Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Baltazar 2 u proteklih je godinu dana dramatično napredovao. Chef Matija Bregeš kuha zaista izvrsno

baltazar-g

Nekim chefovima i njihovim novim restoranima treba određeno vrijeme da se prilagode jedni drugima. Kad je prije dvije godine došao u Baltazar, bivši Boškinčev chef Matija Bregeš prvo je preuredio tradicionalnu kartu ove stare zagrebačke gastronomske institucije, da bi zatim u B2, preko puta glavnog Baltazara, pokušao kreirati moderni restoran visoke nacionalne kuhinje.

Neka su jela od samog početka bila vrlo dobra, neka slabija, a meni se predugo nije mijenjao. Osim toga, stjecao se dojam da se u B2, koji se danas zove Baltazar 2, ulaže premalo energije. Baltazar 2 nije se doimao kao do or die projekt. A ako nemate takav pristup, nemate što tražiti u fine diningu. Fine dining nije opušteni posao. Baltazar 2 nedavno je, napokon, uveo novi meni koji, uključujući amuse bouche i preddesert ima ima više od deset sljedova. Meni košta 120 eura, što predstavlja veoma dobru vrijednost za novac, pogotovo s obzirom na sastojke.

No, novi je Bregešov meni najvažniji zbog razine kuhanja, koja je drastično viša nego lani i koja u pojedinim  segmentima nadmašuje Bregešovo kuhanje iz vremena kad je Boškincu donio Michelinovu zvjezdicu. Prvo, sva su jela promišljeno i precizno koncipirana. Drugo, sva su jela tehnički iznimno dobro izvedena. Treće, skoro sva su jela elegantna, osim dva u kojima se osjeti višak alicina.

baltazar-terina-1

Osobito snažan dojam ostavio je Grincek, Bregešovo potpisno jelo od celera, mrkve, peršina i kelja, koje ove godine ima snažniji, krepkiji okus nego lani: povrtna juha u Grinceku međunarodno je relevantna. U jelu od krumpira sa šparogama i škampima krumpir glumi rižu; radi se,dakle, o efektnom rižotu od krumpira s usoljenim limunom. Lignja s jako puno svježih crnih tartufa, u umaku od sira Veli Jože, jedan je od hednostičkih vrhunaca novog jelovnika Baltazara 2.

Mala punjena paprika s pire krumpirom i puno dodatnih elemenata duhovita je i kompleksna varijacija na temu najpopularnijeg hrvatskog ljetnog jela, dok je pečena paška janjetina s kremom od spaljenog mladog luka gotovo senzacionalna. Desert od trešanja s tonkom dostojno je završio zaista odličnu večeru u Baltazaru 2 na prvi dan ljeta.

Kad je riječ o razini kuhanja i prezentacije, Baltazar 2 može se uvrstiti među desetak najboljih fine dininga u Hrvatskoj. Sada se pred vlasnike postavlja strateško pitnaje: što učiniti s Baltazrom 2? Mislimo da Baltazar 2 više ne bi trebao biti sporedni projekt  obiteljii Čimbur, nego bi u njegov razvoj trebalo uložiti maksimalnu moguću profesionalnu i osobnu energiju.

Došlo je vrijeme da Baltazar 2, sa zaista vrhunskim kuharskim tandemom (ovog se proljeća Matiji Bregešu priključio jako talentirani Marko Jantolek) postane glavni projekt brenda Baltazar, i da se ime Baltazar počne identificirati  s jako ozbiljnim i sofisticiranim kuhanjem u Baltazaru 2 a ne s tradicionalnim Baltazarom. Vinska lista u Baltazaru 2 još je uvijek preuska i blago naivna, premda sadrži nekoliko izvrsnih vina poput legendarnog Silexa. Posluga je korektna.

BALTAZAR 2

Nova Ves 4, Zagreb

HRANA  +4/5  VINA +3/5  SERVIS -4/5  AMBIJENT  +3/5

VISA Inspire_logo_web copy
aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Baltazar 2 u proteklih je godinu dana dramatično napredovao. Chef Matija Bregeš kuha zaista izvrsno

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min