmah je uljepšala strogi centar grada. Hotel, koji će se zvati Art’otel, nažalost  nije ušao u Radisson Luxury Collection kao što je bilo predviđeno, no svejedno će poboljšati krvnu sliku zagrebačke hotelske scene koja je, ne računajući Esplanadu, jako siromašna kad je riječ o luksuznim hotelima.

Nedavno otvoreni Zonar na Trešnjevci, s otvorenim bazenom na krovu, nikad nije bio zamišljen kao luksuzni hotel a već se sada uvrstio među najatraktivnije gradske hotele. Tu su još Hiltonovi Canopy i Double Tree, s kojima završava scena ambicioznijih zagrebačkih hotela. Za zagrebački turizam, kao i za zagrebački javni život, jako je dobro da se Met i Art’otel napokon otvaraju.

Ali, oni neće bitno promijeniti tužnu sliku o zagrebačkoj hotelskoj sceni, niti će poboljšati status Zagreba kao posve marginalne hotelske destinacije. Zagrebu je upravo neophodan jedan veliki, bezuvjetno luksuzni hotel, koji se može uspoređivati s hotelima velikih svjetskih metropola: Budimpešta ima, primjerice, veličanstveni Four Seasons,

Zagreb nema ništa ni približno slično, osim Esplanade u kojoj se herojsko, ultraprofesionalni osoblje iz dana u dan trudi ublažiti dojam da bi se Esplanada što žurnije trebala početi obnavljati. Nadamo se da će novi Westin, čije bi renoviranje uskoro trebalo početi, bar donekle nadoknaditi tu golemu prazninu u turističkoj i urbanoj definiciji glavnog grada Republike Hrvatske. Metropola bez nekoliko svjetski relevantnih luksuznih hotela naprosto ne može biti metropola.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.