Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Kavana Grad u Rijeci ima novi, ambiciozniji jelovnik. Ima grešaka, ali pohani kovač je odličan

kavana-grad-g

Jučer smo se definitivno uvjerili u dvije ličnosti Kavane Grad u Rijeci. Grad je istovremeno užasno neorganizirani bistro koji nepotrebno glumi kafić, i jedan elegantan i šarmantan lokal u neposrednoj blizini riječke tržnice. Konobari su fantastični, ali jednostavno fizički ne mogu biti ujedno konobari kafića, restorana i slastičarnice.

Oni, kako nam se čini, konstantno uče i nadograđuju svoje znanje, znaju nešto o vinima koja toče i toče ih pred gostima, da bi već drugi trenutak bili s gostom koji pije kavu. U svemu tome se i gost pomalo neobično osjeća, odnosno ne zna gdje je zapravo došao. Sve ovo govorimo samo zato što je Grad očito krenuo, doduše puževim koracima, u nekom novom, ambicioznom smjeru.

Sve ovo nije smetalo dok je Grad bio takoreći food bar gdje su se mogli street food klasici poput burgera i bao bunsa. Ukoliko zaista želi postati pravi bistro jednostavno bi trebalo podvući crtu, kako bi se ljudi zaista i osjećali kao u restoranu. Primjerice, prestankom točenja kave nakon 20:00 sati. Nakon ovog nekako oštrog početka treba ipak i preći na dobre strane, kojih je puno više od žanrovske nesvrstanosti restorana/kafića/slastičarnice/koktel bara.

Novi jelovnik je za nekoliko razina ambiciozniji, originalniji i primjereniji od prethodnih inačica, a bilo ih je nekoliko. Na njemu ovog puta dominiraju riba, povrće i pokoje mesno jelo. Manja predjela poput namaza od plave ribe na focacci su vrlo dobri, međutim, najviše nas je oduševio pohani kovač. Kovaču teško igdje možemo odoliti pa smo ga naravno naručili. Grad pohanog kovača stavlja u hrskavo vrlo dobro pecivo zajedno sa salatom i aiolijem. Sama riba je sočna, bogata i profesionalno pripremljena.

Pecivo sa svinjetinom nije bilo toliko uspješno. Pecivo je nekako splasnulo umjesto da bude hrskavo, dok se svinjetina jednostavno nije niti osjetila. Za nazovimo ga glavno jelo naručili smo ’’Galeba,’’ odnosno pileća krilca s umakom od kikirikija. Pileća krilca su bila prilično ukusna, mogla su biti malo hrskavija ali umak od kikirikija nam se nije svidio. Imao je teksturu i okus rastopljenog sladoleda i ubio je okus krilca koje je trebalo malo dignuti s nekim pomalo ljutim umakom.

Drugo glavno jelo, Patka Adobo Tempura odnosno pačji batak s umakom, rižom i salatom, bilo je puno uspješnije. Patka je iznimno ukusna i hrskava, no jelo nema nikakve veze s tempurom. Umak ima pravilnu teksturu no mrvicu preslan, riža lagana i idealna kao prilog jakom umaku, a salata jako lijepo začinjena. Patka je jedno od najboljih jela koje smo ikad pojeli u Kavani Grad. Uz večeru smo pili Tomčev Rockstar, Sontacchi graševinu i Saints Heels Rose. Vinska karta je prilično dobra. Kad bi se u Gradu odlučili što su i u kojem konkretno smjeru žele krenuti, boravak bi bio puno ugodniji. Ukoliko je to čisti bistro uz manje korekcije kao što smo naveli, i uz novi jelovnik, mogli bi postati fantastični. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Kavana Grad u Rijeci ima novi, ambiciozniji jelovnik. Ima grešaka, ali pohani kovač je odličan

by Luka Peranić time to read: 2 min