Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

USUSRET +40 Najbolji ljetni okusi sladoleda u hrvatskim supermarketima

sladoledi-svi

Temperature konačno rastu na prave ljetne razine i više ne možemo odgađati prilagodbe. Tržnice se pune breskvama, trešnjama i šumskim voćem, a naši zamrzivači voćnim sladoledima i sorbetima nakon zimskog uživanja u čokoladama, pistacijama i lješnjacima.

Ponuda kvalitetnih sladoleda u supermarketima iz sezone u sezonu je sve solidnija, može se naći više okusa skupljih quality brendova poput Haagen-Dazsa ili Magnuma, a već nekoliko sezona u hladnjacima možemo naći i dva izvrsna hrvatska zanatska brenda, Torterie Macaron i Croccantino.

Izbor je dobar, ali ponuda nije konzistentna. Trgovci još osjete poremećaje u nabavi i rast cijena. Tako da na ovoj listi nema, recimo, Magnumovih izvrsnih sladoleda od maline i crne čokolade, niti nekih brendova sorbetta koje smo rado jeli prošlog ljeta ali ih već neko vrijeme nema u trgovinama.

Na listi kvalitetom ove godine apsolutno dominiraju Torterie Macaron, a poseban slučaj je Croccantino, sjajan brend zanatskih sladoleda koji su iz Orebića lansirali Marija Antunović i Ivan Borac. Ovo je naš izbor najboljih ljetnih okusa sladoleda za početak ljeta 2023. 

Mango i malina, Torterie Macaron

Najbolji sladoled od manga koji se trenutno može kupiti u širokoj prodaji u Hrvatskoj. Ovaj duo je punokrvni, hedonistički ljetni sladoled netipičan za supermarkete, sladoledi ovakve kvalitete prodaju se u boljim zanatskim sladoledarnicama i restoranima. Mango ima opojni tropski okus zrelog manga što i nije čudno jer ga u sladoledu ima čak 38 posto (prosjek u masovnim industrijskim sladoledima je 2 do 5 posto). Kremast je i ostaje kremast na svim temperaturama, ne kristalizira se i ima pravi, puni aftertaste zrelog voća koji traje. Malina je pak toliko autentična da osjetite kako vam pod zubima krckaju zrnca maline. Okus je sočna bomba (36 posto je malina u sladoledu), zreo, raspjevan, ljetan, s puno osvježavajuće voćne kiseline. Ovaj sladoled označen je kao veganski i bez glutena. I kao zanatski a ne industrijski proizvod, što zaista i jest.

Easy Mango, Indy&Pippa

Ovaj woke sladoled nema glutena, rafiniranih šećera, organski je i veganski. Osim što je smrznut i ima ugodnu svilenkastu teksturu, nema puno veze sa sladoledom. Riječ je o nekoj vrsti ledenog biljnog deserta. Easy Mango ima okus pirea od poluzrelog manga, zgusnutog biljnim dodacima i zaslađenog biljnim sirupima, dakle asketska verzija prave stvari. Iako ga ne možemo svrstati u kategoriju pravih sladoleda, ponekad je dobar izbor jer je lagan i ostavlja osjećaj voćne svježine.

Jogurt i Borovnica, Torterie Macaron

Torterie Macaron ove su sezone jedan od dva brenda zastupljena s dva ljetna sladoleda. Odlična je vijest što su oba brenda hrvatska i zanatska. Jogurt Borovnica je jedini sladoled u supermarketima koji sadrži cijele, prave šumske borovnice. Borovnice su u nešto slađem umaku kako bi dijetalnom smrznutom jogurtu dale bogatiji okus i . Bazni sladoled ima čisti mliječni okus punomasnog jogurta, s umjerenom kiselinom. Sve skupa je toliko ukusno, svježe, lagano i ljetno da se ne trebate zanositi da ćete stati na par žlica. Otići će vjerojatno cijela kutija odjednom.

Barattolino Vanilija i Amarena, Sammontana

Teško je reći što je u ovom sladoledu iz toskanske Sammontane, institucije talijanske industrije sladoleda, nostalgičnije. Starinski dizajn kartonske kantice, njena veličina ili cijele Fabbri amarene koje vas gledaju kad podignete poklopac. Tamne točkice u sladoledu ukazuju da za sladoled koriste i nešto prave vanilije (to je navedeno i na deklaraciji)  ali većina je ipak ekstrakt što ne smeta, jer onaj tamni okus ekstrakta koji malo podsjeća na polituru odlično ide uz amarene i sirup od griotta s kojim je sladoled štedljivo preliven. Sve u svemu, jedan jako lijepi klasični industrijski sladoled više srednje klase, sa stručno izvedenom, laganom kremastom teksturom gelata i iznenađujuće prirodnim mliječnim okusom bez previše slatkoće. Višak šećera se osjeti se na aftertasteu, ali srećom bez masnoće. Idealno za čašicu maraskina uz sladoled.

DUO Belgijska čokolada i Strawberry Crunch, Häagen-Dazs

Hägen-Dazs je konzistenciju proizvoda savladao bolje od ijednog masovnijeg brenda sladoleda. Koji god da okus uzmete, u kojem god gradu na svijetu u koje god doba godine, dobit ćete navlas istu kvalitetu, isti doživljaj. Tako je is Duo izdanjem, Hägen-Dazsovim kutijama punjenima s dva okusa sladoleda pola-pola, za razliku od recimo Manga i Maline koji je punjen kao swirl. Kao ljetni okus odabrali smo Duo od Belgijske čokolade i Strawbery Cruncha. Pola kutije je sladoled od mliječne čokolade, ultrabogat i prošaran velikim točkama topljene čokolade. Nasuprot njemu je sladoled od jagode, koja umjesto meke topljene čokolade sadrži hrskave čokoladne mrvice. Ovaj kontrast tekstura i okusa stvara osjećaj luksuza i raskoši. Hägen-Dazs sladoledi rade se od mliječne baze sa žumanjcima, uvijek su jako bogati i kremasti, okusi koncentrirani i ne žele da gledate kalorije na poleđini kutije. Jagoda jest ljetni okus, ali recimo da je Duo od belgijske čokolade i jagode dobar ljetni izbor kad želite biti dekadentni. 

Tonitto Sorbetto od crvene naranče i đumbira

Još jedan proizvod koji karakterom ne spada u frižidere u supermarketima. Tonittov Sorbetto proglašen je najboljim proizvodom u Italiji u svojoj kategoriji. Rade ga od Tarocca, sorte crvene naranče iz Sirakuze. Tarocco zapravo nisu crvene već imaju narančastu boju i prošarane su crvenim točkama koje podsjećaju na kapi krvi. Nemaju sjemenke, vrlo su slatke, aromatične i imaju umjerenu gorčinu za razliku od nekih drugih sorti crvenih naranči. U Tonitto Sorbetu uspjeli su sačuvati zaista puno okusa naranče (ima je 40 posto) uključujući osvježavajuću gorčinu na aftertasteu, i sve su naglasili đumbirom koji daje reskost,  cvjetni element i ostavlja čisto nepce s malo ljutine. Teško je zamisliti bolji hladni desert na +40.  

Kokos i borovnice, Carte d’Or

I sami smo iznenađeni da nam je jedan Carte d’Or sladoled ušao u izbor najboljih. S njihovom Belgijskom čokoladom nismo se usrećili na zadnjem testu, a ovu guilt free vegansku verziju sustavno smo izbjegavali jer je izgledala tako bezlično i dijetalno da nismo imali volje ni probati. Ipak, ovaj sladoled nije posve nezanimljiv. Prvo, baza su mu kokosovo mlijeko i kokosovo vrhnje. To mu daje udarni, nimalno profinjeni tropski okus koji na momente podsjeća na Tropical Blend, pa ako ste ljubitelj kokosa sigurno nećete ostati ravnodušni. S druge strane, proizvodi od kokosa često pate od vrlo neugodne masnoće koju realno mogu razbiti samo goleme količine limete i čilija. Ovdje su kokosovoj masnoći suprotstavili swirl od svježih šumskih borovnica neobično prirodne arome i okusa, koje nisu preslatke i dobro se slažu s kokosom. Jedan od glavnih aduta Carte d’Or Kokosa s borovnicom je 200-tinjak kalorija na 100 grama sladoleda, a nisu loše ni mrvice svježeg kokosa kojih je sladoled pun. 

Strawberry Cheesecake Ben&Jerry’s

Ben&Jerry’s ne mare za vašu liniju ni zdravu prehranu. Njihova je misija usrećiti vas što luđim sladoledima koje ćete stalno iznova kupovati, jesti i po mogućnosti s njima dobiti i neku društveno osviještenu poruku. Ben&Jerry’s je uvijek presladak, jako gust i pomalo zrnat kao svaki pravi American ice cream, a Strawberry Cheesecake izgleda baš kao da ste samljeli cijeli cheesecake skupa s keksima na dnu i jagodama na vrhu, i sad ga ležeći zadovoljno jedete velikom žlicom za juhu. Ponekad je to sve što trebate od sladoleda. 

Gooey Brownie, Halo Top

Halo Top je više od brenda sladoleda, oni su kulturni fenomen. Ali okusi su im toliko američki (preslatki i slani istodobno) da se teško priviknuti na njih. Najbolji, Vanilla Bean, već neko vrijeme ne možemo pronaći u trgovinama, kao ni njihov sladoled s borovnicama koji također nije loš. Slani karamel, Peanut Butter i Cookie Dough  nemaju veze s ljetom, pa smo odlučili ponovno probati još jedan njihov klasik, Gooey Brownie. Ako volite slanu čokoladu, uživajte. Ovo je najzdraviji sladoled na tržištu, predviđen da se odmah pojede cijela kutija i pravovjeran je po svim etičkim i nutricionističkim kriterijima. 

Limun i cvijet kadulje, Piña Colada, Croccantino

Croccantino je vjerojatno najuspješniji novi prehrambeni brend u Hrvatskoj zadnjih godina. Obiteljska slastičarnica iz Orebića poznata po tradicijskim kolačima i keksima upustila se u masovnu proizvodnju gelata i u prvoj su sezoni postali hit. Pomogao im je, naravno, Sparov program za startupe u kojem su pobijedili, ali Croccantinov uspjeh ipak se najviše temelji na inovativnosti i kvaliteti. Osim sladoleda napravljenih od svojih najpoznatijih keksa Amaretta i Orasnica i sladoleda od krokanta, od ovoga ljeta imaju i nove okuse, Limun s cvijetom kadulje i Piña Coladu, uz već klasični Cheesecake sa šumskim voćem. Limun s cvijetom kadulje najoriginalniji je novi okus u maloprodaji za dugo godina, a Piña Colada, koja naizgled ne spada u Croccantinovu poetiku, s razlogom je ušla u njihov portfolio. Croccantino Piña Coladu u Orebiću radi samo jednom godišnje, kad slavi rođendan. Što znači da je Piña Colada bila dostupna samo malom broju ljudi, na vrlo kratko vrijeme. Sad je dostupna svima. Danas, međutim, u nekoliko trgovina koje smo obišli nismo mogli pronaći nijednu kutiju ljetnih okusa jer se, rekli su nam prodavači, rasprodaju u rekordnom roku a količine nisu industrijske. “Ne možemo nabaviti dovoljno Cheesecakea koliko ljudi traže. I Limun ide kao lud,” rekla nam je blagajnica u našem kvartovskom Sparu. Pa Croccantinove nove okuse, iako ih još nismo kušali, stavljamo na ovu listu na povjerenje, vjerujući našim čitateljima i nepogrešivom mjerilu potražnje na tržištu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.